Hlavní obsah

VIDEO: Ani kritika za fatální minelu nepokazila Čechovi radost z korunovace

Ani fatální minela v nedělním utkání Premier League s Liverpoolem nezkazila legionáři ve službách londýnské Chelsea Petru Čechovi radost z další korunovace. Již počtvrté byl totiž v téměř padesátileté historii ankety vyhlášen Fotbalistou roku. A tentokrát dokonce před zraky prvního muže světového fotbalu Seppa Blattera, jenž se přijel do Prahy na jeho korunovaci podívat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Čech s korunou pro Fotbalistu roku.

Článek

Všelijaké individuální trofeje a ceny sbíráte pomalu jako na běžícím pásu. Mají pro vás vůbec ještě nějakou hodnotu a smysl?

Ale jasně, protože každá individuální trofej člověka potěší. Připomíná mu, že hrál v uplynulém roce dobře a že proto se dočkal ocenění. Trofejí přibývá, ale radost je pořád stejná.

Proč myslíte, že jste z hlasování vzešel vítězně zase vy?

Jednoduché - zažil jsem úspěšný loňský rok. Osobně, ale i  s Chelsea. Vždyť jsme poprvé v klubové historii získali double, neboť jsme vyhráli ligu i FA Cup.

Takže nejkrásnější vzpomínka na uplynulý rok je asi spjata s korunovací, kterou jste zažívali...

Spíše na finále FA Cupu, v němž jsme završili cestu za ziskem double. I mojí zásluhou, protože za bezgólového stavu jsem zlikvidoval jednu vyloženou šanci a pak ještě zlikvidoval penaltu. Mé přičinění se tudíž počítalo.

Králem českého fotbalu jste se stal již počtvrté, takže se blížíte legendárnímu Ivo Viktorovi, který získal toto ocenění dokonce pětkrát. Byl vaším vzorem?

Je to legendární gólman, ale já ho bohužel nikdy chytat neviděl. Měl jsem tudíž jiné brankářské vzory.

I letos měli možnost v anketě hlasovat vedle trenérů, novinářů a vůbec členů fotbalové akademie i reprezentanti. Komu jste dal své body vy?

Pospěchovi, který hrál celý rok v Kodani i v reprezentaci ve výborné formě, Plašilovi, jenž je fotbalovou stálicí, a Ujfalušumi. Vždyť vyhrál Evropskou ligu a v dresu Atlétika nastupuje pravidelně ve španělské La Lize.

V pondělním večeru jste si ve Stavovském divadle užíval fotbalové slávy, pár hodin předtím se na vás ovšem snášela nelítostná kritika za minelu, kterou jste v utkání své Chelsea s Liverpoolem vyrobil. Pokazila vám radost z korunovace?

Samozřejmě že podobná chyba štve, ale člověk se s tím musí naučit žít. Takové věci se prostě stávají, neboť fotbal je o chybách. Zavinil jsem první gól v sezóně, smůla však byla, že právě v zápase s Liverpoolem, na který se snad dívali úplně všichni.

Jenže šlo o chybu přímo fatální...

Myslel jsem, že Kuyt na míč dosáhne a chtěl jsem zareagovat  na jeho teč.  Zmátl mě, byl jsem o myšlenku pozadu, takže balón proletěl až k Meirelesovi, který skóroval.

Ten gól vás musel hodně trápit a s obráncem Ivanovičem jste si asi měli co vysvětlovat.

Nevysvětlovali jsme si nic, protože oba jsme dobře věděli, co jsme měli udělat. Hlavně však do konce zápasu chybělo pořád ještě dvacet minut a já věřil, že gól dáme.

Jenže jste ho nedali, s Liverpoolem jste prohráli a obhajoba titulu je ztracena.

Po zaváhání Manchesteru United jsme měli možnost snížit náskok lídra tabulky a všechno by tudíž bylo snazší. Nevyšlo to, ale my se myšlenky na titul pořád ještě nevzdáváme. Ztrácí i ostatní mužstva a je třeba otázkou, co udělá první prohra s fotbalisty Manchesteru. Nás třeba na sklonku loňského roku vyloženě rozhodila.

Náskok Manchesteru je ovšem už tak velký, že snít o titulu zavání utopií. Nebylo by za této konstelace pro Chelsea lepší, kdyby se soustředila na jarní boje v Champions league?

Dokud bude existovat alespoň matematická naděje na titul, budeme o něj bojovat. Čeká nás ještě hodně zápasů, navíc se třeba právě s Manchesterem United utkáme ještě dvakrát - v odloženém zápase i v utkání druhé poloviny soutěže. Když získáme šest bodů, přiblížíme se mu na dostřel.

Souboj s Liverpoolem měl pikantní přichuť i v tom, že v dresu Chelsea nastoupila poprvé od přestupu z Liverpoolu jeho největší hvězda Španěl Torres.

Nebylo to pro něho jednoduché... První zápas a hned proti bývalému klubu, navíc jsme nevyhráli. Jenže sezóna je ještě dlouhá a my vyhrávat budeme.

Liverpool získal váš skalp a teď se v Evropské lize chystá na Spartu. Pro Pražany bohužel v době, kdy zase nabral ztracenou formu a jeho výkonnost jde prudce vzhůru.

Pro Spartu opravdu smůla, že naráží na Liverpool v době, kdy je v nejlepší části letošní sezóny. Vyhrál čtyři zápasy po sobě, nedostal gól, je v laufu. Sparta musí hlavně zvládnout utkání doma, aby si uchovala naději. Když uhraje dobrý výsledek, má šanci, i když na Anfield Road to bude mít strašně těžké. Vždyť Liverpool má hned po Manchesteru United nejlepší bilanci na domácím hřišti ze všech mužstev Premier League.

Reklama

Související témata: