Hlavní obsah

Dovalil: Baráž jsme zvládli výborně, další výzvou je olympiáda

TRIPOLI

Bujarý křik se rozléhal z české kabiny na stadionku v řeckém Tripoli, kde fotbalová reprezentace do 21 let začala bouřlivě slavit postup z baráže na závěrečný turnaj mistrovství Evropy. Kouč Jakub Dovalil své hráče chválil za to, s jakou grácií v baráži vyřadili Řecko po výhrách 3:0 v Jablonci a dnešním triumfu 2:0 na řecké půdě. Úspěšná reprezentační generace už radostně vyhlíží červnové mistrovství Evropy v Dánsku, pro české mladíky je další výzvou možný postup na OH v Londýně.

Článek

"Jsem moc rád, že jsme baráž takhle zvládli. Povedlo se to ve všech směrech a nečekal jsem, že baráž zakončíme tak vysokým skóre. Tento postup řadím k největším úspěchům své kariéry," radoval se po utkání kouč Dovalil. Po dnešní barážové odvetě vyzdvihl hlavně výkon celé záložní řady a brankáře Tomáše Vaclíka.

Dovalil si považoval toho, jak suverénně Češi zápasem "propluli". Už v 19. minutě o jejich postupu takřka nebylo pochyb; po vedoucí brance Tomáše Pekharta by Řekové museli skórovat pětkrát, aby strhli postup na svoji stranu. "Po prvním utkání a výhře 3:0 jsme cítili, že z kluků to napětí trochu spadlo, ale pořád jsme do nich hustili, že musí i dnes pořád hrát a nebýt pasivní. Toto splnili velmi dobře," uvedl Dovalil.

Český tým v osmi kvalifikačních zápasech a dvou barážových duelech klopýtl jen při remíze s Německem, což podle Dovalila svědčí o kvalitě mužstva. "Neberu to tak, že bychom na sebe upletli bič. Série je dobrá, ale pokaždé jednou končí. Teď se musíme snažit, abychom navazovali na výkon, jaký jsme ukázali dnes," řekl trenér. "Celkově nám pomohl dobrý vstup do kvalifikace, točili jsme poměrně málo hráčů a vytvořili silný základ týmu," uvedl Dovalil.

Olympiáda je výzva

Uvědomuje si, jakým lákadlem je účast na olympiádě v Londýně, na niž vede cesta právě z ME v Dánsku. "To je velká výzva. Navíc to je v kolébce fotbalu a každý sportovec na olympiádě svoji zemi chce reprezentovat. Když se tam udělá navíc úspěch, vstupuje se do dějin," řekl Dovalil.

Hráči jednadvacítky netajili, jaký stres z nich spadl. Autor důležité první branky Pekhart si pochvaloval, jak jeho trefa týmu pomohla. "Po ní jsme samozřejmě mohli být klidnější. Byl to náš cíl dát rychlý gól, pořád jsme byli nebezpeční. Toho gólu si hodně vážím, stavím ho v mé kariéře skoro nejvýš. Je skvělé, jakým způsobem jsme se na šampionát dostali," radoval se Pekhart.

"V reprezentaci jsme jako jedna velká rodina, ta parta pomáhá i tomu, jak se pak daří na hřišti. Nedovedl jsem si představit, jaké by to bylo, kdybychom dnes skončili a rozešli se. Zahrát si na olympiádě, to je náš další velký sen," řekl Pekhart.

Brankář Vaclík si také dnes většinu utkání mohl vychutnávat. I on po Pekhartově brance věděl, že Čechům postup neunikne. "Bylo jasné, že pět branek nám asi nebudou schopní dát, když jsem viděl, jak dobře pracujeme v obraně. Tohle je vrchol mé kariéry," rozplýval se Vaclík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články