Hlavní obsah

Trenér Bílek myslel při nominaci na Španělsko i na Horvátha. Ale jen chvíli

PRAHA

Hned několik překvapení nachystal reprezentační trenér Michal Bílek pro nastávající kvalifikační zápasy proti Španělům a Lichtenštejncům. Nejenže s otevřenou náručí přivítal uzdraveného Milana Baroše z Galatasaray Istanbul, ale povolal třeba i šest hráčů z Dovalilovy jedenadvacítky. "Dokonce i o plzeňském Horváthovi jsem uvažoval. Ale opravdu jen uvažoval. Nakonec jsem dal přednost perspektivnějšímu Morávkovi z Kaiserslauternu," vysvětloval Bílek svou volbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér národního fotbalového týmu Michal Bílek nominací hodně překvapil.

Článek

Ve španělské Granadě to bude 25. března pro Bílkův výběr zápas jara. A dost možná i roku, protože proti úřadujícím mistrům světa a Evropy se pokusí oživit kvalifikační naděje notně devalvované domácí prohrou s Litvou.

Recept Bílek okoukal

"Kolumbie, Švýcarsko i třeba Chile nám dalo recept, jak proti Španělům uspět. Zabezpečenou obranou a rychlými protiútoky," medituje reprezcentační kouč, s jakou taktikou v páteční noci proti Španělům vyrukovat.

Samozřejmě že o ní vehementně přemýšlel i při toulkách Evropou, při nichž sledoval Kozáka, Morávka, Hlouška a spol., samozřejmě že ji bral v potaz i při sestavování  nominace na tento duel.

"A nejen na tento.  Nesmíme nic podcenit ani v přípravě na druhé utkání proti Lichtenštejnsku. Prokázalo svou kvalitul, v našem vzájemném zápase ve Vadúzu nám hlavně v úvodu zatápělo, Skotové ho porazili až gólem v 97. minutě, " připomněl Bílek.

Horváth? Nemá perspektivu, rozhodl kouč

Pro březnový dvojzápas proto vybral celkem 22 hráčů, mezi nimiž figuruje i šest mladíků z Dovalilovy jedenadvacítky. "V klubech hrají pravidelně, jsou perspektivní a postupně je chceme zabudovávat do áčka," zdůvodňoval trenér svou volbu.

Právě perspektivnost a budoucnost byla argumentem, proč se do kádru nakonec nevešel plzeňský Pavel Horváth, jenže hraje ve vynikající formě a o němž  Bílek na chvíli uvažoval. "Povolávat ho na jeden zápas ovšem nemělo logiku. Proto jsem se nakonec rozhodl pro perspektivnějšího Morávka, který navíc hraje v německém Kaiserslauternu pravidelně," vysvětlil Bílek, proč o Horváthovi uvažoval skutečně jen chvíli.

Ujfalušiho a Jankulovského nepřemlouval

O dalších legionářích Jankulovském, Ujfalušim a spol, neuvažoval naproti tomu vůbec.

"Jednou prohlásili, že reprezentovat nechtějí, takže jsou pro mě uzavřenou kapitolou. Jarošíka působícího ve Španělsku jsem ale kontaktoval, jenže i jeho odpověď byla zamítavá. Zájem o reprezentaci neprojevil, chce se soustředit na působení v klubu," argumentoval reprezentační trenér, jenž je přesvědčen, že i tak dal dohromady nesilnější možná tým, jaký mohl.

"Ale to jsem říkal už před Litvou a nedopadlo to dobře," přiznal.

Na Baroše bude hodně spoléhat

Tentokrát ho ale potěšilo, že bude mít k dispozici Milana Baroše, který se po zranění vrátil na hřiště a zase dává góly. "Je v pořádku, takže hodně spoléhám na to, že pozvedne náš výkon v útočné fázi," míní Bílek.

Trochu překvapivým Bílkovým tahem je povolání mladého gólmana Vaclíka z druholigové Viktorie Žižkov, který bude pochopitelně v reprezentačním výběru trojkou. "Původně jsem uvažoval o teplickém Grigarovi, ale ten má zdravotní problémy. Proto jsem povolal Vaclíka. Sice z druhé ligy, ale v jedenadvacítce podává velice dobré výkony," glosoval tento tah trenér.

Česká reprezentace nastoupí nejprve v pátek 25. března od 22 hodin ve španělské Granadě proti mistrům světa a Evropy Španělům, v úterý 29. března vyrukuje v Českých Budějovicích od 17.30 proti Lichtenštejnsku. Generálka na tyto kvalifikační duely přitom nedopadla pro Bílkův výběr zrovna dvakrát dobře. V únoru prohrál v Chorvatsku 2:4, což trenérovy starosti a problémy jen umocnilo.

Nominace na kvalifikační zápasy se Španělskem a Lichtenštejnskem:
Brankáři
Petr ČechChelsea79/0
Tomáš VaclíkŽižkov0/0
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk0/0
Obránci
Zdeněk PospěchFC Kodaň24/2
Michal KadlecLeverkusen21/1
Ondřej KušnírSparta3/0
Roman HubníkHertha Berlín12/2
Tomáš SivokBesiktas13/2
Daniel PudilGenk17/2
Jan RajnochAnkaragücü 11 011/0
Záložníci
Tomáš RosickýArsenal78/20
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck34/0
Jan MorávekKaiserslautern2/0
Jaroslav PlašilBordeaux61/4
Jan PolákWolfsburg56/7
Jan RezekPlzeň2/0
Útočníci
David LafataJablonec9/2
Milan BarošGalatasaray79/38
Tomáš NecidCSKA Moskva21/7
Adam HloušekKaiserslautern3/0
Václav KadlecSparta1/1
Libor KozákLazio Řím0/0

 V prvním sloupci jméno, ve druhém klub, ve třetím počet reprezentačních startů/ gólů.

Reklama

Související témata: