Hlavní obsah

Dovalila po výhře s Běloruskem těší šířka kádru jednadvacítky

Trenéra fotbalové jednadvacítky Jakuba Dovalila po výhře v přípravě s Běloruskem těší, že se jeho tým dokázal obejít bez řady opor a znovu mu pomohli i hráči, kteří v minulosti tolik šancí nedostávali. Podle českého kouče to svědčí o šíři a kvalitě kádru týmu, jehož vrchol má přijít v červnu na mistrovství Evropy v Dánsku. Dovalil prý ale už v hlavě nosí 23 vyvolených jmen pro závěrečnou nominaci.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi v přípravném utkání proti Bělorusku.

Článek

Z představení proti Bělorusku měl dobrý dojem. "Až na prvních dvacet minut, kdy hlavně záloha ne úplně plnila taktické pokyny, jsme to zvládli velmi dobře. Mrzet nás trochu může jen to, že jsme nedali spoustu dalších šancí, Bělorusko od vyšší prohry uchránil hlavně brankář," řekl po utkání Dovalil, jehož tým už šestnáct zápasů za sebou nepoznal přemožitele.

Z duelu proti Bělorusku si prý odnesl cenný poznatek, že se může spolehnout i na dříve nepříliš vytěžované hráče. Ti dnes dostali šanci poté, co se do reprezentačního A týmu dostali stabilní tahouni jednadvacítky Vaclík, Hloušek, Morávek, Kozák a Kadlec. "Hráči, kteří dnes byli ve hře, splnili svoji roli. Potvrdilo se, co říkám už delší dobu: v našem širším kádru je nějakých 28 lidí a hrát může opravdu kdokoliv. To je příjemné zjištění a velké plus, když víme, že si ten kádr můžeme tímto způsobem rozšiřovat," uvedl Dovalil.

Potěšil především Šmejkal

Dnes jej prý potěšil především záložník Zdeněk Šmejkal. Z levé strany zálohy, kde má konkurenci v Hlouškovi, Kovaříkovi, Milanovi Černém či Zemanovi, se dnes často pouštěl do útočení a svůj premiérový start v jednadvacítce ozdobil i gólem. A to ještě dvě velké šance zahodil. "Šmejkal byl velmi dobrý na to, že s námi hrál poprvé v ostrém zápase. Už dřív hrál v klubech dobře, ale u nás na levé záloze nebyl důvod sahat ke změnám v nominaci. Šmejkal si ovšem dnešním výkonem nominaci na Euro přiblížil," řekl Dovalil.

Sám prý už má téměř jasno o tom, kterých 23 hráčů na turnaj vezme. Výběr ale oznámí až na konci května. Do 12. května ale musí do sídla UEFA odeslat jména 40 hráčů pro širší nominaci.

"Abych řekl pravdu, tak finální nominace už pomalu krystalizuje," prohlásil Dovalil. K výrazným překvapením podle všeho nesáhne. "Není to tak, že kdyby někomu z našich stabilních hráčů nevyšel konec sezony, tak nepojede na mistrovství Evropy. Budu vycházet z toho, jak se hráči prezentovali v našich zápasech. Třeba Dočkal v Liberci na začátku jarní sezony často odcházel brzy ze hry, ale dnes hrál velmi dobře. Hrát v klubu a reprezentaci je rozdíl," naznačil Dovalil, že při nominačním výběru zohlední především předchozí práci odvedenou v jednadvacítce.

Útočník Tomáš Pekhart si pochvaloval, že Češi bez úhony přežili poměrně rozpačitý start do zápasu a pak udeřili, když on sám proměnil penaltu. "Věřil jsem si na ní. Povedl se mi poslední zápas ve Spartě a jsem rád, že jsem se prosadil i dnes. Každý gól zvedne sebevědomí," radoval se Pekhart, který dnes dal už svůj 16. gól za jednadvacítku.

Po druhém gólu Šmejkala nepochyboval, že Češi zápas dotáhnou do zdárného konce. "Mrzet nás může jen to, že jsme nedali dalších takových pět velkých šancí. Ale i tak jsem rád, že se nám to povedlo a pokračujeme ve vítězné vlně. Nescházíme se moc často, v klubech je na tom každý jinak, někomu se daří, někomu méně. Ale hlavní je, že se pořád daří. Ale zase nemyslíme na naši sérii. I když by bylo dobré, kdybychom až do Eura neprohráli," dodal Pekhart.

Reklama

Související témata: