Hlavní obsah

Trofej nad hlavu nezvedl. Přesto šlo o excelentní sezónu, tvrdí gólman Čech

Po skončení Premier League měl nabitý program, ale zvládl jak cestu s dětmi do Paříže, tak i pondělní golfový turnaj kousek za Prahou, takže v tuzemsku se Petr Čech objevil včas a v pohodě. Doma se však legionář ve službách londýnské Chelsea příliš neohřeje... Večer se zúčastní slavnostního vyhlášení novinářské ankety Zlatý míč ČR, v úterý se připojí k reprezentaci, s níž hned večer odlétá na Kirin Cup do Japonska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalový brankář Petr Čech

Článek

Po skončení Premier League jste se nechal slyšet, že jste završil jednu z nejlepších sezón. S Chelsea jste ale vůbec nic nevyhráli...

To jediné mi kazí uplynulý rok. Pochopitelně že bych rád nějakou trofej nad hlavu zvedl, ale na druhou stranu to kompenzuje fakt, že pro mě osobně šlo o sezónu skutečně excelentní.

Proč si ji tak vychvalujete, když podle klubového vedení Chelsea šlo o evidentní nezdar, který ostatně zaplatit trenér Ancelotti odvoláním?

Odchytal jsem celou sezónu, v Premier League jsem nechyběl v bráně Chelsea ani minutu, vyhýbala se mně zranění, dařilo se mi, zase jsem o něco fotbalově narostl.

V čem? Cožpak se může gólman Čech ještě něčemu přiučit a v devětadvaceti se dál zlepšovat?

Ale určitě... S trenérem jsme třeba pracovali na taktice, v přípravě jsem se zaměřoval na to, abych se do zápasů víc zapojoval nejen jako gólman, ale i jako hráč, takže jsem trénoval i rozehrávání balónů.

I v devětadvaceti se pořád učím a zlepšuji, tvrdí Petr Čech.foto: ČTK/Stanislav Peška

Když jste z Londýna odlétal, hodně se spekulovalo o nástupci trenéra Ancelottiho. Máte nějaké kuloární informace, kde by mohl do Chelsea přijít?

Nesmím o tom mluvit, protože do jmenování nového trenéra máme zakázáno se na toto téma vyjadřovat.

A co téma konec Ancelottiho v Chelsea? Na to téma také mluvit nesmíte?

I to máme zakázané. Naše spolupráce, která přinesla velice úspěšnou předchozí sezónu, prostě skončila. My jako hráči těžko můžeme trenéra podržet nebo odvolat, to jsou záležitosti výhradně klubového vedení. Samo sebou že žádné loučení s někým, kdo odchází, není příjemné. Ať již je to trenér, nebo loučící se hráč.

Za dobu angažmá v Chelsea jste už zažil pět trenérských osobností. Troufnul byste si sestavit jejich žebříček?

To raději ne.

A co očekávání, které vás teď určitě provází? Co nový trenér, který přijde?

Pro mě se nic nemění. Všichni budeme na stejné startovní čáře a já musím udělat v přípravě maximum, abych byl nejlepší a on si jako brankářskou jedničku vybral mě.  Věřím ale, že ať přijde kdokoli, navážeme na předchozí úspěchy.

Místo volna po náročné sezóně jste změnil původní úmysl a s českou reprezentací letíte i na Kirin Cup do Japonska. Co vás vedlo k tomu, že jste záměr přehodnotil?

S trenérem jsem byl domluvený, že poletím jen v případě nouze a potřeby. Vždyť třeba takový Laštůvka dostal už na čtyřicet reprezentačních pozvánek a v bráně nároďáku ještě nestál. Jenže situace se změnila, trenér nemá k dispozici ani Laštůvku, ani Drobného, ani mladého Vaclíka, takže jsem nakonec svolil a do Japonska letím.

Petr Čech (vlevo) a Pavel Nedvěd na golfufoto: Právo/Petr Hloušek

Bude se vám po dlouhé sezóně chtít ještě do brány?

Určitě nepoletím přes polovinu zeměkoule, abych se mezi tyče nepostavil. Záleží na domluvě s trenérem, ale proti domácímu Japonsku bych chytat chtěl. Už proto, že s ním mám krajně nepříznivou bilanci. Prohrál jsem s ním na světovém šampionátu dvacítek, stejně jsme dopadli v minulém přípravném střetnutí s áčkem.

Vy ale do Asie poletíte v létě s Chelsea ještě jednou...

Máme naplánované přípravné zápasy v Malajsii, Thajsku, Číně a Hongkongu, což je ale docela příjemné. V Asii na tato utkání chodí kolem čtyřiceti tisíc diváků, stadiony jsou plné, takže si člověk vůbec nepřipadá, že hraje přátelské střetnutí. Ba naopak, zápasy mají kvalitu i atmosféru.

Stihnete vůbec nějakou dovolenou?

Ale ano. Před cestou do Prahy jsme prožili s dětmi tři dny v Disneylandu u Paříže, po návratu z Kirin Cupu budu mít volno dva a půl týdne.

Po příletu do Čech jste zvládl i golfový turnaj osobností. Jak vám vůbec golf jde?

Mám dva nepřítele – počet zápasů, který musím s Chelsea absolvovat, a počasí, jež v Anglii panuje. Když bych si mohl udělat konečně na golf čas, zkazí mi plány počasí. A toho volna moc není, neboť mám dvě malé děti, jež jsou v takových chvílích samozřejmě prioritou. Takže na golfové hřiště se dostanu jen párkrát do roka. Ale když hraju párkrát po sobě, jde mi to dobře.

Mezi zastávkou v Paříži a golfem kousek za Prahou jste určitě stihnul i finále Ligy mistrů mezi Barcelonou a Manchesterem United. Čekal jste, že budou mít Španělé tak jednoznačně navrch?

Myslel jsem, že o vítězi rozhodne jeden jediný gól. A když Manchester vyrovnal, domníval jsem se, že nastal zlomový okamžik celého finále. Jenže Barceloně se dařilo eliminovat presink Manchesteru a utahali ho natolik, že v posledních dvaceti minutách už vítězi Premier League s neustálého běhání bez míče chyběly síly. Manchesteru se nepovedlo vyhrát Champions League ani napodruhé, i když ve Wembley hrál lépe, než před dvěma lety.

Co kdybyste se postavili Barceloně vy s Chelsea? Dopadli byste lépe než Manchester United?

Těžko soudit, jak bychom dopadli, protože každý zápas je jiný. Tentokrát se ve Wembley představily dva nejlepší celky celého ročníku Ligy mistrů, které hrály zaslouženě finále.

Reklama

Související témata: