Hlavní obsah

Bílkovo nekončící zkoušení pokračuje – do Japonska poletí se šesti debutanty

PRAHA

S kádrem, který připomíná spíše ligový výběr než fotbalovou reprezentaci, poletí trenér národního týmu Michal Bílek na červnový Kirin Cup v Japonsku. Přesto nemá obavy, že by snad cesta do země vycházejícího slunce mohla skončit stejnou blamáží jako turnaj v arabských Emirátech před dvěma lety. „Kdybychom se něčeho podobného obávali, nikam bychom nejezdili. A navíc, výsledky nejsou nejpodstatnější,“ nechal se slyšet trenér Bílek poté, co oznámil nominaci dvaadvaceti hráčů.

Článek

„Bude to o charakteru. O přístupu k reprezentaci. Čeká nás náročný podzim a není možné se scházet až před kvalifikačními zápasy,“ hlásal manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer poté, co ze Strahova start na tradičním Kirin Cupu Japoncům potvrdili.

Na Kirin Cup bez Baroše, Rosického a spol.

Když došlo na nominaci, začali trenér a manažer schraňovat omluvenky. „Je to podobné, jako před loňským turné do Ameriky. Omluvenek je vzhledem ke zdravotním problémům dost,“ přiznal reprezentační kouč Michal Bílek a vypočítával hráče, jež musel oželet.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílekfoto: ČTK/David Veis

„Rosický má trhlinku ve svalu, Baroš laboruje s achillovkou, Laštůvka podstoupil operaci kolena, Polák a Pudil mají svalové potíže, Zdeněk Pospěch se omluvil z osobních důvodů. A Plašila jsme nenominovali záměrně, protože si potřebuje po náročné sezóně odpočinout. Za Bordeaux odehrál celý ligový ročník, na reprezentačních srazech nechyběl ani jednou,“ pravil trenér.

„Klobouk dolů před těmi, kteří jedou. Musím hráče za jejich přístup pochválit, oběti skutečně přinášejí. Vždyť cestou do Japonska si zkrátí dovolenou a odpočinek po náročné sezóně,“ kvitoval manažer Šmicer fotbalisty, kteří řekli Bílkovi své ano.

Ve výběru hned šest debutantů

Je mezi nimi hned několik debutantů. Příbramský gólman Hruška, Selassie z Liberce, Janda ze Slavie, Pilař z Hradce Králové, Trapp z Plzně či Vacek ze Sparty.

Nominace české fotbalové reprezentace na turnaj Kirin cup v Japonsku:
Brankáři: Petr Čech (Chelsea) 81/0, Aleš Hruška (Příbram) 0/0, Tomáš Grigar (Teplice) 2/0
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Liberec) 0/0, Michal Kadlec (Leverkusen) 23/2 , Ondřej Kušnír (Sparta) 3/0 , Roman Hubník (Hertha Berlín) 14/2, David Limberský (Plzeň) 6/0,Tomáš Sivok (Besiktas) 15/2, Jan Rajnoch (Ankaragücü) 11/0
Záložníci: Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 36/0, Daniel Kolář 1/0, Milan Petržela  3/0, Petr Trapp  0/0, Jan Rezek (všichni Plzeň) 3/0, Kamil Vacek (Sparta) 0/0, Václav Pilař (Hradec Králové) 0/0
Útočníci: David Lafata (Jablonec) 10/2, Martin Fenin (Frankfurt) 14/3, Petr Janda (Slavia) 0/0, Tomáš Necid (CSKA Moskva) 23/7, Michal Hubník (Legia Varšava) 2/0.
Za jménem hráče je uvedena klubová příšlušnost, ve zlomku pak počet odehraných reprezentačních zápasů a vstřelených gólů.

Bílek: O výsledky jde i nejde

„Turnaj nám poslouží k tomu, aby dostali příležitost. Prostoru k tomu bude v zápasech s Japonskem a Peru dost,“ hledá na nekonečném zkoušení, testování a dávání příležitostí dalším a dalším hráčům něco pozitivního trenér Bílek. Přitom start v Japonsku měl původně sloužit jako další krok na cestě k formování mužstva pro pokračování podzimní kvalifikace.

„Ale já nastávající zápasy jako generálku neberu, protože s kvalifikací nemají nic společného. Kádr na kvalifikaci bude vypadat úplně jinak,“ ohradil se Bílek, hned však dodal, že v Japonsku samo sebou nepůjde jen o zkoušení, ale i o výsledky. „My přece jdeme do každého zápasu s tím, že ho chceme vyhrát. O výsledky ale půjde v podzimní kvalifikaci.“

V úvodním utkání Kirin Cupu, jehož vítěz si odveze 100 tisíc dolarů, druhý celek poloviční sumu a třetí  pak deset tisíc dolarů, se Bílkův výběr utká 4. června v Macumotu s Peru, o tři dny později nastoupí v Jokohamě proti domácímu Japonsku.

Reklama

Související témata: