Hlavní obsah

Bílek vyřkl nominaci a myslí jen na kvalifikaci. O nezdaru a rezignaci vůbec neuvažuje

Zdeněk PavlisSport.cz

Vůbec si nepřipouští, že by v dalších dvou dílech kvalifikace o EURO 2012 s reprezentačním výběrem neuspěl. Neuvažuje o tom, že by v pražském duelu příští pátek proti Skotům a pak v úterý ve Vaduzu proti Lichtenštejnsku český tým šest bodů nezískal. „Máme sílu a kvalitu na to, abychom oba zápasy zvládli,“ odmítá trenér národního týmu Michal Bílek meditovat nad otázkou, jak by se zachoval, kdyby jeho svěřenci vyhořeli podobně jako v prvním dějství proti Litvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Bílek (vpravo) a manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer při nominaci na kvalifikační dvojutkání se Skotskem a Lichtenštejnskem.

Článek

Jedno ví jistě – Skotové, s nimiž se jeho tým utká v pátek 8 .října od 20.15 v pražském Edenu, jsou ve výhodě.

Psychické tedy určitě.„To je mi jasné. Remizovali v Litvě, byť se štěstím, ale přece jen porazili Lichtenštejnsko, zatímco my úvodní utkání nezvládli a sami se dostali pod velký tlak. Ale pod tlakem jsou naši hráči i v klubech, když se jim nepovede pár zápasů. Proto jsem přesvědčen, že se s ním vyrovnají, oba zápasy zvládnou a my se do hry o postup se vrátíme,“ uvědomuje si Bílek, že situace je sice svízelná, ale přece jen zvládnutelná.

Svému výběru trenér věří

A kdyby ji jeho tým přece jen nezvládl? Kdyby šest životně důležitých bodů nezískal? Složil by Bílek funkci a rezignoval?

„Takhle vůbec neuvažuji, protože svému výběru věřím. Plně se soustředím na oba zápasy, jež nás čekají,“ odmítá podobné úvahy Bílek.Na dvě nastávající utkání vybral dvacet hráčů, mezi nimiž figuruje několik nových tváří. Třeba osmnáctiletý Václav Kadlec z pražské Sparty, třeba Milan Petržela z Plzně, ale vedle nich i hráči, kteří se v národním týmu zatím jen mihli, což je případ teplického Tomáše Grigara nebo Jana Laštůvky z Dněpopetrovsku.

Václav Kadlec ze Sparty se objevil v Bilkově nominaci na zápasy se Skotskem a Lichtenštejnskem.foto: Právo/Milan Malíček

Kadlec je formě, Petržela také

„Mladý Kadlec v posledních zápasech Sparty dokázal, že je v dobré formě, i třeba v utkání Evropské ligy proti Palermu potvrdil, že je silný ve vápně soupeře, dovede si najít balón a střelecky se prosadit. I Petržela má formu, hraje od lajny, vyhrává souboje jeden na jednoho, takže proto jsme ho povolali,“ vysvětloval trenér své tahy.

Absence Baroše mrzí

V jeho výběru samozřejmě chybí zraněný Milan Baroš z Galatasaraye Istanbul. „Nemělo smysl ho povolávat, protože má trhlinu v zadním stehenním svalu a léčení si vyžádá minimálně tři týdny,“ pravil Michal Bílek nad seznam dvaceti hráčů, které povolal. 

„Nejdříve jsem měl radost, že se v posledním utkání turecké ligy prosadil a dal tři góly, vzápětí jsem se musel smířit s tím, že bude pro zranění chybět. Navzdory tomu, že v posledním střetnutí proti Litvě nezahrál podle našich představ, je to pořád útočník, který se prosadit dovede a do reprezentace patří. Jeho absence mrzí, ale i zranění k fotbalu patří,“ rozpovídal se reprezentační trenér.

Komplikace s útočníky

K zápasu proti Skotům a Lichtenštejncům vyrukuje de facto s novou útočnou čtveřicí, neboť v jeho výběru se neobjevil ani Martin Fenin. Logicky, ve Frankfurtu nehraje!

"Zatím nesehrál ani minutu, proto se do nominace nedostal, ke všemu ho trápí drobné zdravotní problémy. Nehaje ale ani Bednář, jenž za West Bromwich nastoupil pouze v Ligovém poháru, necid pak naskakuje do zápasů svého CSKA Moskva jen na poslední minutu. Pozitivum je alespoň v tom, že se prosazuje a dává branky," glosuje dost neutěšenou situaci Bílek.

<img alt="Lukáš Magera na srazu fotbalové reprezentace" height="300" src="http://im.sport.cz/673/116735-article-zh7x0.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Lukáš Magera je při nedostatku útočníků opět v nominaci.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>/Petr Horník</span>

I proto nakonec sáhl i po Lukáši Magerovi z rumunského Temešváru."Chtěl jsem, aby s námi letěl už na americké turné, jenže v Rumunsku se ještě dohrávala liga a klub ho nepustil. Teď se na něho byl podívat Pavel Jirkal apotvrdil, že má dobrou formu.Nastupuje pravidelně, prosazuje se v šestnáctce, vyhrává hjlavičkové souboje, sklepává balóny. Prostě hráč, jakého potřebujeme," vysvětloval Magerovu nominaci.

Naproti tomu o povolání Tomáše Ujfalušiheo z Atlétika Madrid se nepokoušel a už se ani pokoušet nebude. "Pokud řekl, že reprezentovat nechce, je to konečné rozhodnutí," pravil Bílek lakonicky.

Hotel Praha nároďák opuští

Před zápasy se Skotskem a Lichtenštejnskem se národní tým sejde v pondělí 4. října tentokrát v dejvíckém hotelu Crowne Plaza.

"V hotelu Praha bylo na náš vkus v tomto termínu příliš lidí, navíc se tam koná i nějaká akce a my chtěli klid," vysvětloval změnu manažer reprezentace Vladimír Šmicer. "I do Lichtenštejnska tenokrát poletíme už v neděli. Můžeme využít menšího letadla a přistát nedaleko Vaduzu. Odpadne tudíž dvouhodinová cesta autokarem z Curychu, kterou bychom museli podstoupit, kdybychom letěli až v pondělí," dodával.

S Lichtenštejnskem se česká reprezentace utká v úterý 12. října od 20 hodin ve Vaduzu. <table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td colspan="3"><span><span><strong>Nominace české reprezentace na kvalifikaci se Skotskem a Lichtenštejnskem</strong></span></span></td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Brankáři</strong></td></tr><tr><td>Petr Čech</td><td>Chelsea </td><td>75/0 </td></tr><tr><td>Tomáš Grigar</td><td> Teplice</td><td> 2 /0 </td></tr><tr><td>Jan Laštůvka</td><td> Dněpropetrovsk </td><td>0/0</td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Obránci</strong></td></tr><tr><td>Zdeněk Pospěch </td><td>Kodaň </td><td>20/2</td></tr><tr><td>Roman Hubník </td><td>Hertha Berlín </td><td>9/1</td></tr><tr><td>Michal Kadlec</td><td> Leverkusen </td><td>17/1</td></tr><tr><td>Jan Rajnoch </td><td>Ankaragücü </td><td>8/0</td></tr><tr><td>Marek Suchý </td><td>Spartak Moskva  </td><td>0/0</td></tr><tr><td>Daniel Pudil</td><td> Genk </td><td>15/2</td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Záložníci</strong></td></tr><tr><td>Tomáš Rosický </td><td>Arsenal </td><td>74/19</td></tr><tr><td>Tomáš Hübschman</td><td> Šachtar Doněck </td><td>30/0</td></tr><tr><td>Jaroslav Plašil</td><td> Bordeaux  </td><td>57/4</td></tr><tr><td>Jan Polák</td><td> Anderlecht Brusel</td><td>52/7</td></tr><tr><td>Jiří Štajner</td><td>Liberec </td><td>34/4</td></tr><tr><td>Milan Petržela </td><td>Viktoria Plzeň</td><td>0/0</td></tr><tr><td>Mario Holek</td><td> Dněpropetrovsk</td><td>5/0</td></tr><tr class="highlight"><td colspan="3"><strong>Útočníci</strong></td></tr><tr><td>Václav Kadlec</td><td>Sparta Praha</td><td>0/0</td></tr><tr><td>Lukáš Magera </td><td>Temešvár </td><td>3/0</td></tr><tr><td>Roman Bednář </td><td>West Bromwich </td><td>5/1</td></tr><tr><td>Tomáš Necid </td><td>CSKA Moskva </td><td>17/7</td></tr></tbody></table>

Reklama

Související témata: