Hlavní obsah

Dovalil věří, že Češi z vražedné skupiny postoupí a olympiádu vykopou

Po čtyřech letech se fotbalová jedenadvacítka zase vrací na scénu mistrovství Evropy. Kvalifikací a baráží prošla skvostně se ztrátou pouhých dvou bodů, v dánském Viborgu ji však čeká vražedná skupina s Ukrajinou, Španělskem a Anglií. Na olympiádu do Londýna postoupí z šampionátu jen tři týmy plus pořádající Anglie. „Přivézt z mistrovství nějakou medaili a zajistit si účast na olympiádě je náš velký sen,“ říká trenér Jakub Dovalil.

Článek

Není těžké uhodnout váš cíl na červnovém šampionátu. Tím je určitě Londýn...

Už když jsme s kolegy Honzou Suchopárkem a Petrem Koubou začínali, řekli jsme si, že tento cyklus by měl skončit na olympiádě v Londýně. Postup je náš cíl, což znamená postoupit ze skupiny. Je nesmírně těžká a soupeři atraktivní, ale my máme také dobrý tým. Věřím, že se nám postoupit podaří.

Ve středu jste oznámil širší nominaci 25 hráčů, kterou musíte ještě před turnajem o dvě jména zúžit. Obešla se bez překvapení, ale také bez útočníka Necida, který už zdomácněl v reprezentačním áčku.

O Tomášovi jsem nepřemýšlel. Naposledy s námi hrál v září 2008... V kvalifikaci jsme své zakončovatele měli a kdyby místo na hrotu obsadil Necid, někoho z nich bychom ‚zlikvidovali‘.

Berete však sparťana Kadlece, který s vámi kvalifikaci také neprožil.

Jenže Vašek za nás nastoupil aspoň proti Ukrajině a dal hned gól, což je pro něj plusový bod. Také se už dostal do áčka, ale jeho místo je podle mě ještě rok a půl u nás. Ve Spartě nastupuje na postu záložníka, může hrát i jako útočník nebo podhrotový hráč. V této roli s ním také počítáme.

Ve Spartě toho na jaře moc neodkopal Pekhart, váš klíčový střelec. Co tomu říkáte?

Samozřejmě jsme doufali, že tam bude hrát víc. Ale to je věc Sparty a trenéra Chovance. Když Tomáš nastoupil, dal za jaro čtyři góly a vybojoval penaltu, což je pořád dobrá bilance. A když i v minulosti nebyl v klubu příliš vytěžovaný, na reprezentaci se vždy koncentroval a dařilo se mu. Věřím, že to zase dokáže.

Jedničkou v brance zůstává žižkovský Vaclík?

Celou kvalifikaci odchytal výborně, včetně baráže. V mnoha utkáních nás podržel, takže není důvod něco měnit. Jeho forma i na Žižkově je dobrá.

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi v přípravném utkání proti Bělorusku.foto: ČTK/Zdeněk Němec

Ukrajina, Španělsko, Anglie... Koho považujete za favorita vaší těžké skupiny?

Favoritem skupiny není podle mě nikdo. My se za něj nepovažujeme, úspěšná kvalifikace je historií. Musíme se připravit na každého soupeře a přistupovat k němu s pokorou a respektem. Favority určí až úvodní zápasy. Pro nás bude klíčový hned ten první s Ukrajinou, který potřebujeme vyhrát. Kdybychom se pak dostali do situace, že musíme z utkání se Španělskem a Anglií vytěžit šest bodů, bylo by to asi příliš těžké.

Jaké máte zprávy o soupeřích?

Ukrajina má lepší útočnou fázi než obranou. Má po čtyřech hráčích z Dynama Kyjev a ze Šachťaru Doněck, což jsou špičkové evropské kluby. Španělsko hraje dost podobně jako jejich áčko - krátké přihrávky, výborně jeden na jednoho. Má zkušené hráče, je to obrovská síla. Dokázali jsme ho však na sedmnáctkách i na dvacítkách potrápit, nebojíme se ho. Anglie je trošku neznámá, takže jsem rád, že ji ještě dvakrát uvidíme přímo na šampionátu. Největší hvězdou je Caroll, který stál při přestupu do Liverpoolu miliardu korun, přijedou i další hráči z Premier League... Také nic jednoduchého.

Opravdu máte v této konkurenci na postup?

Mužstvo na to má, potřebujeme však také kousek válečnického štěstíčka. Olympiáda v Londýně je velkou motivací, vždyť by se kluci mohli podívat i na Wembley nebo Old Trafford. Jde však také o to, aby se pak hráči dokázali etablovat v dospělém fotbale a v seniorské reprezentaci. Vždyť mistři Evropy z roku 2002 přešli do áčka a deset let ho pak táhli. Byl bych rád, aby se to opakovalo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články