Hlavní obsah

Bílek před Skotskem: Hrajeme o hodně, proto zápas zvládnout musíme

zp, dosSport.cz

Půjde mu o všechno. Jeho reprezentačnímu týmu také, protože kdyby snad dnes večer Skoty v druhém díle kvalifikace o EURO 2012 neporazil, může se s vidinou postupu rozloučit. Dvě bodové ztráty v domácích zápasech by šlo v dalších zápasech kvalifikace už těžko odčinit. Proto si je i trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek náramně dobře vědom, jak důležitá partie ho od 20:15 v Edenu čeká...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Marek Suchý dostává rozlišovací tričko od kouče Michala Bílka.

Článek

Už za pár hodin vás čeká konfrontace se Skotskem, která bude zřejmě nejdůležitějším zápasem vaší dosavadní trenérské kariéry. Vždyť v Edenu půjde o všechny postupové naděje...

Každý kvalifikační zápas je vrcholem mé kariéry, ale takhle teď neuvažuji. Myslím jen na to, že potřebujeme vyhrát a postavení v kvalifikaci si tak vylepšit.

Vítězství je ale přece povinností. Vzhledem k úvodní domácí prohře s Litvou i třeba tomu, že hrajete doma a jste tudíž favoritem...

Samozřejmě, i když vzhledem k předchozím výsledkům je v psychické výhodě soupeř, který už má na kontě čtyři body. Remizoval v Litvě a pak se štěstím, ale přece, porazil Lichtenštejnsko. Hrajeme prostě o hodně a proto nám povinnost velí zápas vyhrát.

Se Skotskem jste hráli přípravný zápas letos v březnu na jeho půdě, takže ho máte přečteného. Může vás něčím překvapit?

Předpokládám, že Skotové budou i večer předvádět fotbal založený na solidní kombinaci, důrazu v osobních soubojích, agresivitě. Rozhodně to nebude typický ostrovní fotbal s nakopávanými míči na vysunutého útočníky a centry do šestnáctky. Budou podnikat rychlé výpady, z nichž si sice moc šancí nevytváří, ale v jejichž zúročování jsou ohromně produktivní. I o tom nás ostatně v březnu přesvědčili.

Jenže ze skotského tábora zazněly hlasy, že mužstvo podřídí zisku bodu všechno a že vsadí na totální defenzivu. Dokonce že k zápasu vyrukuje bez útočníka s čtyřmi obránci a šesti záložníky...

Tomu nevěřím, od svého herního stylu Skotové neustoupí a jednoho útočníka postaví. Vždycky hráli s Kenny Millerem, jenž je kvalitním útočníkem, takže s ním budou hrát zase. A když nenastoupí Miller, na hrotu se někdo objeví.

A co vaše reakce? Přeskupíte mužstvo? Provedete v sestavě v porovnání s Litvou změny?

Musím, protože Baroš s Feninem nejsou k dispozici. Rozestavení hráčů ale moc měnit nebudu, určité změny udělám v postavení záložní řady.

To abyste posílil ofenzívu, neboť vítězství je nutností?

To abychom reagovali na sílu a přednosti soupeře.

A co složení útočné dvojice, když tentokrát nemáte k dispozici Baroše a Fenina? Opět vsadíte na jednoho vysokého a jednoho běhavého hráče?

Nejsem ještě stoprocentně rozhodnutý. Všichni čtyři útočníci, které mám k dispozici, jsou na tom dobře a jsou připraveni nastoupit.

Takže je možné, že byste nasadil od začátku mladého Václava Kadlece?

Vypadá dobře, při trénincích na něm bylo patrné, že je v pohodě. Kdyby nastoupil, po psychické stránce by utkání určitě zvládl.

Nastoupí?

Sestavu oznámím až těsně před zápasem, i když o ní mám už z 99 procent jasno.

Reklama

Související témata: