Hlavní obsah

Necida nechce. Suchého by trenér Dovalil do týmu bral

PRAHA

Trenér reprezentační fotbalové jednadvacítky Jakub Dovalil je s končícím rokem spokojený. Jeho svěřenci v sedmi zápasech šestkrát vyhráli, jedinkrát remizovali a postoupili hladce na mistrovství Evropy svojí věkové kategorie do Dánska.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Tomáše Necida (vlevo) kouč Jakub Dovalil do "jednadvacítky" už nechce.

Článek

„Výsledkově se nám povedlo všechno, ale herně už tak spokojený nejsem. Podstatné v tuto chvíli je, že jsme postoupili na šampionát, dali v každém utkání nejméně gól a málo jich inkasovali,“ zhodnotil končící rok.

Ke svým svěřencům však byl i kritický. „Dostali jsme zbytečné žluté karty v kvalifikačním utkání s Islandem. Nepovedla se nám druhá půle proti San Marinu, kdy jsme dali rychlý gól, ale pak už žádný nepřidali. Proti Německu jsme odehráli nepovedený zápas. Bylo to zřejmě zaviněno i tím, že hráči měli v hlavách jistotu postupu. Už nemuseli. Kritizoval jsem je i za utkání s Řeckem. Brzy jsme vedli 2:0, a místo abychom pokračovali v dobrém výkonu a přidali další branky, začali jsme nepochopitelně panikařit, dělali chyby a nabízeli jimi šance soupeři,“ zlobil se trenér.

Cílem je postupm do Londýna

V červnu čeká jeho tým evropský šampionát a v něm skupina smrti s Anglií, Španělskem a Ukrajinou. „Naším cílem je postup na olympiádu v Londýně. Znamená to, že musíme postoupit ze skupiny. Už teď sháníme DVD se zápasy soupeřů a další informace. Čas letí, už to je za půl roku,“ konstatoval Dovalil.

Někteří jeho hráči už oblékají dres áčka a v tom může být zádrhel hlavně v jarních přípravných zápasech. „Spolupráce s Michalem Bílkem je standardně dobrá. Áčko má jednoznačně přednost a od toho se odvíjí všechno ostatní. Pokud si ukáže na některé hráče jednadvacítky, tak je dostane, ale na druhou stranu je i vstřícný. Když jsem chtěl vyzkoušet Václava Kadlece, nechal ho doma. Na jaře nás čekají přípravné zápasy, áčko kvalifikace, takže počítám, že některé hráče si vezme. Samozřejmě bych byl rád, kdybych měl k dispozici co nejvíce hráčů, s nimiž počítám na Evropu,“ přiznal Dovalil.

Z Bílkova týmu ho zajímá především stoper Suchý. „Odehrál s námi šest kvalifikačních utkání. Chtěl bych také útočníka Kadlece a záložníka Milana Černého, kteří už také byli v áčku. Uvidíme, jak na tom bude na jaře Hloušek. Po Necidovi netoužím, ten s námi nehrál, i když samozřejmě jeho kvality respektuji. Chci ale využít především hráče, kteří si postup vybojovali,“ zdůraznil kouč jednadvacítky.

Reklama

Související témata: