Hlavní obsah

V nominaci fotbalové jednadvacítky jsou Suchý a nováček Čmovš

Devatenáct hráčů povolal trenér fotbalové jednadvacítky Jakub Dovalil na únorový přípravný zápas v Nizozemsku. Do výběru zařadil nováčka obránce Pavla Čmovše z nizozemského druholigového Veendamu a také stopera Marka Suchého, který se tentokrát nedostal do nominace reprezentačního "áčka".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marek Suchý se loučí s fanoušky Slavie.

Článek

Dvacetiletý Čmovš je plzeňským odchovancem. Po žákovské kategorii zamířil do Slavie a v létě 2009 ho koupil nizozemský prvoligový Nijmegen, odkud zamířil na hostování do Veendamu.

"Je to hráč, se kterým budeme moci počítat v průběhu příštího cyklu. Viděl jsem ho hrát, je to středový obránce. Pravidelně nastupoval v mládežnických reprezentacích, určitou kvalitu má," řekl Dovalil na úterní tiskové konferenci v Praze. "Zařadili jsme ho i z toho důvodu, že druhá nizozemská liga měla krátkou přestávku, takže je rozehraný," uvedl.

Poprvé od srpnového kvalifikačního duelu se San Marinem se do jednadvacítky vrací Suchý, naopak další obránci Ondřej Čelůstka a Jan Hošek jsou tentokrát jen mezi náhradníky.

"Jejich mateřské kluby budou v době utkání na soustředění a oni budou bojovat o místo v základních sestavách. Když se vrátil Marek Suchý, nemělo by smysl je brát, aby nastoupili na pár minut a přišli o soustředění. V konečném vývoji by jim to mohlo uškodit," podotkl Dovalil.

Zápas v nizozemském Waalwijku bude pro jednadvacítku prvním ze tří testů před červnovým evropským šampionátem. V březnu pak Dovalilův výběr prověří doma nejprve účastník mistrovství Bělorusko a poté Francie. "Budou to tři zápasy s poměrně silnými soupeři, kteří nás dostatečně prověří, jak na tom jsme," dodal Dovalil.

Ještě před odjezdem do Nizozemska zamíří Dovalil spolu se svazovým technickým ředitelem Dušanem Fitzelem do švýcarského Nyonu, kde se ve čtvrtek rozlosuje kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2013. Český celek bude nasazen do prvního výkonnostního koše a vyhne se tak papírově nejsilnějším soupeřům. V osudí bude celkem 52 týmů, které budou rozděleny do deseti skupin.

Reklama