Hlavní obsah

Rezignace? Takové myšlenky si vůbec nepřipouštím, tvrdí kouč reprezentace Bílek

Zdeněk PavlisSport.cz

Má nůž na krku, to si po zpackaném úvodu kvalifikace o EURO 2012 trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek moc dobře uvědomuje. Musí porazit Skoty i Lichtenštejnce, aby na lavičce národního týmu přežil zimu, což za momentální konstelace nebude vůbec snadné. „Jenže já jsem pozitivně laděný člověk, který o neúspěchu vůbec nepřemýšlí,“ tvrdí Bílek, že mu se mu myšlenky na nezdar, bodovou ztrátu a případnou rezignaci hlavou vůbec nehoní.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Michal Bílek si moc dobře uvědomuje, že v nastávajících duelech se Skotskem a Lichtenštejnskem musí jeho tým vyhrát. Nezdar si vůbec nepřipouští.

Článek

Po kvalifikační blamáží s Litvou na vás fotbalový šéf Hašek pomalu den co den apeloval, abyste nic nepodcenili, jezdili po Evropě, sledovali hráče, všechno, co jste dosud dělali jednou činili raději třikrát, jen abyste s reprezentací z mizérie vybředli. Kolik jste toho zvládli?

Dost. Hned po prohře s Litvou jsme se pustili do přípravy nna Skoty. S hráči jsme v neustálém kontaktu, já se byl podívat na Jarolíma v zápase Brém s Hamburkem, Drahokoupil se vydal do Belgie za Polákem, Jirkal do Rumunska za Magerou, v plné permanenci byl i manažer Šmicer. Je nám jasné, do jak nepříjemné situace jsme se dostali a že nastávající dvojzápas prostě musíme zvládnout.

Vy si to možná uvědomujete, ale máte pocit, že podobně uvažují i hráči?

Určitě. Vnímají  důležitost utkání a uvědomují si dluh vůči fanouškům, které musíme dostat zpátky na naši stranu.

Myslíte, že jste toho schopní? Že máte na to, abyste příští pátek v Edenu Skoty porazili?

Jsem přesvědčen, že máme sílu na to, abychom zápas zvládli a znovu se vrátili do hry o postup.

Přesvědčení je krásná věc, ale co realita? Uvažujete třeba o tom, že Skotsko bude v nesporné psychické výhodě, neboť už má na kontě čtyři body? Jsou schopni vaši vyvolení očekávanému tlaku čelit?

Bude to každopádně zkouška, jakou vnitřní sílu v sobě naše mužstvo má. A mít by ji mělo, neboť i v klubech se po prohraných zápasech dostávají hráči pod psychický tlak a musí se s ním vyrovnávat.

Přemýšlel jste o tom, jak se zachováte, když vaši svěřenci test odolnosti nesloží a třeba právě konfrontaci se Skotskem nezvládnou?

Máme fotbalovou kvalitu na to, abychom zmiňované střetnutí zvládli.

Nejde jen o kvalitu, ale třeba i psychické rozpoložení a odolnost, o níž byla řeč. 

Opakuji, věřím v sílu a kvalitu našeho mužstva.

Ale co když vaše víra nebude odměněna? Co když povinných šest bodů v nastávajících dvou kvalifikačních zápasech nezískáte? Přemýšlel jste už o tom, co bude následovat? Jak se zachováte vy sám?

Přemýšlím jen o dvou zápasech, které nás teď čekají. A hlavně - myslím pozitivně, nezdar si nepřipouštím. Proto vůbec neřeším, co se stane, když Skotsko a Lichtenštejnsko neporazíme.

Přitom jste v hodně prekérní situaci. Jako by nestačilo, že jste se po duelu s Litvou dostal do obrovské mizérie, ona se ještě umocnila. Baroš nabírající konečně formu se zranil a z nominace vypadl, Fenina jste povolat také nemohl, neboť ve Frankfurtu vůbec nehraje. Teď abyste si vystačil se čtyřmi útočníky, s nimiž to také žádná sláva není...

Samozřejmě že to komplikaci představuje, ale fotbal zranění přináší a my se musíme se situací vyrovnat. Baroš byl jediným útočníkem, jenž pravidelně hrál, zatímco Bednář v Premier League ještě nenastoupil a Necid vybíhá v CSKA Moskva až ke konci zápasů. Proto jsme povolali Mageru, který v Temešváru hraje pravidelně a také Václava Kadlece, jenž se ve Spartě prosazuje.

Takže máte dva útočníky, kteří hrají pravidelně a dva, kteří se na hřišti příliš nedostávají. Už jste rozhodnutý, na koho vsadíte?

Nedělám mezi nimi rozdíl, uvidím, jak si povedou na tréninku. Teprve pak rozhodnu, koho postavím.

A co třeba stopeři? V předchozím duelu s Litvou jste překvapil tím, že jste z rychlého Michala Kadlece udělal stopera, což nebyl dvakrát povedený tah...

Ale já pořád trvám na tom, že to byl tah správný. Tentokrát je jistotou Hubník, který hraje v Berlíně pravidelně. Parťáka mu vybereme z tria Rajnoch, Suchý, Kadlec, i když přiznám, že vážně uvažuji o tom, že bych Kadlece postavil na levý kraj obrany.

Neuvažoval jste o tom, že byste proti tvrdým Skotům zkusil povolat drsňáka Řepku?

Nepřemýšlel. Ani chvíli!

Co vůbec od Skotů očekáváte? Jaké informace o nich máte?

Hráli jsme s nimi na jaře přípravný zápas, takže jsme si je patřičně otestovali a informací máme dost. Je to důrazný, agresivní protivník, který si sice moc šancí nevytvoří, ale i minima dovede využít. Ostatně, v Cardiffu jsme se o tom přesvědčili ...  Měli jsme utkání pod kontrolou, ale oni nás přesto porazili, neboť z ojedinělého protiútoku vstřelili vítěznou branku.

Reklama

Související témata: