Hlavní obsah

Čech: S Drogbou nepotřebujete deset šancí na gól

V neděli vychytal v Premier League znovu čisté konto a v souboji s reprezentačním spoluhráčem Tomášem Rosickým měl navrch. Gólman Chelsea Petr Čech měl radost z výhry v derby nad Arsenalem a znovu zopakoval, jak je důležité míti kanonýra Drogbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalový brankář Petr Čech

Článek

Čím je Drogba tak výjimečný?

Je to jeden z nejlepších útočníků na světě. Když máte jeho a za ním ještě Anelku, tak víte, že nepotřebujete deset šancí na gól. Je skoro jistota, že ten gól dáte.

Jak se vám dýchá po důležité výhře?

Vždycky je dobré, když porazíte soupeře, který je vaším přímým konkurentem v boji o titul. V loňské sezóně jsme udělali plný počet bodů s Manchesterem United, Liverpoolem i Arsenalem. Věděli jsme, že když teď Arsenal porazíme, budeme na něj mít sedm bodů. Takže panuje spokojenost.

Bylo pro vás zvláštní, že jste se na zápas nechystali s trenérem Ancelottim, který odjel do Itálie na pohřeb otce?

On byl stejně v kontaktu s asistenty a tréninky byly úplně normální. Vždycky je špatné, když někomu umře někdo blízký, tak jsme chtěli vyhrát i kvůli tomu, aby měl trenér lepší náladu.

Jak jste si zápas užil vy osobně? Byla nejtěžší střela Aršavina v první půli?

Asi ano. Měl jsem výbornou výchozí pozici. Kdybych stál o kousek jinde, tak jsem na ten míč nedosáhl. 

Překvapil vás coby exekutor přímého kopu střelec druhé branky Alex?

Vůbec ne, on takových gólů může dát víc. Jeho rána je neuvěřitelná, balón letí neskutečně rychle. Když jsme hráli s Marseille, trefil z podobné pozice tyčku.

Zkouší to na vás i na tréninku?

Tam takové rány nedává, asi tu nohu trochu šetří...

Na druhé místo v tabulce se vyhoupl Manchester City. Překvapuje vás to?

Podle toho, kolik zase utratili peněz za hráče a jaký mají tým, to překvapení není. Spíš by bylo divné, kdyby s takhle drahými hráči nehráli o čelní příčky.

Českou reprezentaci čeká možná klíčový duel se Skotskem. Berete to jako zápas o všechno?

Nemůžeme se dívat jen na Skotsko. Čeká nás klíčové dvojutkání, ze kterého potřebujeme získat šest bodů. Pak se uvidí, jak se podle ostatních výsledků situace zamotá.

Máte v hlavách ještě stále úvodní nezdar s Litvou?

To, že se jeden zápas nepovede, se stát může. My jsme ve skupině, kde je jen pět týmů a jeden pokažený zápas je víc než dost. Vybrali jsme si to hned na začátku, ale dál už ztrácet nemůžeme.

Psychika týmu tedy neutrpěla?

Ono moc nezáleží na tom, co tady teď budeme do zápasu říkat, ale důležité bude spíš to, co předvedeme na tom hřišti. Pokud mám mluvit za sebe, tak z klubu jsem na takový tlak zvyklý. Když se remizuje, je to špatné, počítají se jen vítězství. Většinou to spíš člověka motivuje.

Může výkon týmu ovlivnit, že někteří hráči v klubech nehrají?

Největší problém je asi u útočníků. Škoda, že se navíc zranil Milan Baroš, který hrál každý zápas a dával góly. Ale na druhou stranu mají i ostatní šanci v nároďáku se ukázat a poslat vizitku do svých klubů.

S jakým stylem podle vás vyrukují v Praze Skotové?

Budou hlavně bránit, protože bod by pro ně měl obrovskou váhu. Navíc mají výborné hráče na rychlý přechod do útoku, takže si budeme muset dávat pozor.

Reklama

Související témata: