Hlavní obsah

VIDEO: Dánové budou určitě hrát útočně, těší se Pudil

Radek MalinaPrávo

Parádní období prožívá Daniel Pudil v belgickém Genku. Po polovině tamní fotbalové ligy se pyšní titulem půlšampióna před giganty jako Anderlecht či Standard Lutych. Motorem pro jeho solidní výkony je nejen euforie panující v klubu. Mimořádná životní chvíle ho čeká i v soukromí. S přítelkyní Veronikou za dva měsíce očekává narození syna. „Strašně se těším. Protože jde o prvního potomka,“ líčí pětadvacetiletý borec, jenž je nedílnou součástí fotbalové reprezentace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Pudil na tréninku národního týmu.

Článek

Co očekáváte od posledního vystoupení národního týmu v letošní sezóně, v němž bude soupeřem českého týmu Dánsko?

Celkově půjde o velmi dobrou prověrku. Po dvou zápasech bude duel v Aarhusu i o velkém testu obrany, protože v posledních dvou zápasech naše defenziva příliš vyzkoušena nebyla. Skotové hráli jen u vlastního pokutového území, do útoku se prakticky nepouštěli. A Lichtenštejnsko také nebylo z hlediska ofenzivy velkou hrozbou. Dánové naopak určitě budou hrát útočně a s výhledem prvního jarního utkání ve Španělsku jde o skvělou přípravu.

Váš Genk vede belgickou ligu o dva body před Anderlechtem. Jste nedílnou součástí lídra soutěže, pravidelně nastupujete v základní sestavě. V jakém rozpoložení jste dorazil na reprezentační sraz?

V posledním měsíci jsme měli těžké soupeře. Kortrijk byl čtvrtý, prohráli jsme s ním, a pak i s druhým Anderlechtem. Přitom jsme měli hodně šancí, ale nevyužili jsme je. Pak přišla remíza s Westerlo, takže teď s Cercle Bruggy jsme potřebovali bezpodmínečně vyhrát. Nechtěli jsme ztratit vedení v tabulce, což se podařilo, takže v klubu panuje skvělá atmosféra.

Čelíte velkému tlaku, když po první polovině sezóny vedete belgickou ligu?

Vůbec ne. Cílem je skončit v první šestce, která zaručuje účast v play-off, tudíž boj o evropské poháry. Nikdo momentálně vážně neřeší, že jsme první. Každý v klubu pochopitelně má dobré postavení v hlavě, ale zbývá ještě patnáct zápasů základní části, a pak dalších deset v play-off. Tam se získané body sice půlí, ale i tak je důležité vytvořit si dobrou pozici.

Přehodnotilo vedení Genku po vydařené první polovině sezóny ambice? Je nyní prioritou vítězství v belgické lize?

Nejsme sice na belgické poměry top klubem, ale Genk pravidelně hraje evropské poháry. Před časem se přeci utkal v boji o Ligu mistrů i se Spartou, kterou vyřadil. Před rokem vyhrál Belgický pohár. Proto chceme přerušit pětiletou vládu Anderlechtu Brusel a Standardu Lutych. Ale ještě bude sezóna vážně dlouhá.

Belgii v posledních dnech zasáhly velké deště a také lokální povodně. Dotkly se rozmary počasí i vašeho utkání s Cercle Bruggy?

Ne. Ale čtyři dny v kuse pršelo. Hráli jsme v osm večer, rozhodčí dorazil tři hodiny před výkopem, aby hřiště zkontroloval a schválil ho. Nicméně rozhodně nebylo v optimálním stavu, po deseti minutách bylo obrácené. Na ploše stála voda, a i když jsme měli velké kolíky, byl pohyb poměrně problematický. Vytrhávali jsme velké kusy trávy. Ale bylo by nesmyslné zápas po deseti minutách přerušovat.

Máte v Genku hodně podobné úkoly jako v reprezentaci nebo se vaše pozice liší?

V klubu hrajeme hodně ofenzivně, prakticky pořád na tři útočníky. V patnácti zápasech jsme vstřelili čtyřicet branek. Jsme taková belgická Plzeň... Ač nastupuji na místě levého obránce, tak se hodně zapojuji do ofenzivy. Nedostávám se sice až tolik do zakončení, ale využívám krajní prostory a snažím se připravovat střelecké pozice pro spoluhráče. Mým úkolem je kromě bránění pomoc jim ke gólům. V reprezentaci mám trošku odlišnou úlohu, protože hrajeme většinou se čtyřmi záložníky a na krajích jsou Tomáš Rosický s Jardou Plašilem. Oba jsou hodně kreativní, tady je to spíše o jejich doplnění, když se otevře prostor.

Reklama

Související témata: