Hlavní obsah

VIDEO: Je tady Skotsko. Bílek ale ani v panující mizérii psychologa nepotřebuje

PRAHA

Mizérii, do níž se jeho svěřenci hned na úvod bojů o EURO 2012 dostali, samozřejmě trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek vnímá, na rozdíl od kouče Francie Laurenta Blanca však před konfrontací se Skotskem a Lichtenštejnskem psychologa na pomoc povolávat nebude. „My s Litvou neprohráli proto, že bychom měli problémy ve hře, ale prostě proto, že jsme nedotlačili míč do sítě,“ odmítal při srazu národního týmu návrhy na posílení svého realizačního týmu před zápasy, v nichž už půjde o všechno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek se brání - psychologa do svého realizačního týmu nechce

Článek

Francouzi padli na úvod kvalifikace doma s Běloruskem, a i když v dalším utkání v Bosně si výhrou reputaci napravili a do kvalifikační rulety se znovu zapojili, požádal trenér Laurent Blanc o pomoc psychologa. Michal Bílek prožívá s českou reprezentací mizérii podobnou, ale výpomoci psychologa se brání.

Bílek: Myšlením jsme neselhali

„Neselhali jsme myšlením či hrou, ale v produktivitě. Patnáct rohů jsme kopali, sedmnáct střel na bránu vyslali, ale gól jsme nevstřelili žádný,“ bránil Bílek i po měsíci kolaps svůj i svého týmu.

„Jestliže chceme v pátek Skoty porazit, musí být naše produktivita mnohem lepší,“ připomínal hráčům, jen co se s nimi tentokrát v Praze sešel. A samozřejmě že s nimi bude mluvit i ve dnech příštích, protože osobním pohovorům věří víc než pomoci psychologa. „Ale třeba takový Václav Kadlec je už v osmnácti tak sebevědomý, že se při reprezentačním debutu určitě nerozklepe,“ myslí si trenér.

Trenér národního týmu Michal Bílek a Tomáš Rosickýfoto: Právo/Milan Malíček

Kapitán Rosický inspiraci našel

Na rozdíl od trenéra by kapitán národního týmu Tomáš Rosický slavící právě včera kulaté třicátiny jistý inspiromat u Francouzů hledal. Nikoli v pomoci psychologa, ale ...“v jejich přístupu k dalšímu kvalifikačnímu utkání poté, co nezvládli kvalifikační prolog s Běloruskem. V Bosně totiž vyhráli,“ poznamenal Rosický.

„I my bychom měli zareagovat stejně, protože právě v takovýchto střetnutích se ukáže, jak se tým silnou a jakou fotbalovou kvalitu má. Máme na to, abychom Skoty porazili,“ je přesvědčen kapitán fotbalové reprezentace, který si mimochodem přál ke kulatým třicátinám jen dvě věci – zdraví a v pátek tři body.

Tři hráči na srazu chyběli

Tři body chce pochopitelně kapitán, stejně jako jeho spoluhráči, touží po nich i trenér Bílek. „Vím, na úvod kvalifikace jsme zklamali. Proto teď musíme oba zápasy zvládnout, abychom se na soupeře ve skupině bodově dotáhli a vrátili se do hry o postup. K tomu budeme nutně potřebovat pomoc fanoušků,“ apeloval kouč na diváky, aby v pátek večer do pražského Edenu přišli a jeho mužstvo podpořili.  Podle posledních informací je totiž ve vršovickém fotbalovém chrámu stále ještě šest tisíc míst prázdných!

Z dvaceti nominovaných hráčů se v pondělí sjelo do dejvického hotelu Crowne Plazza, kde tentokrát reprezentace rozbila svůj tábor, jen sedmnáct fotbalistů. „Hubník hraje s Herthou Berlín druholigové utkání až dnes večer, sparťanský Václav Kadlec musí také ještě zvládnout pondělní ligovou dohrávku na Hané, Hübschman cestuje z Ukrajiny hodně komplikovaně,“ vysvětloval Bílek absenci tří hráčů při pondělním srazu.

Ofenzíva ve všech pádech

O programu, jímž chce vyplnit tři následující dny, se také rozpovídal a ofenzívu skloňoval ve všech pádech. „Samozřejmě že budeme pracovat na ofenzivě, proměňování šancí a standardních situacích. Však to také byla proti Litvě naše největší bolest,“ přiznával, o složení útoční dvojice však mluvit nechtěl. Žádný div, když z nominované čtveřice hrají ve svých klubech pravidelně jen Magera s Kadlecem.

„Samozřejmě že je nepříjemné když útočník nehraje, protože na jeho pohodě a proměňování šancí se to projevuje. Všem čtyřem nominovaným útočníků však věřím, neboť jsem přesvědčen, že mají kvalitu na to, aby nastoupili v základní jedenáctce a prosadili se. A to přesto, že ve svých klubech nejsou vytíženi,“ meditoval Bílek nad bídou panující mezi útočníky, ovšem dvě jména, na něž v pátek vsadí, za nic na světě prozradit nechtěl. „Všichni mají stejnou šanci,“ opakoval dokola.

Reklama

Související témata: