Hlavní obsah

VIDEO: Byl jsem v Itálii nula. Teď už mi v Laziu přihrávají, těší Kozáka

PRAHA

Byl mužem na odpis. V římském Laziu plnil roli záplaty pro občasný záskok. Nebylo divu, že chtěl mladičký útočník Libor Kozák slavný klub z věčného města vyměnit za adresu, kde by sice nehrál o evropské poháry, ale měl by blíž do sestavy. Stačilo však pár týdnů a je z něj ceněný klenot, který si vystřílel i místo v české reprezentaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Hubník (vlevo), Milan Baroš a Libor Kozák (zády) při bagu při přípravě na zápas Španěly.

Článek

„Po příchodu do Lazia jsem byl nula. Hráči mě nebrali. Neznal jsem řeč, neměl jsem se s kým bavit. V tréninku jsem se při fotbálku na dvě dotknul míče tak dvakrát,“ vzpomíná Kozák.

Do Itálie odešel v devatenácti letech a na Apeninském poloostrově válčí už třetí sezónu. První prožil povětšinou v juniorce Lazia, pak byl rok na hostování v druholigové Brescii. „Ještě loni byla moje pozice všelijaká,“ přiznává útočník.

Před startem právě probíhající sezóny si hvězdné spoluhráče ale naklonil.

Respekt získal na soustředění

„Během předligového soustředění jsem dal devět gólů. Tím jsem si přece jen respekt získal a kluci mi začali dávat víc balónů,“ usmívá se rodák z Brumovic. Ale vyhráno neměl. Přestože pravidelně vyrážel na zápasy reprezentační jednadvacítky, v klubu paběrkoval. „Už jsem byl jednou nohou pryč. Můj odchod byl prakticky jistý,“ vzpomíná Kozák na přelom roku.

Jenže kádr Lazia postihla nečekaná kalvárie. Zranění kosila největší hvězdy. A tak dostal příležitost český mladíček. Během tří startů před uzavřením lednového přestupového termínu vstřelil tři góly. „Přesvědčil jsem, že fotbal umím. Spoluhráči viděli, že jsem pro tým platný. Trenér zrovna tak. Moje pozice se upevnila,“ přemítá Kozák.

Sedmkrát byl v základní sestavě. Pak zůstal jednou na lavičce a do posledních dvou duelů naskočil jako náhradník. „Čekal jsem víc startů, ale to je Itálie. Dostal jsem se nahoru, teď se tam musím udržet,“ plánuje odchovanec opavského fotbalu.

Zavolej mi, napsal Bílek

Jeho sebevědomí dostalo po hodech v italské lize impulz i v podobě nominace do elitního českého výběru. Netají, že byl šokován. „Třikrát mi někdo volal z neznámého čísla, které jsem nezvedl. Pak mi přišla zpráva: LIBORE, ZAVOLEJ MI, MICHAL BÍLEK. Tak jsem samozřejmě reagoval,“ směje se Kozák.

Setkání s Čechem, Barošem, Rosickým a dalšími je pro něj svátkem. „Vždyť já na ně koukal v televizi. Připadám si jako ve snu. Ať už dostanu šanci nastoupit, nebo ne, chci dokázat, že mezi kluky patřím,“ odhodlaně vypráví mladý střelec před bitvou se světovými šampióny ze Španělska.

Reklama