Hlavní obsah

Bílek spokojenost nepředstíral. Nebylo to dobré, uznal po trápení i on

zp, dosSport.cz

Oddechl si, protože i on na lavičce trpěl. Tentokrát trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek žádnou spokojenost nepředstíral, natož aby se za předvedený výkon svých hráčů zastával. I on si uvědomoval, že na jihu Čech si v kvalifikační konfrontaci s Lichtenštejnskem tykala bída s nouzí. „Spokojen mohu být opravdu jen se třemi body, jimiž jsme splnili povinnost,“ přiznal po zápase.

Foto: ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek nebyl s výkonem proti Lichtenštejnsku spokojen,

Článek

Říkáte, že jste spokojen pouze se třemi body.  Skutečně tím chcete říct, že výkonem vás mužstvo neuspokojilo?

Úroveň zápasu z naší strany opravdu dobrá nebyla.

Spíše by se dalo říci dost bídná. Máte pro výkon vašich svěřence vysvětlení?

Je příliš brzy po utkání, než abych ho mohl nabídnout příčiny, proč naše hra nebyla kvalitní tak, jak jsme si představovali a chtěli.

Třeba únava z totální defenzívy ve Španělsku? Nedostatečná motivace v duelu s fotbalovým trpaslíkem? Jihočeské publikum, které se k fandění moc strhnout nenechalo?

Ne, nic z toho. Na regeneraci sil jsme měli dost času. A publikum jsme měli dostat do varu my šancemi a góly, jež budeme dávat. Naopak byly chvíle, kdy diváci fandili a povzbuzovali dobře.

Útočník národního celku Milan Barošfoto: Právo/Jan Handrejch

Jak byste tedy glosoval střetnutí, v němž jste jen splnili povinnost?

Začátek jsme měli dobrý, i gól jsme vstřelili brzy, jenže místo abychom se uklidnili, začali jsme vršit nepřesnosti a zahazovat šance. Druhá půle měla obdobný průběh... I proto jsme střídali, neboť po příchodu Hlouška jsme měli hru víc roztáhnout k postranním čarám. Zůstalo ale u záměru, neboť nepřesnosti a ztracené míče nás dál limitovaly. Takže opravdu jsem spokojen jen s výsledkem.

Mohlo být vlastně hůř, neboť soupeř si vytvořil až překvapivou spoustu šancí. Však si trenér Zaugg povzdechl, že kdyby měl na place jen trochu zkušenější a protřelejší hráče, mohli jeden dva góly dát a poločas mohl skončit 2:2...

No šance, spíše příležitosti měli. To ale proto, že po ztrátě míče jsme pracovali špatně a vzadu jejich akce nezachytávali.

Michal Hubník (vlevo) bojuje o míč s Thomasem Beckem z Lichtenštejnska. Snímek je z prvního vzájemného zápasu.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Zvláště Hubník si počínal „znamenitě“. Pomalý, nejistý, neohrabaný! Nechtěl jste ho o přestávce vystřídat?

O tom jsem vůbec neuvažoval, i když dobré utkání skutečně nesehrál a spoustu situací řešit opravdu pomalu a zdlouhavě. Na něm a Sivokovi jsem však chtěl a chci stavět stoperskou dvojici, takže Hubník má dál mou důvěru.

Lafata, kterého jste trochu překvapivě zařadil do základní sestavy, ji má také?

V naší lize si Lafata  počíná velice dobře a prosazuje se i střelecky. I proti Lichtenštejnsku se dostal v první půli do několika příležitostí, které bohužel neproměnil.

Do středové řady jste vedle Plašila a Rosického postavil Morávka, který hrál poprvé v základní sestavy. Co vám jeho výkon řekl?

V první půli si s Rosickým vyměňovali míče a dobře kombinovali, i když to hlavně pro Morávka nebylo jednoduché, neboť hrál poprvé v reprezentaci od samého začátku. Chtěli jsme, aby se tlačil i do zakončení, o což se pokoušel a dokonce břevno nastřelil. Do budoucna to může být pro národní mužstvo zajímavý hráč.

Takže jste spokojen s ním i s Rosickým?

Naše hra a kombinace je založena na tom, že se právě Rosický s Plašilem dostanou hodně do hry. Proti Lichtenštejncům odehráli slušné utkání, i když i oni se dopouštěli spousty nepřesností.

Překvapili vás něčím Lichtenštejnci?

Vůbec ne. Bojovali, poctivě bránili, spoléhali na rychlé protiútoky. Myslím, že hlavně doma mohou v dalších kvalifikačních zápasech Skoty i Litevce potrápit.

A co překvapení, jež vám nachystali vaši svěřenci? Zaskočila vás víc chybující defenzíva, nebo váznoucí hra dopředu a neproměněné šance?

Obojí. V první půli jsme nezachytávali po ztrátě míčů soupeře, což se nesmí stávat, dopředu pak naše hra nebyla kvalitní. Zbytečně jsme přicházeli o balóny, málo se dostávali do zakončení.

Reklama

Související témata: