Hlavní obsah

Poprvé Šmicer sto tisíc dolarů trefil sám, teď je hráčům v Japonsku slibuje

Prémii 100 tisíc dolarů mají vypsanou, teď jen musejí štůsky bankovek z trávníku zvednout. Čeští fotbalisté vyrazili v úterý večer do Japonska na Kirin Cup, v jehož rámci se utkají s Peru a domácí reprezentací. Vítěz turnaje bere sto tisíc dolarů, druhý tým polovinu. „V případě, že první či druhé místo obsadíme, rozdělí si hráči celou prémii mezi sebe,“ avizuje manažer nároďáku Vladimír Šmicer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šmicer s pohárem pro vítěze Ligy mistrů

Článek

Navázat na Kirin Cup 1998, který reprezentace pod vedením kouče Jozefa Chovance vyhrála. To je cíl, s nímž se nároďák v úterý večer na patnáctihodinovou anabázi do Japonska z Prahy vydal.

Ani po třinácti letech se prémie pro vítěze turnaje nezměnila - 100 tisíc dolarů (1,7 miliónu korun). Tehdy k ní nároďáku stačil jediný gól, který slavnému Paraguayci Chilavertovi vstřelil Vladimír Šmicer (1:0). Remíza 0:0 s Japonskem pak Čechům prvenství pojistila. Paradoxní je, že Šmicer se vrací na turnaj v roli muže, který tentokrát mužstvu prémii slibuje.

„Vítěz bere sto tisíc dolarů, druhý tým padesát tisíc. V případě, že první či druhé místo obsadíme, rozdělí si hráči celou prémii mezi sebe,“ potvrdil manažer.

Obavy z následků nedávného zemětřesení si nepřipouští. „Tehdy jsme v Japonsku narazili na luxus, na jaký jsme do té doby nebyli moc zvyklí. Užívali jsme si to a věřím, že podobný bude i letošní turnaj.“

Japonští fanoušci.foto: Reuters/Toru Hanai

Letadlo za pět miliónů

První asijské turné Šmicrovi pokazilo zranění. „Cestou z Japonska jsme ještě v Soulu remizovali s Korejci 2:2. Tam dával Jirka Němec svůj jediný gól v nároďáku. Já ale dostal infekci do palce, takže po prvním utkání jsem si už nekopl. Trochu málo na to, že jsme tam letěli takovou dálku,“ vzpomíná.

Na cestovatelskou anabázi se ostatně museli nachystat i jeho následníci. V úterý ve 20:30 start z Prahy, šest hodin letu do Alma-Aty, tam mezipřistání a hodinová přestávka, pak dalších šest hodin letu do Nagoji. A odtud ještě dvě hodiny navrch autobusem do Macumota, kde se výprava ubytuje a bude si zvykat na sedmihodinový časový posun.

„Každý hráč bude mít trojsedačku pro sebe, aby si mohl v rámci možností pohovět. Letadlo počká v Japonsku až do návratu, takže nás vyjde na necelých pět miliónů korun. Ostatní náklady jdou na účet pořadatelů, takže akce pro nás prodělečná nebude,“ kalkuloval Šmicer těsně před tím, než dlouhá pouť začala.

Češi hrají 4. června s Peru a o tři dny později s domácím Japonskem.

Reklama

Související témata: