Hlavní obsah

Fotbalová devatenáctka vyráží do boje o mistrovství Evropy

BŘECLAV

Čeští fotbalisté do 19 let se v příštích dnech pokusí probojovat na červencové mistrovství Evropy v Rumunsku. V cestě jim však stojí trojice překážek v podobě Nizozemců, Rusů a Izraelců. Z kvalifikační skupiny hrané v Břeclavi, Lanžhotě a Kyjově postoupí na šampionát pouze jeden tým.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kouč devatenáctky Jaroslav Hřebík.

Článek

"Skupina je to těžká, ale zase na druhou stranu nás čeká zajímavá konfrontace s předními mládežnickými týmy v Evropě," řekl trenér české devatenáctky Jaroslav Hřebík. "Samozřejmě máme postupové ambice. Bez nich by to nemělo cenu. V každém utkání budeme hrát na vítězství a uvidíme, co z toho bude," dodal.

Nemá k dispozici nejsilnější sestavu

Trenér nemá k dispozici zcela nejsilnější sestavu. Mimo jiné nemůže využít služeb útočníka Matěje Vydry, kterého neuvolnilo italské Udine. "To se nedá nic dělat. V týmu přesto máme talentované hráče, kteří mají šanci se prosadit ve velkém fotbale. Ti, které jsme vybrali, mají šanci se stát v budoucnu velkými fotbalisty," uvedl kouč.

Prvním soupeřem budou ve čtvrtek Rusové, s nimiž česká devatenáctka před rokem remizovala 3:3. "A kdybychom proměňovali šance, mohli jsme i vyhrát. Rusko bude nepříjemný soupeř, za který nastupují hráči z ruské ligy," podotkl Hřebík.

Následně český výběr změří síly s Nizozemskem, které bude spoléhat především na útočníka Luca Castaignose. Střelec Feyenoordu dal v této sezóně nizozemské ligy 15 branek a v létě pravděpodobně zamíří do Interu Milán.

"To je opravdu velký hráč, který se naplno prosazuje v dospělém fotbale," ocenil soupeřovu hvězdu Hřebík. Ten vedl devatenáctku i v minulé kvalifikaci, v níž Češi rovněž narazili na Nizozemce a prohráli 0:1. Tehdejší zápas si pamatují čtyři hráči současného kádru. "Podle výsledků budou Nizozemci určitě favoritem, ale my se to pokusíme změnit," řekl Hřebík.

"Nepodceňujme ani Izrael"

Skupinu pak Češi uzavřou soubojem proti Izraeli. "Nemůžeme podcenit ani Izrael, který v posledních letech udělal v mládežnických kategoriích velký pokrok," dodal Hřebík.

Nominace české devatenáctky na kvalifikaci:
Brankáři: Koubek (Hradec Králové), Zapletal (Zlín),
Obránci: Kalas (Chelsea), Jugas (Zlín), Jeleček (Slovácko), Hála (Olomouc), Brabec (Žižkov), F. Twardzik (Celtic Glasgow),
Záložníci: Kadeřábek, Krejčí (oba Sparta), Kraus (Bohemians 1905), Přikryl (Olomouc), Sladký (Plzeň), Lácha (Teplice),
Útočníci: Hadaščok (Liberec), Sýkora (Plzeň), Skalák (Sparta).
Program páté kvalifikační skupiny (všechny zápasy začínají v 16:00):
Čtvrtek 19. května:
Břeclav: Nizozemsko - Izrael, Kyjov: Rusko - ČR.
Sobota 21. května:
Lanžhot: Nizozemsko - ČR, Kyjov: Izrael - Rusko.
Úterý 24. května:
Lanžhot: Rusko - Nizozemsko, Břeclav: ČR - Izrael.

Reklama