Hlavní obsah

Loni uzavřeli rok výbuchem v Emirátech, teď čeká fotbalisty reparát v Dánsku

Pavel Dosadil (Aarhus)Sport.cz

Mají co napravovat. Od osudné baráže s Belgií v roce 2001 fotbalová reprezentace poslední zápas v roce nikdy neprohrála. Až loni, kdy si uřízla ostudu na turnaji v Emirátech. Tato vzpomínka ji provází i v Dánsku, kde ve středu večer v Aarhusu uzavře rok, v němž rozehrála kvalifikaci EURO 2012. „Věřím, že tentokrát podáme kvalitní výkon s pozitivním výsledkem. Vždycky je příjemné na závěr roku vyhrát,“ slíbil brankář Petr Čech.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Tomáš Rosický (vlevo) se snaží sebrat míč Philippe Erneovi z Lichtenštejnska.

Článek

Rok starý výbuch je stále živý. Nejdřív vyřazení na penalty s domácími Emiráty, poté dokonce porážka 0:2 s Ázerbájdžánem. „Ano, byl to památný turnaj,“ ušklíbne se kouč Michal Bílek, který si tehdy nástup k národnímu týmu představoval rozhodně jinak.

Loňskou blamáž měl na triku víceméně ligový výběr. Také v Aarhusu je pár neokoukaných tváří z Gambrinus ligy, tím by však podobnost s turnajovou katastrofou v Emirátech měla končit. „Nedá se to srovnávat. Volno jsme dali jen Romanu Hubníkovi, takže tentokrát by měly všechny opory nastoupit v základní sestavě. Chceme letošní rok zakončit dobrou hrou i výsledkem a navázat na poslední dva kvalifikační zápasy se Skotskem a Lichtenštejnskem, které jsme vyhráli,“ ujišťuje Bílek.

Jak zakončili rok
2001ČR - Belgie 0:114. 11.baráž MS
2002ČR - Švédsko 3:320. 11.přátelsky
2003ČR - Kanada 5:112. 11.přátelsky
2004Makedonie - ČR 0:217. 11.kvalif. MS
2005ČR - Norsko 1:016. 11.baráž MS
2006ČR - Dánsko 1:115. 11.přátelsky
2007Kypr - ČR 0:221. 11.kvalif. ME
2008San Marino - ČR 0:319. 11.kvalif. MS
2009ČR - Ázerbájdžán 0:218. 11.turnaj

Zápas řídí policejní seržant a prominentní sudí Webb

Kvalifikační body se v Aarhusu rozdávat nebudou, ale ve hře je minimálně posun na žebříčku FIFA. V jeho aktuálním vydání Češi stále dřepí na 31. příčce, Dánové jsou na dohled na 27. místě. „V kvalifikaci zatím naši soupeři jen bránili, tady by to mělo být něco jiného. Dánové budou hrát určitě otevřeně. Mají to ve zvyku, nebudou vyčkávat, co předvedeme,“ těší se kapitán národního týmu Tomáš Rosický. „Proto si také my vyzkoušíme jiný herní systém, se kterým budeme muset vyrukovat v březnu ve Španělsku,“ připomíná nejbližší kvalifikační duel.

Těžká zpověď Zdeňka Pospěcha (zády) před tréninkem v Aarhusu - Jaroslav Plašil (vlevo) i kapitán Tomáš Rosický nenechali experta na Dánsko při jeho zpovědi ani na chvíli v klidu a pěkně si ho vychutnali...foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Řízné tempo utkání by měl podpořit anglický rozhodčí Howard Webb. Původně policejní seržant byl za loňský rok vyhlášen třetím nejlepším sudím na světě a letos pískal finále Ligy mistrů i mistrovství světa! Rosický ho pochopitelně dobře zná z Premier League. „Je to typický anglický rozhodčí, který hodně pouští hru a přispívá tím její plynulosti. Jeho řízení otevřenosti utkání ještě přispěje,“ očekává záložník Arsenalu.

Nároďák už pomalu myslí na bitvu s mistry světa

Právě v Aarhusu se příští rok v červnu odehraje finále mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, kam se kvalifikovali také svěřenci Jakuba Dovalila. Takový obránce Marek Suchý si tedy může otestovat trávník, kam by se s mladšími spoluhráči určitě brzy rád vrátil... „Při absenci Romana Hubníka vytvoří Marek novou stoperskou dvojici s Honzou Rajnochem a na jejich výkon jsem hodně zvědavý. Od začátku půjde do hry Honza Rezek a zvažujeme variantu, že by se v základu objevil i druhý nováček Michal Hubník,“ avizoval kouč před úterním tréninkem v NRGI Parku.

Jak už naznačil Rosický, reprezentace teď směřuje především k pernému utkání na půdě mistrů světa i Evropy. „V Aarhusu nemá být vyprodáno, ale čeká nás tady kvalitní soupeř. V únoru ještě budeme na 95 procent hrát v Chorvatsku a v obou těchto utkáních se chceme připravit na to, jak bychom pak měli v březnu hrát v kvalifikaci ve Španělsku,“ připomíná manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Utkání začne v Aarhusu ve 20:15, rozhodovat bude Angličan Howard Webb. Přímý přenos vysílá ČT4, on-line můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy
Dánsko: Lindegaard - Thomsen, Kröldrup, Stadsgaard, Mtiliga - Eriksen, Poulsen, Jensen - Rommedahl, Junker, Krohn-Dehli.
ČR: Čech - Pospěch, Rajnoch, Suchý, M. Kadlec - Rezek, Rosický, Hübschman, Plašil, Pudil - Necid.

Reklama

Související témata: