Hlavní obsah

Třeba víte, kam zmizela miliarda, reaguje na Košťálovy výpady jeho nástupce Rajchl

PRAHA

Docela šok, že z alpských výšin sestoupil a před strahovský fotbalový tribunál se postavil. On, Vlastimil Košťál. Oficiálně sice "jen" místopředseda, ale ve skutečnosti někdejší vládce českého fotbalu, frontman a po dlouhá léta jeho nejmocnější muž se přijel z rakouského Kaprunu zpovídat do Prahy nějakému Goldovi a jeho lidem. Z rozfofrovaných miliónů, tureckého hospodaření, škod, jež měl napáchat. Z nehospodárnosti, která na Strahově za panování Vlastimila Košťála vládla, samozřejmě také.

Článek

Všemu se vysmál, nad chystanými žalobami mávl rukou a sám naopak přešel do ostrého výpadu proti současnému fotbalovému vládci Haškovi a jeho lidem.

Pochopitelně že před Goldovým tribunálem popřel závěry forezního auditu, který si nechala současná vládnoucí strahovská garnitura vypracovat a na jejichž základě míní někdejšího svazového místopředsedu Vlastimila Košťála, stejně jako třeba dalšího mocného muže Jaroslava Vacka, hnát k odpovědnosti a žalovat...

Jasně že odmítl, že by způsobil českému fotbalu nějaké škody. Natož aby se hlásil k odpovědnosti za dvacetimiliónovou škodu, neboť takové výše dosahuje suma, kterou na něm hodlá Haškovo vedení vymáhat.

Dva bývalí fotbaloví mocní - Vlastimil Košťál (vlevo) s Jaroslavem Vackemfoto: Právo/Michaela Říhová

Košťál: Absurdní, že mě chtějí žalovat

„Audit je v mých očích neseriózní materiál. Žádné škody jsme fotbalu nezpůsobili. A když slyším, že se na mě připravují nějaké žaloby, považuji to za naprostou absurditu,“ pravil Vlastimil Košťál v rozhovoru pro HN a svá slova opakoval poté i na Strahově před disciplinární komisí, jíž se přijel zpovídat.

A kdyby jen to! Strhal současné fotbalové vedení, otřel se o Ivana Haška za to, že jako předseda svazu dělal i reprezentačního trenéra, což bylo podle Košťálova mínění jednou z příčin zpatlané kvalifikace o MS, neboť takový kočkopes jinak dopadnout nemohl. Předhodil mu zmizelého místopředsedu Kříže dlužícího stamilióny korun a třeba i dalšího z místopředsedů Rajchla. V narážce na causu poháru pro středoškoláky ve Středních Čechách, o níž Sport.cz informoval, se pozastavil nad tím, že kamsi poslal dva milióny...

Úspěšný tyrolský hoteliér Vlastimil Košťál před strahovskou disciplinární komisi překvapivě předstoupil.foto: Právo/Lukáš Táborský

Svaz je jen divizí Sazky. Časem bude zbytečný!

„Český fotbal je v katastrofálním stavu. Nefunguje reprezentace ani mládež. Fotbalový svaz se odevzdává do rukou Sazky. Dostala ticketing, televizní práva, časem asi i marketingová. Až nezbude nic, bude svaz zbytečný a stane se divizí Sazky zatěžkané fenomenálním dluhem,“ zkritizoval Košťál tvrdě poměry, jež v českém fotbale vládnou.

Hašek se do filipiky pouštět nemíní

Samozřejmě že jeho slova nemohla zůstat bez odezvy. Zvláště, když se ve středu má výkonný výbor ČMFS závěry auditu znovu zabývat a rozhodnout, jaké další kroky zvolí. A třeba se usnést, zda bude skutečně podávat žaloby a vymáhat rozfofrované milióny zpátky. I na Košťálovi, to se ví!

Fotbalový šéf Ivan hašek se do filipiky s Košťálem pouštět nemíní.foto: Právo/Petr Horník

První muž českého fotbalu Ivan Hašek se do polemiky nepustil a verbální vendetu nerozpoutal. „Nebudu výroky pana Koštála glosovat, skutečně nemíním komentovat dědictví, které nám v českém fotbale on a jeho lidé zanechali a jehož tíživé následky pociťujeme,“ odmítl Ivan Hašek filipiku s Košťálem.

To vy jste přivedli fotbal na mizinu, odpovídá Rajchl

Zato Haškova místopředsedu Jindřicha Rajchla nenechaly Košťálovy výpady chladným.

„Tvrdí, že se ze svazu stává divize Sazky. Zadlužené Sazky. A to proto, že jsme dceřiné společnosti Sazky prodali v době finanční krize domácí televizní práva za cenu o 35 miliónů vyšší, než tato práva prodalo bývalé vedení? Že nám Sazka poskytla k distribuci vstupenek na zápasy reprezentace své terminály, takže na rozdíl od někdejšího „transparentního“ losování má dnes šanci koupit si lístek každý fanoušek od Aše po Břeclav? Že profit Sazky z prodeje lístků činí 0,001 procenta jejího obratu? Že televizní práva pro zahraničí dnes zhodnocujeme za cenu o tři sta procent vyšší, než tomu bylo za jeho vlády?“ ptá se Rajchl Košťála v otevřeném dopise, který mu do Kaprunu adresoval a v rozhovoru pro Sport.cz a Právo otázky opakuje.

Ale nejen to... Rajchl trvá na tom, že Košťál a jeho souputníci v bývalém strahovském vedení přivedli český fotbal na mizinu.

Jindřich Rajchl viní Košťála, že přivedl fotbal na mizinu.foto: Právo/Petr Horník

„Tvrdí, že svazu zanechal v pokladně 75 miliónů, což je výrok, za který bych se styděl. Těch 75 miliónů získali prodejem domu na Kozím náměstí, protože jinak přivedli fotbal zum Grund. Nebo po tyrolsky - na mizinu,“ vyčítá Haškův místopředseda Rajchl svému předchůdci ve funkci Košťálovi.

I FIFA se ptala, kde miliardu máme

„Po třech startech na vrcholných šampionátech, z nichž každý přinesl do svazové poklady přes 300 miliónů korun! Můj odhad ilustruje otázka zástupců FIFA, kteří krátce po volbách zavítali na náš výkonný výbor. Ta otázka zněla: ,Kde máte tu miliardu?“ Já na ni odpovědět nedokázal, ale vy byste tu odpověď znát mohl. Třeba víte, kam ty peníze zmizely,“ ptá se otevřeně někdejšího všemocného vládce nad českým fotbalem Vlastimila Košťála jeho strahovský nástupce Jindřich Rajchl a vyzývá ho k veřejné debatě na téma, jež by zajímalo celý český fotbalový národ.

Odpovědi se zatím nedočkal. A otázkou je, zda někdejší frontman českého fotbalu a nyní úspěšný tyrolský hoteliér hozenou rukavici vůbec zvedne. I když, kdo ví. Třeba na středeční verdikt současné vládnoucí fotbalové generality v cause auditu zareaguje.

Reklama

Související témata: