Hlavní obsah

Spása přišla ze vzduchu - hlavičkující Hubník Skoty přece jen porazil

PRAHA

Až Hubníkova hlavička vysvobodila českou fotbalovou reprezentaci ve druhém díle kvalifikace o EURO 2012. Proti Skotům, kteří vsadili na bezuzdnou defenzívu a vysloveně kalkulovali s bezgólovou remízou, měl sice Bílkův výběr vytrvalou převahu, i šance si vytvořil, jenže spásné rozřešení nepřicházelo. Jedenadvacet minut před koncem však Hubník svůj tým přece jen zachránil, paradoxně ze vzduchu vítězný gól vstřelil, takže česká reprezentace tři body získala a v kvalifikaci po úvodní prohře s Litvou tudíž žije.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický (v červeném) se řítí na skotského brankáře McGregora.

Článek

Nemystifikovali. Skotové skutečně podřídili remíze všechno, byť si v Edenu museli připadat jako doma, neboť v ochozech měli jejich fanoušci výraznou převahu. Na útočníka skutečně nereflektovali, zkušeného Kenny Millera opravdu nepostavili, zato střed hřiště přehustili šesti muži, aby defenzívou na bod dosáhli.

Převaha. Ale u ní také zůstalo

Moc platné jim to nebylo, neboť i v této lidské spleti si Rosický s Plašilem rady věděli. Hlavně díky nim si český tým územní převahu vytvářel a před šestnáctkou McGregora se i ke střelbě dostával. S pronikáním do vápna, natož s ohrožením skotského gólmana už to bylo horší, neboť nově sestavená útočná dvojice Necid - Magera se přes řízné a pro ránu daleko nechodící soupeřovy beky do šance neprodrala.

Marek Suchý (vlevo) bojuje o míč s Jamie Mackiem ze Skotska. foto: ČTK/Jan Handrejch

A když už se ve 23. min. k Necidovi balón přece jen zatoulal, byl z toho moskevský legionář tak překvapený, že ho brankáři jen lehoulince přiťukl. Půlhodinové snažení se tudíž rozplynulo do vzduchoprázdna, aniž by hosté třeba jen pár sekund hrůzy prožili. S přibývajícími minutami zákonitě získávali půdu pod nohama, ale dál nikam nespěchali, v poklidu a hlavně na jistotu kombinovali, k ohrožení Čecha se dostali jen přičinením debutujícího Suchého, který si po centru Huttona dal málem vlastní gól.

Šance přece jen přišly, gól nikoli

Poklid, do něhož ostrované upadli, se jim mohl před přestávkou vymstít. Nejprve hlavičkující Hubník, vzápětí Polák natahující se ve skluzu po míči, ale hlavně Necid, který ovšem po chytré kombinaci Magery s Kadlecem pálil jen do skrumáže před sebou, však slibnými šancemi pohrdli.

A gól nepřicházel ani po přestávce, i když se Bílkův tým k náporu znovu vyburcoval a hlavičkující Michal Kadlec měl v 49. min. po Rosického rohovém kopu na hlavě spásné rozřešení. McGregor však vytlačil míč nad břevno, Polákovy pokusy ho rovněž zaskočit nemohly, neboť jim scházela přesnost.A když už hlavou přece jen přesně k tyči zamířil, skotský brankář balón vytáhl. A protože i Necidovy rány vytrvale mířily do chumle bránících Skotů, zdálo se, že Leveinovi svěřenci nejhorší chvíle přečkají.

Nakonec mohlo udeřit na druhé straně! Po Fletcherově trestném kopu totiž Skotové skutečně branku vstřelili, ale pomezní sudí naštěstí pro Bílkův výběr zvedl praporek a odmával ofsajd.

Hubník rozhodl ze vzduchu

Rozřešení kvalifikační partie nakonec přišlo paradoxně ze vzduchu, kde měli být ostrované silní a nepřekonatelní. Na ruku Huttona v šestnáctce sice chorvatský sudí nereagoval, ale rohový kop nařídil. Spásný a pro český tým vysvobozující, protože načechraný Rosického balón prodloužil hlavičkující Bednář a Hubník ho rovněž hlavou dorazil do sítě.

Český tým plný euforie měl vzápětí hned několik slibných příležitostí vedení pojistit, ale i když Bednář či Necid druhou branku nepřidali, k výhře s přehledem dokráčel. Skotové totiž neměli v Edenu opravdu na víc než na bezuzdnou defenzívu... Jejich závěrečné vzepětí už totiž hraničilo s marností.

Kvalifikace o EURO 2012 – skupina I
Česká republika – Skotsko 1:0
Branku: 69. Hubník. Rozhodčí: Bebek - Petrovič , Grgič (všichni Chorvatsko). ŽK: Necid, Hübschman -  Whittaker, Weir, Robson. Poločas 0:0.
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Suchý, M. Kadlec - Hübschman, Polák - Rosický, Plašil 90.+3. Rajnoch) - Necid (83. Holek), Magera (59. Bednář). Trenér: Bílek.
Skotsko: McGregor - Hutton, Weir, McManus, Whittaker - Caldwell, Fletcher (76. Miller) - Mackie (76. Iwelumo), Morrison (83. Robson), Dorrans, Naismith. Trenér: Levein.

Reklama

Související témata: