Hlavní obsah

Bůh nás ve Španělsku ochraňuj, museli si po lekci od Chorvatů přiznat čeští fotbalisté

PRAHA

Bůh ochraňuj českou reprezentaci, jestliže má její trenér Bílek pravdu a Španělé jsou v ofenzivě ještě o třídu lepší než Chorvati. To by pak nemělo smysl koncem března do Granady k dalšímu dílu kvalifikace o EURO 2012 vůbec jezdit a duel s mistry světa a Evropy by bylo možná lepší skrečovat. Při testování obranných schopností v chorvatské Pule totiž ve středu národní tým totálně vyhořel, takže prohra 2:4 s ležérně si počínajícím domácím výběrem je ještě hodně milosrdná.

Foto: Darko Bandič, ČTK/AP

Tomáš Sivok střílí hlavou gól v přípravném duelu s Chorvatskem.

Článek
Fotogalerie

Dostatek odvahy trenér Bílek projevil, neboť Plzeňáky Petrželu s Rezkem zařadil do základní sestavy, jenže odvaha mu byla k ničemu, když jeho svěřenci hořeli v úvodu jako papír. Za třináct minut prohrávali v Pule rozdílem dvou gólů a Bílek se mohl na střídačce shánět po ručníku. Přitom domácím Chorvatům stačilo k vedení pramálo...

To bylo na ručník

Naturalizovanému Brazilci v chorvatském dresu Eduardovi rozběhnout se do úplně volného prostoru a s drzostí sobě vlastní zostudit jesličkami Čecha, playerovi ve službách Blackburnu Kaliničovi vyskočit na centr Srny a hlavou skórovat po třinácti minutách podruhé. Snadno a lehce, neboť trojice obránců v čele se Sivokem jen se zájmem přihlížela, jak nad ně vyskakuje.

Úvod doslova šokující, neboť Bílkův záměr otestovat obranné schopnosti svých svěřenců rozcupovali Chorvati na kusy, aniž by se museli příliš namáhat. Stačil jim pohyb, rychlost a hlavně to, jak si navzájem rozumí a s míčem si tykají.

Bolestivá grimasa ve tváři Jana Rezka po střetu se soupeřem z chorvatského týmu.foto: Reuters/Nikola Solič

Ztrestaná chorvatská ležérnost

Snadné dvougólové vedení ale samozřejmě navodilo v řadách Chorvatů stav blažené ležérnosti.  Pro český tým naštěstí až přílišné, takže po Plašilově centru reprezentační navrátilec Sivok skóre snížil a Bílkův tým tudíž měl o co hrát.

Tomáš Sivok oslavuje gól vstřelený Chorvatsku.foto: Reuters/Nikola Solič

Zkoušel to, opticky měl skutečně navrch, úlet gólmana Runja, který si dal při pokusu o odkop málem vlastence, mu nahrál, ale k vyrovnání měl asi stejně daleko, jako čeští turisté k plážím na Istriji. Až těsně před odchodem do šaten propasíroval Petržela míč na Rosického zapomenutého v domácí šestnáctce a reprezentační kapitán vrátil zápas na začátek.

Rána do vazu z půlky hřiště

Po hromadném chorvatském střídání se sice hned v samém úvodu druhého poločasu nabídla Plašilovi a po něm Necidovi šance skóre úplně otočit, Runje však jejich příležitosti zmařil a na čtvrt hodiny se dostavilo uklidnění.

Mámivé a zrádné pro změnu pro český tým, neboť Roman Hubník při ojedinělém výpadu Chorvatů trestuhodně zaspal a Čech neměl tváří v tvář Kaliničovi nárok. Na Bílkův výběr dopadl naprostý zmar, který čtvrt hodiny před koncem vyvrcholil. Čech se totiž vydal nesmyslně na výlet za hranici šestnáctky, kde si s balónem nevěděl rady. Střídající Polák také ne, takže Iličevič dával čtvrtý gól pohodlně obloučkem do prázdné brány pomalu z poloviny hřiště!

Hotová rána do vazu, která v generálce na kvalifiakci v Granadě jen demonstrovala bídu české reprezentace a ukázala, jak moc se musí březnové kvalifikace ve Španělsku obávat. Vždyť v závěru se měnili Bílkovi svěřenci v solné sloupy, které jen přihlížely exhibici Biličova celku a zhluboka si oddechly, že třeba po šanci Jelaviče neodešly s ještě větším výpraskem.

"Nemluvil bych přímo o facce, ale musíme zvednout hlavu. Dopouštěli jsme se tolika individuálních chyb, jaké si proti tak kvalitnímu celku jako je Chorvatsko dovolit nemůžeme. Z toho jasně vyplývá, že příští měsíc ve Španělsku musíme být v defenzivě mnohem pevnější, jestli chceme myslet na lepší výsledek," řekl kouč Bílek po utkání v Pule.

Chorvatsko - Česká republika 4:2
Branky: 10. Eduardo, 13. Kalinič, 61. Kalinič, 75. Iličevič - 20. Sivok, 45. Rosický. Rozhodčí Orsato - Tonolini, Di Fiore (všichni It.). ŽK: Kalinič - Kadlec. Diváci: 10 000. Poločas 2:2.
Chorvatsko: Runje - Srna, Čorluka (46. Lovren), Šiminuč, Pranjič (46. Strinč) - Iličevič (81. Vrsaljko), Rakitič, Vukojevič (46.Dujnovič), Kranjčar - Kalinič (63.Jelavič), Eduardo (46.Petrič). Trenér Bilič.
Česká republika: Čech - Pospěch, R. Hubník, Siok, Kadlec (77. Limberský) - Hübschman, Polák - Petržela (57. M. Hubník), Rosický (63. Štajner), Pvlašil ( 69. Polák, 82. Rajnoch) - Rezek (46. Necid). Trenér Bílek.

Reklama

Související témata: