Hlavní obsah

Do rozhodující fáze kvalifikace půjdeme z dobré pozice, míní brankář Čech

Vítězství je důležité, tři kvalifikační body zrovna tak, míní gólman české fotbalové reprezentace po upachtěné výhře nad Lichtenštejnskem. Ještě podstatnější je však podle Petra Čecha to, že národní tým má teď vše ve svých rukou. „Do podzimních bojů půjdeme v dobré pozici. Se Skotskem i Litvou hrajeme venku, oni jsou za námi a potřebují nás porazit. My budeme moci hrát na brejky, což by nám mělo více vyhovovat,“ míní legionář ve službách Chelsea.

Foto: Petr Eret, ČTK

Petr Čech se chystá k zákroku v zápase s Lichtenštejnskem

Článek

Jak hodnotíte výkon proti Lichtenštejnsku?

Gólů jsme mohli dát víc,to je jasné. Otázkou je, zda byl Baroš při jedné situaci v ofsajdu nebo zda neměl platit jeho gól po basketbalovém faulu. Ale nejdůležitější ze všeho je vítězství. Tyhle zápasy s trpaslíky jsou o tom, zda získáme tři body.

Vy jste se v brance nenudil. Mnozí možná čekali, že si pomalu nesáhnete na balón, ale vy jste musel vytasit dva pohotové zákroky...

Bylo to ve chvílích, kdy jsme se trochu víc nechali strhnout do útočení. Měli jsme tam ztrátu míče a soupeř šel ve třech do brejku.

Nebylo pro vás překvapení, že k těmto situacím vůbec došlo?

Tak v první řadě: oni fotbal hrát taky uměj... Jak už jsem říkal, tyhle zápasy jsou těžké. I z toho důvodu, že je to fotbalový trpaslík. Jakmile se jich dotknem, píská rozhodčí faul. Takže do nich třeba nejdete úplně naplno, v některých situacích je trochu necháte, protože nechcete, aby z toho bylo sedmdesát faulů. No a párkrát se z toho vymotají a je z toho brejk.

Dali jste rychlý gól a každý v hledišti asi čekal kanonádu...

Člověk musí mít trpělivost, což je v Čechách asi nemožné. Lidi nepochopí, že soupeř brání v deseti a zabere třeba minutu a půl, než se tam nějak dostanete. Možná právě tohle sehrálo roli, proč Španělé otočili zápas s námi. Tam lidi byli trpěliví a dočkali se. Tady začne stadión během pár vteřin pískat, což v domácím prostředí není opravdu ideální...

V Anglii by se vám to asi nestalo.

To určitě ne. Mě překvapilo, že jsme měli po prvním gólu další šance, ale fanoušky jsme do toho zápasu nedostali. Byla to jedna z mála věcí, která mě zklamala. Myslel jsem si, že když hraje reprezentace poprvé v Budějovicích a začne to gólem po dvou minutách, bude atmosféra vypadat jinak.

Jak teď vidíte situaci české reprezentace s výhledem na postup?

Dnešek jsme zvládli, to je hlavní. Jsme druzí za Španělskem a máme vše dál ve svých rukou. Do podzimních bojů půjdeme v dobré pozici. Se Skotskem i Litvou hrajeme venku, ale pro nás je to v určitém směru výhoda. Oni jsou za námi a potřebují nás porazit. My budeme moci hrát na brejky, což by nám mělo více vyhovovat než se cpát do plných.

Reklama

Související témata: