Hlavní obsah

Reprezentace do Japonska poletí. Bílka zřejmě zaplaví smršť omluvenek

Těžko předem soudit, jak se čeští fotbaloví reprezentanti budou na start na Kirin cupu tvářit a kolik se jich z cesty do Japonska nakonec omluví. Dost možná, že trenér národního týmu Michal Bílek zaznamená rekord v počtu absencí. Fotbalistům se do země postižené ničivým zemětřesením a explozí jaderné elektrárny evidentně nechtělo v době, kdy se nad konáním tradičního turnaje vznášel velký otazník a co teprve teď, kdy pořadatelé potvrdili, že se nakonec přece jen uskuteční.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenéra Michal Bílka a manažera Vladimír Šmicra čeká před cestou do Japonska zřejmě moře starostí.

Článek

Dlouho se zdálo, že se tradiční fotbalový Kirin Cup, na němž se česká fotbalová reprezentace představila naposledy před třinácti lety, letos konat nebude. Japonští pořadatelé avizovali, že po ničivém zemětřesení, které zasáhlo i jadernou elektrárnu Fukušima, klání tří reprezentačních celků dost možná zruší. Vedení Českomoravského fotbalového svazu dokonce zvažovalo, že nabídne pomoc.

V červnu, ale v jiných městech

„Skutečně jsme uvažovali, že bychom turnaj mohli uspořádat u nás,“ potvrdil manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer. Japonci ale nakonec přišli s tím, že Kirin cup přece jen uspořádají.

U nich doma, ve stanovených červnových termínech a za účasti jejich národního týmu a reprezentačních celků České republiky a Peru. Jen dějiště některý zápasů se přesune dál od atomové elektrárny Fukušima, kde explodoval jeden z bloků a do ovzduší i do moře unikla radiace.

Do Japonska se poletí, potvrdil svazový místopředseda Jindřích Rajchl.foto: Právo/Petr Horník

„Turnaj se uskuteční, takže 1. června se naše reprezentace střetne s Japonskem, o tři dny později pak s Peru, tečku za turnajem pak udělá 7. června zápas Japonska s Peru,“ potvrdil pro Sport.cz místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl.

Podle informací ze strahovského sekretariátu se zápas s Japonskem plánovaný do Niigaty uskuteční na jiném, dosud neurčeném místě, méně ohroženém zářením po výbuchu jaderné elektrárny. Střetnutí s Peru se má hrát podle původního plánu v Macumotu.

S jakým výběrem Bílek poletí?

„Teď sháníme letecký speciál, s čímž je trochu problém. Většina společností má plno,“ přiznal Rajchl.

Otázkou pochopitelně je, kteří hráči do speciálu s trenérem Michalem Bílkem nasednou. Reprezentantům se totiž do Japonska moc nechtělo a nechce.

„Řada hráčů není cestě do Japonska opravdu nakloněna, protože bezpečnostní riziko zde přece jen existuje,“ potvrdil reprezentační manažer Vladimír Šmicer už po kvalifikačním zápase s Lichtenštejnskem a přiznal, že by s trenérem Bílkem měli asi velký problém se smrští omluvenek.

Vladimír Šmicer v hledištifoto: Právo/Petr Horník

„Některé reprezentanty by asi doma nepustili,“ dodal s trochu nahořklým úsměvem, neboť vzpomínky na slátaný výběr, s nímž cestovali předloni do Emirátů nebo loni do USA jsou i v něm ještě hodně živé.

Česká fotbalová reprezentace hrála v dalekém Japonsku naposledy před třinácti lety, kdy tradiční Kirin cup dokonce vyhrála. Chovancův tým tehdy porazil Paraguay 1:0 gólem Šmicra, s domácím celkem hrál bez branek a trofej odvezl do Prahy.

Reklama

Související témata: