Hlavní obsah

Jednadvacítka v první přípravě na Euro porazila Ukrajinu

Fotbalovým reprezentantům do 21 let vyšel první přípravný zápas před mistrovstvím Evropy, když dnes v Uherském Hradišti porazili 2:1 Ukrajinu, s níž se utkají na červnovém turnaji v Dánsku ve skupině. Už dva roky neporažený český výběr k vítězství došel především díky výkonu v prvním poločase, kdy se o jeho branky postarali Jan Vošahlík a debutující Václav Kadlec. Prohru Ukrajiny osm minut před koncem zmírnil Petrov.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Čeští fotbalisté do 21 let se radují z branky v utkání proti Ukrajině.

Článek

České jednadvacítce trvalo jen chvíli, než se v úplně nové sestavě rozkoukala. V konfrontaci s Ukrajinou, která přijela bez většiny své úspěšné kvalifikační sestavy, ale s několika loňskými mistry Evropy do 19 let, byla brzy zřejmá její převaha. I když kouč Jakub Dovalil nechal na lavičce tradiční opory Mazucha, Dočkala, Čelůstku či kanonýra Pekharta, jež mohl útočit na gól už v desátém soutěžním utkání za sebou.

Obrana, v níž poprvé nastoupil sparťanský stoper Lukáš Hejda, byla téměř bez práce, hodně vidět byl další debutant z Letné Kadlec, kterému seděla role středového tvořivého hráče s volností při ofenzivních manévrech. Právě Kadlec byl už v osmé minutě na počátku první české gólové akce. Míč od něj putoval ke Kovaříkovi a hlavičkující Vošahlík nechal vzpomenout na svoji trefu z říjnové baráže proti Řecku.

Češi na hřišti vládli, dobře kombinovali a tím si připravovali prostor pro nebezpečné akce. Po dalším průniku Kadlece v jasné šanci selhal útočník Kozák. Osmnáctiletý brankář Dynama Kyjeva Koval, který už sbírá starty v evropských pohárech, ukázal svoji třídu i po pokusu Vošahlíka a pak měl i štěstí, když Kovařík trefil tyč. Hodně práce měl i při nedotaženém sólovém úniku Vošahlíka, ale šest minut před poločasem už byl bezmocný. Po rychlém úniku beka Řezníka se předvedl drzou gólovou patičkou Kadlec.

Druhý gól Kadlec nepřidal

Při prvním startu v jednadvacítce hned slavil gól, stejně jako před měsícem při svém debutu v seniorské reprezentaci v kvalifikačním zápase v Lichtenštejnsku. Nažhavený Kadlec vzápětí mohl skórovat podruhé, ovšem jeho voleji chyběla přesnost.

Český výkon snesl v prvním poločase přísné měřítko, po změně stran už úroveň zápasu upadla, což je při tradičních střídáních a změnách v sestavě pravidlem. Dovalil ve druhém poločase vyměnil šest hráčů, domácí sice kontrolovali hru, ale na dostřel branky se už nedostávali tak lehce a často jako v úvodním dějství. Nadějně vypadal postup záložníka Hořavy, který na poslední chvíli utnul ukrajinský stoper.

Ukrajina svůj matný výkon vylepšila až v závěru, kdy potrestala pasivitu českého týmu. Střídající obránce Čelůstka se nechal přeskočit Petrovem a ten díky důrazu snížil. Téměř totožná situace se opakovala i v poslední minutě, kdy přes Čelůstku zaútočil Garmaš, který trefil tyč. O výhru už Češi ale nepřišli a částečně soupeři vrátili dva roky starou prohru z Uherského Hradiště, která tehdy Čechy stála postup do baráže.

Přípravné utkání fotbalistů do 21 let:
ČR "21" - Ukrajina "21" 2:1 (2:0)
Branky: 8. Vošahlík, 39. Kadlec - 82. Petrov. Rozhodčí: Kružliak - Mókoš, Sluk (všichni SR). ŽK: Prijma, Opanasenko, Petrov (všichni Ukr.). Diváci: 2042.
ČR "21": Vaclík (46. Hanuš) - Řezník (72. Čelůstka) , Hošek (63. Mazuch), Hejda, Lecjaks - Gecov (63. Vácha) - Vošahlík (78. Dočkal), Kadlec, Hořava (63. Černý) , Kovařík - Kozák (63. Pekhart). Trenér: Dovalil.
Ukrajina "21": Koval - Opanasenko (73. Jeremenko), Kryvcov, Plastun (46. Parcavania), Prijma (43. Budko) - Vicenec (76. Kaverin), Čajkovskij (64. Grečinkin), Bogdanov (46. Petrov), Garmaš, Zapadnja - Bezus (64. Pavlov). Trenér: Jakovenko.

Reklama

Související témata: