Hlavní obsah

Fotbalová jednadvacítka se v příští kvalifikaci vyhne favoritům

NYON

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se v příští kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2013 v Izraeli utká s Walesem, Arménií, Černou Horou a Andorrou. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Čeští fotbalisté do 21 let se radují z branky.

Článek

Současná česká jednadvacítka před sebou má vrchol v podobě červnového mistrovství Evropy v Dánsku, dnešní los zajímal hlavně nově se tvořící tým, v němž mohou nastupovat hráči narození v roce 1990 a mladší. Ti mohli mít účast na mistrovství Evropy v roce 2013 jistou bez boje, protože Česká republika se ucházela o pořádání turnaje, ale přednost dostal Izrael.

Los přidělil českým hráčům přijatelné soupeře. Výběr, který i v dalším cyklu povede kouč Jakub Dovalil, sice figuroval v nejvyšším výkonnostním koši vedle největších favoritů díky výsledkům v posledních třech kvalifikacích, ale kombinace soupeřů v jiných skupinách vypadají na první pohled hůře než "česká" skupina.

Z deseti skupin postoupí do baráže všichni vítězové a čtyři týmy s nejlepší bilancí na druhých místech. Vznikne sedm dvojic a ty se v rozhodujícím play off utkají o sedm postupových míst.

"Musím konstatovat, že jsem s losem spokojený, i když pochopitelně tím nechci naznačit, že bychom již dopředu měli slavit postup. Ukázalo se, jak moc důležité bylo naše nasazení do prvního koše, díky čemuž jsme se vyhnuli nejsilnějším soupeřům," uvedl Dovalil. Těší jej i to, že jeho tým je v pětičlenné skupině. V šestičlenné se totiž mužstvům nezapočítávají výsledky s posledním týmem, což může ovlivnit postupovou matematiku.

Dovalil nechce podcenit nikoho

"Díky tomu, že se budou započítávat všechny naše zápasy, a především ty s Andorrou, kterou vnímám jako výkonnostně nejslabšího účastníka skupiny, mohlo by to v konečném účtování hrát určitou roli. Co se týče ostatních celků naší skupiny, tak nelze nikoho podceňovat, protože jak Wales, tak i Černá Hora s Arménií budou především v domácím prostředí velmi nepříjemnými soupeři," řekl kouč.

Češi sice měli výhodné nasazení, ale i tak jim "hrozilo", že z druhého koše k nim přibude některý z tradičně silných celků jako Francie, Portugalsko, Ukrajina či Turecko.

Slovensko se například poměří právě s Francií a Rumunskem, Španělé narazí na Švýcary a Chorvaty. Nabitá je také desátá skupina, kde figurují Nizozemsko, Rakousko, Skotsko a Bulharsko. Itálii čeká třeba souboj s Tureckem, Německo prověří duely s Řeckem, Bosnou a Hercegovinou a Běloruskem. Rusko svedl los do společnosti s Portugalskem a Polskem a Anglii vyzvou Belgie s Islandem a Norskem.

Na ME v Dánsku postoupily ještě Španělsko, Ukrajina a Anglie, které ve skupině narazí na ČR. Druhou skupinu letošního turnaje tvoří Bělorusko, Švýcarsko, Island a domácí Dánsko.

Kvalifikace o Euro 2013 odstartuje pro některé týmy už letos v březnu a skončí v září roku 2012. O termínové listině českého týmu se bude teprve jednat. Osm skupin je pětičlenných, dvě jsou šestičlenné.

V nich figurují i výběry Ukrajiny a Bosny a Hercegoviny. Ty do kvalifikace nakonec nemusí nastoupit, protože tamním fotbalovým federacím hrozí sankce od UEFA kvůli tomu, že v zemích se do fotbalu vměšují politici. Za to mohou být národní týmy či kluby vyřazeny ze soutěží.

Los:
Skupina 1: Německo, Bělorusko, Řecko, Bosna a Hercegovina, Kypr, San Marino,
skupina 2: Švédsko, Ukrajina, Finsko, Slovinsko, Litva, Malta,
skupina 3: ČR, Wales, Arménie, Černá Hora, Andorra,
skupina 4: Srbsko, Dánsko, Severní Irsko, Makedonie, Faerské ostrovy,
skupina 5: Španělsko, Švýcarsko, Chorvatsko, Gruzie, Estonsko,
skupina 6: Rusko, Portugalsko, Moldavsko, Polsko, Albánie,
skupina 7: Itálie, Turecko, Maďarsko, Irsko, Lichtenštejnsko,
skupina 8: Anglie, Belgie, Island, Norsko, Ázerbájdžán,
skupina 9: Rumunsko, Francie, Slovensko, Litva, Kazachstán,
skupina 10: Nizozemsko, Rakousko, Skotsko, Bulharsko, Lucembursko.

Reklama

Související témata: