Hlavní obsah

Bejbl se vrací do reprezentace, bude Csaplárovi pomáhat s mladými

OLOMOUC

Promlouvá k divákům z komentátorského stanoviště či televizního studia, trénuje přípravku Viktorie Žižkov a teď se navíc po boku kouče Josefa Csaplára stal patronem fotbalových reprezentačních výběrů do 16 a 17 let. Internacionál Radek Bejbl (38) se rozhodně nenudí, do svazového projektu se zapojil spolu s Tomášem Galáskem, který zaštítil reprezentační výběry do 18 a 19 let.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Radek Bejbl po vítězném zápase starší přípravky Viktorie Žižkov.

Článek

Ve fotbalové reprezentaci si předali žezlo na místě defenzivního záložníka. Radek Bejbl se řadí ke stříbrné „anglické“ generaci, Tomáš Galásek ho nahradil s nástupem kouče Karla Brücknera a radoval se z portugalského bronzu. Teď jsou z obou internacionálů patroni reprezentačních výběrů.

„Oslovil mě technický ředitel svazu Dušan Fitzel. Mám k mládežnickému fotbalu blízko, trénuji malé děti. Proto mě nabídka zaujala,“ pochvaluje si Bejbl. „Budeme působit jako vedoucí týmů a z pozice druhých asistentů se zúčastníme také tréninků. V tom je právě hlavní smysl - přímo na hřišti můžeme mladým reprezentantům předat své zkušenosti a poradit jim, co by měli dělat.“

Zatímco Galásek začíná trénovat jako hrající asistent v páté německé soutěži, dlouholetý slávista Bejbl je koučem ve Viktorii Žižkov. „Trénuji ročník 2000 a odpovídám za celou kategorii přípravek, tedy děti od pěti do jedenácti let.“

Radek Bejbl zpovzdálí sleduje počínání svých svěřenců.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Synové mu dělají radost

V tréninkovém centru v Horních Počernicích může Bejbl podrobně sledovat fotbalový vývoj svých synů. Desetiletého Martina sám vede, šestnáctiletý Ondra hraje za starší dorost. „Mladšího syna fotbal baví a má do něj chuť, což je hlavní. U staršího se mi zase líbí, že je ctižádostivý a zodpovědný, zřejmě zdědil sportovní předpoklady a geny po obou rodičích,“ usmívá se bývalý záložník či obránce.

Český fotbal momentálně schytává rány na všech frontách a Bejbl je jedním z protagonistů chystaných reforem v nejmladších kategoriích, jež by měly neblahý vývoj otočit.

„Hodně věcí se mění. Přípravky budou hrát v počtu 4+1 a 5+1 na menším hřišti, stejně jako mladší žáci 7+1. Cílem je, aby děti hrály na hřišti úměrném jejich věku a byly během zápasu co nejčastěji v kontaktu s míčem. Dalším krokem pak je odbourat soutěže až do věku 13 let, aby na trenéry nebyl vyvíjen tlak s ohledem na výsledky,“ avizuje Bejbl.

Fotbal je vděčný za každý talent, musí o děti bojovat. „Myslím, že talentovaných dětí je u nás pořád dost, jen je třeba včas je podchytit a motivovat. Lákadla, která dnes mají, však samozřejmě ubírají sportu dost velké procento. I proto po svých zkušenostech ze Španělska či Rakouska tvrdím, že děti ve věku 7-11 let se musí fotbalem hlavně bavit a je třeba u nich rozvíjet veškeré pohybové dovednosti, nejen fotbalové,“ uzavírá internacionál a nyní trenér Radek Bejbl.

Reklama