Hlavní obsah

Šmicer: Herní styl je ušitý pro Rosu a Plašila, proti Skotům zřejmě nastoupí Suchý

PRAHA

Optimismus a víra z něho přímo sálá. Manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer si samozřejmě moc dobře uvědomuje, v jak složité situace se národní tým po úvodní kvalifikační prohře s Litvou ocitl, přesto víru v postup na EURO 2012 neztrácí. „Nepodléháme panice, snažíme se dělat všechno, jak nejlépe dovedeme. Na konci kvalifikace se uvidí,“ nechal se slyšet Šmicer v on-line chatu se čtenáři Sport.cz.

Foto: Jan Tauber

Vladimír Šmicer během on-line chatu se čtenáři Sport.cz

Článek

Přes hodinu seděl u počítače a odpovídal na otázky čtenářů Sport.cz. Samozřejmě že nejvíc se jich dotýkalo reprezentace a rychle se blížícího kvalifikačního zápasu se Skotskem, k němuž vyrukuje národní tým už v pátek v pražském Edenu, spousta se jich ale točila kolem české ligy a hlavně pak pražské Slavie, jejíž dres před odchodem do ciziny i po návratu ze zahraničního angažmá Vladimír Šmicer oblékal.

Problémů ve Slavii je víc

„Situace Slavie není momentálně určitě dobrá. Problémy jsou nejen finančního rázu, ale objevují se i v hráčském kádru, neboť mužstvu chybí útočníci. Věřím ale, že se s tím Slavia popere a že se zvedne. Vždyť konec ligy je strašně daleko,“ reagoval Šmicer na obavy sešívaných příznivců, aby snad jejich klub neskončil ve druhé lize.

Na ligové téma se vůbec Šmicer s chutí rozpovídal... Trochu zmrazil fanoušky Plzně toužící od něho slyšet, že se tentokrát bude mistrovský titul stěhovat do západních Čech. „Nejsem o tom přesvědčen. Do konce ligy chybí ještě spousta zápasů, takže říci, kdo nakonec titul získá, si netroufám.“

Zajímavý byl i jeho názor na příležitosti, jichž se mladým fotbalistům na tuzemské scéně dostává. „Myslím, že jich mladí dostávají až moc a kolikrát si toho neváží,“ odpověděl rázně a i na téma počtu mužstev v nejvyšší soutěži se rozpovídal. "Počet týmů v lize bych snížil, ale nechtěl bych, aby to bylo na úkor počtu zápasů. Jde tudíž o to vymyslet systém, při němž by ti nejlepší hráli proti nejlepším co nejčastěji.“

Pravda se ukáže na hřišti, věří manažer

Samozřejmě že nejvíc otázek se točilo kolem reprezentace a nastávajícího zápasu se Skotskem. „V postup samozřejmě věřím, hernímu stylu, který praktikujeme, také. Vzhledem k hráčskému kádru, jenž máme momentálně k dispozici, je dobrý. Pro nás je totiž důležité, abychom dostali do hry co nejvíce Rosického, Plašila a krajní beky. Věřím, že se na hřišti pravda ukáže,“ netajil Šmicer víru v úspěch v zápase se Skotskem.

Lehké to samozřejmě nebude. „Skotsko se bude snažit dobře bránit a využívat šance na brejky. Už ale nehrají klasický styl jako dříve s nakopávanými balóny, snaží se hrát kombinačně přes dobré krajní beky,“ nabídl manažer reprezentace svůj pohled na pátečního soupeře.

Rozhoduje trenér, nikoli já

Čtenářům také vysvětlil, že trenérovi Bílkovi do sestavy nemluví. „Opravdu sestavu dohromady nedávám. S Míšou rozebírám spoustu věcí, co se týče nominace či sestavy, ale samozřejmě že poslední slovo má trenér. Já mu řeknu svůj názor, on si učiní závěr a rozhodne. Jsem přesvědčen, že rozhodne správně a ať v pátek nastoupí kdokoli, utkání zvládneme a vyhrajeme.“

Přesto Vladimír Šmicer o předpokládaném složení mužstva něco naznačil... “Nejsem trenér, ale myslím, že budeme hrát na dva útočníky a že Suchý má velice dobrou šanci hrát,“ poodkryl manažer národního týmu něco z úvah, kudy se trenérovi myšlenky ubírají.

Mladí dostávají šancí dost a dost, protestoval

Dotazy čtenářů se dotkly i hráčů, kteří by podle jejich mínění měli v reprezentaci figurovat a kteří jsou údajně opomíjení. Třeba Maria Ličky, třeba Mičoly... „Oba jsou sledovaní, jejich výkonnost je letos dobrá a může se stát, že dostanou šanci v dalších zápasech. Lička dostal mimochodem příležitost na turnaji v Emirátech, ale vystoupení se nejen jemu, ale i ostatním nepovedlo. Bohužel, někdy si hráči myslí, že šancí budou mít deset, ale tolik zápasů reprezentace na zkoušení nemá. Ale máte pravdu, Mario hraje v Brestu opravdu dobře,“ reagoval Šmicer a ostře zaprotestoval proti tomu, že by mladí hráči nedostávali v reprezentaci dost příležitostí.

„Mladí hráči šanci určitě dostávají a dostanou, pokud ovšem mají výkonnost. Nominovat hráče jen proto, že jsou mladí, ale nejde. A pozvat na sraz třicet fotbalistů také nelze. Všem se tudíž nezavděčíme, což je logické.“

Naturalizovat Wilfrieda je složité

Ani otázce, zda snad vedení českého fotbalu neuvažovalo u naturalizaci sparťanského útočníka z Pobřeží slonoviny Wilfrieda, se manažer nevyhnul. „Ať již jde o jakéhokoli cizince, jsou současné české zákony tak přísné, že naturalizace tvrdá i několik let. Zájem už byl mimochodem i o Tavarese, ale ze snahy nakonec nebylo nic,“ pravil Šmicer.

Samozřejmě že i on cítí tlak, pod který se před páteční kvalifikační partií se Skotskem národní tým dostal a jenž válcuje nejen trenéra Bílka.

„Nejen trenér, ale vůbec všichni, jimž záleží na českém fotbale, cítí, že tlak tady je, Úkolem bylo postoupit na mistrovství Evropy a každým špatným výsledkem se cíl vzdaluje. Rozhodně ale nechceme podléhat nějaké panice a snažíme se dělat všechno, jak nejlépe umíme. Zda to bude stačit nebo ne, to se ukáže až na konci kvalifikace. Teď ovšem věřím, že ve dvou nastávajících duelech se Skotskem a Lichtenštejnskem šest povinných bodů získáme,“ řekl Šmicer v on-line chatu se čtenáři Sport.cz.

Reklama

Související témata: