Hlavní obsah

Svěží tažení mladíků dospělo k barážovému zlomu. Dovalil vidí motivaci třikrát

JABLONEC NAD NISOU

Je tu chvíle pravdy bez šance na opravu, v kvalifikaci rozjeté mladíky čeká baráž s Řeky: v pátek v Jablonci (16, ČT 4) její první část, v úterý odveta na žhavé půdě soupeře. Buď si Pekhart, Mazuch a spol., v poslední době jediné osvěžení domácí fotbalové mizérie, zahrají příští rok na evropském šampionátu v Dánsku, nebo se pod hlavičkou týmu do 21 let sešli v tomhle cyklu naposledy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští hráči Lukáš Vácha (vpředu) a Jan Vošahlík se radují z gólu.

Článek

„Musíme být připravení na vše, ale jen žádnou paniku, chceme postoupit,“ říká kouč Jakub Dovalil před zlomovým momentem, bitvou o postup mezi nejlepších osm s relativně schůdným soupeřem. „Model s baráží je ale nešťastný, dvouletá práce se smrskne do čtyř dnů a když se to nepovede, degraduje to vše, co bylo,“ varuje před barážovou nástrahou kouč. Kalkulace před první částí boje jsou při pohárových počtech jasné. „Každá výhra bez obdržené branky bude solidní, ani bezbranková remíza nemusí být špatná.“

Z nominovaných hráčů trenérovi nakonec chybí Čechokanaďan Lensky. „Ze srazu  odjíždí, není fit,“ naráží na svalové zranění zadáka Utrechtu. Absenci dalšího obránce Suchého mohl tušit s vývojem v A-týmu, nevyužije ani útočníka Kadlece. „Marek Suchý s námi vzadu odehrál skoro vše, je to nadstandardní hráč, ale musíme ho nahradit. Není jediný, věkově k nám patří i Necid a Hloušek. Kadlec měl být překvapením v nominaci, přišla jeho doba, konzultovali jsme to s trenérem A týmu, respektuju, že si ho vzal,“ říká Dovalil.

Trenér fotbalistů do jednadvaceti let Jakub Dovalilfoto: ČTK/René Volfík

Soupeř je na tom podobně, talentované opory, Mitroglu, Papastathopulos a Fetfatzidis, jsou už také s A-týmem. Ale nechybí Papadopulos či Pliatsikas ze Schalke. Dovalil nepočítá, že by bylo třeba tým nějak zvlášť nažhavit. „Nabuzený budem, přijde to samo,“ soudí. Ve hře je hodně. „Motivace je trojí: malé Euro, olympiáda v Londýně a hráči sami si můžou polepšit, když se ukážou,“ vypočítává kouč. Přiznává, že i on sám bude napjatější než kdy jindy.

„Už jsem toho absolvoval s mládeží dost, sedmnáctka, devatenáctka, mistrovství světa dvacítek, ale tohle je přece jen výš, nejblíž k dospělému fotbalu. Napětí je a bude i nervozita, ale těším se,“ říká Dovalil, jehož tým suverénně vyhrál skupinu, v níž ani jednou neprohrál. Z boje poslal mj. obhájce titulu z Německa.

Malá výhoda, Češi začínají doma

„Padesát na padesát,“ znělo přesto z koučových úst po losu ohledně postupových nadějí v baráži. Není ale jeho tým přece je favoritem? „Myslím, že ne. Na papíru Řekové vypadají líp než ve skutečnosti. Dokázali vyhrát v Anglii, porazili Portugalsko,“ připomíná. A co víc: jeho tým začíná doma, což je v pohárových bitvách vyrovnaných soupeřů bráno za plus. „Jako první ze skupiny nakonec nemáme žádnou výhodu, potkal nás další vítěz ze základní části. Ale na druhou stranu je to možná lepší než opačně. Týden není rozstrkaný, jsme v Jablonci pět dní v klidu spolu bez cestování,“ hledá pozitiva.

Pro tým během týdne volil relaxační návštěvu hokeje Liberec - Boston a v přípravě stihl víc než jindy. „Doladili jsme detaily, budou rozhodovat maličkosti,“ naznačuje možné překvapení třeba při standardních situacích. A čeká mohutnou podporu publika. „Na co jiného by už měli diváci přijít...“  Už před baráží se zavázal k pokračování u lvíčat, byť se o něm mluvilo jako o adeptovi na post ve Slavii. I s tím, že místo vytoužené účasti na šampionátu bude už třeba stavět nový tým na další cyklus. „Svaz přišel s nabídkou, bral jsem to jako ocenění práce a neváhal.“

Předpokládaná sestava ČR:
Vaclík – Řezník, Hošek, Mazuch, Čelůstka – Vácha, Gecov, Hořava, Dočkal – Pekhart, Kozák.

Reklama

Související témata: