Hlavní obsah

VIDEO: Pendolino vezlo drahý náklad, fotbalisté vyrazili do Olomouce vlakem

PRAHA

Praha Hlavní nádraží, čas 11:26. Dveře Pendolina se nehlučně zavírají a souprava vyráží směr Morava. Hned v prvním vagónu se usadili fotbaloví reprezentanti, jež čeká dvouhodinový přesun do Olomouce, kde v úterý hrají s Litvou. Tak drahý náklad asi Pendolino ještě nevezlo... Národní tým se poprvé přesouval po kolejích, řada legionářů však jezdí vlakem se svými kluby.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Petr Čech na vlakovém nádraží krátce před odjezdem do Olomouce

Článek

„Tak Vláďo honem, ty nejedeš!?“ volají členové realizačního týmu na manažera fotbalové reprezentace Vladimíra Šmicra, který je ještě těsně před plánovaným odjezdem na nástupišti. Chlapci v červených teplákových bundách mezitím už dávno usedli do měkkých sedaček.

Právě zkušený internacionál se nejvíc zasadil o to, že národní tým poprvé využil také vlaku. „Jak jsem jezdil do Olomouce zařizovat soustředění před zápasem s Litvou, ve vlaku mi došlo, že Pendolino bude pro cestu z Prahy nejlepší variantou. Kluky čeká dvouhodinová jízda, která jim rychle uteče. Autobusem bychom to nezvládli rychleji, navíc nikdy nevíte, co se na ‚dé jedničce‘ může stát,“ vysvětloval Šmicer.

Fotbalisté (zleva) Daniel Pudil, Roman Hubník, Michal Kadlec a Roman Bednář na vlakovém nádraží krátce před odjezdem do Olomoucefoto: ČTK/Kateřina Šulová

Čech drandil TGV ve Francii, Rosický v Německu

Netradiční cesta nebyla pro hráče až tak velkou atrakcí. Řada z nich si na vlak zvykla na svých zahraničních štacích. „Ve Franci jsme s Rennes normálně jezdili TGV do Paříže či Lille. I tam to byla nejrychlejší a nejspolehlivější cesta. Vlak tedy pro mě není žádnou novinkou,“ poukazoval brankář Petr Čech, který s brýlemi na očích a počítačem přes rameno připomínal spíš univerzitního profesora než fotbalistu.

„Já si vlaku užil v Německu s Dortmundem. V Anglii ho s Arsenalem nepoužíváme. Tady doma jsme se s přítelkyní Radkou už Pendolinem také projeli,“ přidával se kapitán týmu Tomáš Rosický.

Manažer nároďáku si přivezl z Anglie jiné zkušenosti. „Když jsme na tom byli s Liverpoolem dobře, tak jsme na ligové zápasy i létali. Ale pokud jsme měli hrát v sobotu v Londýně, tak jsme nejčastěji sedli den předem na vlak. Dálnice mezi Liverpoolem a Londýnem totiž byla v pátek stejně ucpaná, jako ta mezi Prahou a Brnem,“ zavzpomínal Šmicer.

Karbaníci ještě nevymřeli, na pivo však nedošlo

Hráči měli ve svém vagónu k dispozici pití či ovoce a zajít mohli i do jídelního vozu. Na porušení životosprávy však nebyl prostor. „Pivo se nás pro tuto cestu netýká,“ ujišťoval Tomáš Hübschman do televizních kamer. „Na nějaké jídlo si možná zaskočíme, ale každý ví, co si může dovolit. Rozhodně není třeba jídelní vůz kontrolovat,“ ujišťoval Čech.

Brankář Cheslea se vybavil notebookem a čtením, takže mu cesta rychle uběhla. Ve vagónu byl čas také na karty, i když téhle zábavy v nároďáku ubývá. „Žijeme samozřejmě v době iPodů a DVD, ale karbaníci ještě úplně nevymřeli. Už to však není červená nebo mariáš jako za časů mého tchána Ládi Vízka, ale spíš poker,“ usmíval se Šmicer.

Pořádný oběd si hráči dají už ve svém olomouckém hotelu NH Congress, od půl šesté pak vyběhnou k prvnímu tréninku na trávník Androva stadiónu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články