Hlavní obsah

Poletí reprezentace do Japonska v plné síle? Bude to o charakteru, tvrdí manažer Šmicer

PRAHA

Žádná druhá reprezentační garnitura, už teprve ne ligový výběr. Na tradiční červnový Kirin cup do Japonska poletí česká fotbalová reprezentace v plné síle. Alespoň manažer národního mužstva Vladimír Šmicer to tvrdí. „Trenér skutečně nominuje nejlepší hráče a uvidíme, jak k nominaci přistoupí. Ověříme si tím i jejich charakter,“ pravil Šmicer poté, co fotbalový svaz účast na turnaji tří reprezentačních celků v zemi vycházejícího slunce potvrdil.

Foto: Petr Horník, Právo

Manažer Vladimír Šmicer tvrdí, že nikdo z reprezentantů obavy z cesty do Japonska nahlas nevyřkl.

Článek

Na turnaj do arabských Emirátů cestoval před dvěma lety nový kouč národního týmu Michal Bílek jen s ligovým výběrem. Samozřejmě že vystoupení v Al Ajnu skončilo jednou velkou blamáží. Před loňským americkým turné zaplavila trenéra rovněž spousta omluvenek, takže ani konfrontace s Tureckem a reprezentací USA  - mimochodem v sestavě tvořené hráči druhého sledu - světoborný úspěch nepřinesla.

Opravdu jen závažné omluvy

Před startem na červnovém Kirin cupu proto panují obavy, aby se situace neopakovala a trenér Bílek dal alespoň nějaký výběr dohromady. Zvláště, když už při kvalifikačním duelu o Evropu s Lichtenštejnskem se nechala spousta hráčů slyšet, že se jim do země postižené ničivou přírodní katastrofou a explozí reaktoru v jaderné elektrárně Fukušima zrovna dvakrát nechce.

Trenér Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer na tréninku české reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

„Jde ale o oficiální reprezentační termín, během něhož se hrají kvalifikační i přátelské zápasy. My ho chceme samozřejmě také využít, neboť nám půjde o přípravu na podzimní pokračování kvalifikace o EURO 2012. Případné omluvy proto budou mít závažný důvod,“ připouští reprezentační manažer Šmicer, že podobné signály také registroval.

„Nahlas ale nikdo neřekl, že má z cesty do Japonska obavy, od nikoho jsme neslyšeli, že na Kirin cup nepojede,“ dodal ale vzápětí.

Nikdo nemusí mít obavy, tvrdí šéfka ústavu

„Nikdo z fotbalistů obavy z radiace mít nemusí. Následky jaderné exploze ve Fukušimě jsou minoritní v porovnání s důsledky přírodní katastrofy, která Japonsko v březnu postihla. Padesát kilometrů od elektrárny už nejsou zapotřebí žádná zvláštní opatření. A Jokohama je vzdálená tři sta kilometrů,“ ujistila fotbalisty předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, kterou si pozvala strahovská generalita ke konzultacím.

„Záleží ale samozřejmě na osobním rozhodnutí každého z reprezentantů. Startem na Kirin cupu by však Japonce určitě podpořili. A oni morální podporu potřebují.“

Jde přece o kvalifikaci, apeluje Šmicer

„Jestliže chceme postoupit na evropský šampionát, musíme tomuto úsilí něco obětovat. Osobní volno, dovolenou, cestu do Japonska zrovna tak,“ meditoval Vladimír Šmicer.

„Nejde jen přijíždět na reprezentační srazy a hrát kvalifikaci. Buď si to hráči uvědomí a přistoupí k nominaci na Kirin Cup zodpovědně, nebo se budeme potýkat s omluvami a výmluvami. Ověříme si tím i jejich charakter,“ připouští manažer národního týmu, že červnová cesta do země vycházejícího slunce bude i prověrkou morálky a soudržnosti současného reprezentačního výběru.

Reklama

Související témata: