Hlavní obsah

Mluvit o cestě vzhůru? To je po jedné výhře předčasné, krotil euforii Bílek

PRAHA

Úleva z něho přímo čišela. Aby ne, když už ve druhém díle kvalifikace šlo o všechno. Trenérovi Bílkovi o krk, české reprezentaci o postup. Nakonec bezzubé a jen na bezbrankovou remízu myslící Skoty jeho svěřenci udolali a v bojích o EURO 2012 žijí. „Tři body máme, takže jsem nesmírně rád. A za výkon, který moji svěřenci v nelehké situaci podali, ještě víc,“ kvitoval kouč Michal Bílek výhru vracející jeho tým znovu do hry.

Foto: Jan Tauber

Trenér Michal Bílek byl po výhře nad Skotskem samozřejme spokojen

Článek
Fotogalerie

Netajil, že ho Skotové zaskočili... „Když před zápasem prosakovaly informace, že soupeř vyrukuje s rozestavením 4 – 6 - 0 bez klasického útočníka, tvrdil jsem, že tomu nevěřím. Jenže Skotové opravdu nechtěli hrát, zaměřili se pouze na defenzivu,, do útočení se vůbec nechtěli dostávat. O to bylo pro nás utkání těžší,“ přiznával Michal Bílek.

Recept na destrukci? Trpělivost!

Na skotskou destrukci měl poměrně jednoduchý recept, který vyšel...“Trpělivost a zase trpělivost. Museli jsme hrát aktivně, pohybovat se, potýkat se s přehuštěným prostorem na soupeřově půli, útočit do plných a čekat na příležitost. Nakonec přišla a přinesla rozhodnutí,“ vysvětloval Bílek, jaký part svému týmu nachystal a k čemu hráče nabádal.

Roman Hubník (vpravo) oslavuje se spoluhráči vstřelený gól v kvalifikačním duelu se Skotskem.foto: Právo/Jan Handrejch

Když se devadesát minut naplnilo, cítil samozřejmě úlevu. A velkou. „Pocit spokojenosti byl obrovský. Radost rovněž. I já byl pod velikým tlakem,“ přiznal kouč, hned však odmítal, že by měl v reprezentačním křesle vyhráno.

„Povedl se nám jeden zápas, ale výkony a přístup musíme opakovat v každém z příštích utkání, abychom mohli mluvit o nastoupené cestě vzhůru. A v úterý v Lichtenštejnsku rozhodně nebude lehčí než proti Skotům,“ krotil optimismus.

Kouč Skotů zklamán jen z výsledku

Skotský kouč Craig Levein naproti tomu veškeré pocity a dojmy umně skrýval, za brýlemi mu z očí neprobleskovala žádné zklamání... „Ale ano, z výsledku jsem zklamán, ale nic se neděje, o žádnou tragédii se nejedná. S Čechy nás čeká zápas doma, kdy jim musíme prohru oplatit. Teď se hlavně musíme zlepšit a v úterý proti Španělsku podat dobrý výkon,“ pravil bezprostředně po zápase a stál si na svém – na defenzivní taktice by nic neměnil, ani ex post by v sestavě rošády neudělal a Kenny Millera by nepostavil.

Trenér skotských fotbalistů Craig Levein. foto: ČTK/Michal Krumphanzl

„Dlouho jsem byl spokojen, jak mužstvo hrálo. Nepřijeli jsme nastřílet bůhví kolik gólů, ale bránit. A bránit trpělivě, což nám dlouho vycházelo, takže se zodpovědnou hrou svých svěřenců jsem byl spokojený. Jediný gól jsme dostali ze standardní situace, což je jiná historie.“

Že se jeho tým zmohl jen na bezuzdnou defenzívu a totální destrukci? Že nebyl ani trochu nebezpečný a Čecha vůbec neohrozil. „Všimli jste si, jak byli Češi nebezpeční, když jsme jen trochu otevřeli hru? Taktika, kterou jsem zvolil, byla správná,“ reagoval Levein na výpady ostrovních žurnalistů.

Reklama

Související témata: