Hlavní obsah

Nároďák čeká patnáctihodinová anabáze do Japonska, ztratil další dva hráče

Nakonec jen dvacet statečných se v úterý večer vydá z Prahy do Japonska na fotbalový turnaj Kirin Cup. Kouč národního týmu Michal Bílek si na poledním srazu v hotelu Praha odškrtl další dva zraněné, záložníka Hübschmana a obránce Limberského. Nikoho dalšího už ovšem povolávat nebude. Češi se 4. června utkají s Peru a pak 7. června s domácím Japonskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatímco Michal Kadlec (vlevo) ve výpravě do Japonska nechybí, Jaroslav Plašil a spol. se omluvili.

Článek

Velký otazník, v jaké formě se fotbalisté po skončení sezóny v Japonsku představí. Rosický, Baroš, Polák, Plašil, Pospěch a Pudil se omluvili již předem, Hübschmana s Limberským musel kouč odepsat po úterním srazu.

„Hübschman má problémy s achillovkou, Limberského pak vyřadila trhlina ve stehenním svalu,“ hlásil Michal Bílek. Nikoho dalšího však už trenér nepovolal. „Hübschman dohrával sezónu pod obstřiky, takže s jeho absencí jsme počítat museli. Škoda, měl patřit k těm zkušenějším. Prostor by dostal i Limberský, který toho v reprezentaci zatím moc neodehrál. S dvaceti fotbalisty si však vystačíme. Každý z hráčů v poli by se měl na hřišti představit, o brankářích se ještě rozhodneme,“ avizoval Bílek.

Rýsuje se tak větší šance pro šestici nováčků. Do kádru se dostali poprvé Theodor GebreSelassie z Liberce, Aleš Hruška z Příbrami, Václav Pilař z Hradce Králové, Petr Trapp z Plzně, Petr Janda ze Slavie a sparťan Kamil Vacek.

Dlouhý let s mezipřistáním, navrch přesun autobusem

Náročný den začal nároďák úterním obědem. Odpoledne trénink na Strahově, večeře v hotelu a ve 20:30 odlet. Nejprve šest hodin do Alma-Aty, tam mezipřistání a hodinová přestávka, pak dalších šest hodin letu do Nagoji. A odtud ještě dvě hodiny navrch autobusem do Macumota, kde se výprava ubytuje a bude si zvykat na sedmihodinový časový posun.

„Náročný přesun, ale do prvního zápasu budou mít kluci dva dny na to, aby se z cesty vzpamatovali. Pamatovali jsme na loňskou cestu do Ameriky, kde mělo mužstvo před úvodním duelem pouze jeden den,“ připomněl Vladimír Šmicer, manažer národního týmu.

V roce 1998 byl jedním z hráčů, kteří Kirin Cup pro Českou republiku vyhráli. „Tehdy jsme tam narazili na luxus, na jaký jsme do té doby nebyli moc zvyklí. Užívali jsme si to a věřím, že podobný bude i letošní turnaj.“

Výprava byla ujištěna, že následků nedávného zemětřesení a radiace po havárii jaderné elektrárny se bát nemusí. „Nemáme strach ani z prostředí, ani ze zápasů. Hodně hráčů se omluvilo, ale kdo ví, jaká bude situace před podzimní kvalifikací. Dali jsme dohromady nejsilnější tým, jaký máme v tuto chvíli k dispozici,“ poukázal Bílek.

Reklama

Související témata: