Hlavní obsah

Jednadvacítka po 16 zápasech prohrála, nestačila na Francii

Po šestnácti zápasech skončila neporazitelnost české fotbalové reprezentace do 21 let. V dnešním přípravném utkání s Francií, posledním ostrém testu před červnovým mistrovstvím Evropy, prohrála v Olomouci 0:1, když zápas v prvním poločase rozhodl přesnou hlavičkou Baysse. Čeští mladíci prohráli poprvé od listopadu 2008, kdy podlehli v Anglii.

Článek

Francie navíc utnula i šestizápasovou šňůru českých vítězství. Česká jednadvacítka se v přímém souboji na trávníku už dlouho neocitla pod tlakem soupeře, a pokud kouč Jakub Dovalil před zápasem s Francií toužil po těžké prověrce, "Modří" dnes jeho přání na Hané vyplnili, byť se na rozdíl od českého týmu na evropský šampionát nedostali.

Francie i na slušně zaplněném Andrově stadionu ukázala sebevědomí, jež minulý čtvrtek nabrala při výhře nad silným Španělskem, na které Češi narazí na ME. "Lvíčata" se dlouho nemohla dostat přes dobře hrající zálohu soupeře a hosté naopak sami zahrozili Saivetovou ranou.

Tribuny pak sice navnadil slibným pokusem oblíbenec z domácí Sigmy Hořava, ale to bylo na dlouhou dobu poslední české vzepětí. V 28. minutě totiž čeští zadáci nepokryli standardní situaci a stoper Baysse hlavou lehce poslal Francii do vedení.

Jednadvacítka tak po dvou letech poznala, jaké to je dohánět manko. Naposledy se jí to stalo v přípravě s Koreou, s níž nakonec remizovala 2:2. Francouzi před poločasem mohli odskočit ještě víc, ale Privat vypálil po sólovém úniku nad branku.

Po přestávce bylo znát, že Češi nechtějí odjet v červnu na ME s porážkou v zádech. Zlepšili presink i napadání soupeřovy rozehrávky a mnohem víc se nutili do zakončení.

Po vyrovnání volaly pokusy Gecova a Marečka, proti nimž se ale pokaždé vytáhl brankář Delle. Pokud nástup českého týmu do druhé půle u fanoušků vzbudil optimismus, další minuty po promarněných příležitostech přinesly spíš rozpaky.

Francie se poučila z předchozích chyb, zahustila střed pole a sama začala být nebezpečná z rychlých kontrů. Po střele Martina se musel vymrštit brankář Štěch a uchránil tak český tým od vyšší prohry.

Česká republika "21" - Francie "21" 0:1 (0:1)
Branka: 28. Baysee. Rozhodčí: Valášek - Chládek, Sluk (všichni SR). ŽK: Suchý, Vošahlík - N´Diaye. Diváci: 6270.
ČR "21": Štěch - Vácha, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal (85. Šmejkal), Hořava (62. Vošahlík), Mareček, Kovařík (62. Čelůstka) - Pekhart (74. Ondrášek). Trenér: Dovalil.
Francie "21": Delle - Corchia (71. Stamboulli), Baysse, Varane (63. Guilavogui), M´Bengue (49. Mangala) - Sissoko, N´Diaye - Saivet (71. Cabella), Martin, Pied (63. Pajot) - Privat (72. Riviere). Trenér: Mombaerts.

Reklama