Hlavní obsah

Žádné Japonsko, lvíčata zahajují misi, na jejímž konci má být medaile a Londýn

PRAHA

Sejdou se v Praze v tréninkovém centru Sparty na Strahově a hned vyrazí na soustředění do jabloneckých Břízek. Pro fotbalovou reprezentaci do 21 let ve čtvrtek začíná příprava na evropský šampionát v Dánsku, kde jí od 12. června půjde nejen o juniorské medaile, ale především o postup na olympijské hry v Londýně. „Medaile a olympiáda, to je náš velký sen,“ říká trenér Jakub Dovalil.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi v přípravném utkání proti Bělorusku.

Článek

Zatímco Bílkův nároďák se adaptuje v Japonsku před startem Kirin Cupu, fotbalová jedenadvacítka se schází v Praze. Řada opor Dovalilova mužstva přitom mohla být v Asii také.

„Spousta hráčů dohrávala sezónu se sebezapřením, takže omluvenky jsou pochopitelné. Zrovna na Kirin Cupu tak mohli dostat větší šanci kluci z jedenadvacítky,“ souhlasí manažer dospělé reprezentace Vladimír Šmicer.

Posezónní turnaj však přišel právě v jediném období v roce, kdy jedenadvacítka dostala při výběru hráčů přednost před áčkem. „Uvidíme mladíky alespoň v těžkých zápasech na šampionátu. Je to však přece jen pořád trochu jiný fotbal, než jaký se hraje s dospělými v áčku,“ poukazuje Šmicer. „Podstatné je, aby se pak kluci uplatnili v áčku. Když nám jedenadvacítka každý rok dodá dva hráče, tak může být klidně poslední...“

Wembley či Old Trafford, to je motivace jako hrom

Šmicer samozřejmě použil před odletem do Japonska trochu nadnesený příměr. Všem je moc dobře jasné, jaký potenciál jedenadvacítka má. Kvalifikací prošla bez porážky a i když byla nalosována do vražedné skupiny s Ukrajinou, Španělskem a Anglií, mohla by patřit k černým koňům turnaje.

„Mužstvo na to má, potřebujeme však také kousek válečnického štěstíčka. Olympiáda v Londýně je velkou motivací, vždyť by se kluci mohli podívat i do Wembley nebo na Old Trafford. Jde však také o to, aby se pak hráči dokázali etablovat v dospělém fotbale a v seniorské reprezentaci. Vždyť mistři Evropy z roku 2002 přešli do áčka a deset let ho pak táhli. Byl bych rád, aby se to opakovalo,“ notuje si se Šmicrem trenér Jakub Dovalil.

Zleva Jan Chramosta, Jan Morávek, Tomáš Vaclík, Radim Řezník, Bořek Dočkal, Adam Hloušek, Lukáš Vácha a Jan Lecjaks dostali od firmy Nike pro šampionát speciální kopačky s vlajkou a monogramem.foto: Nike

Na šampionát ve speciálních kopačkách s monogramem

Osm nominovaných se sešlo již ve středu v Nike Prague, kde je sportovní výrobce vybavil pro štěstí na šampionátu novými kopačkami s vyšitou českou vlajkou a monogramem příslušného fotbalisty.

„Máme těžkou skupinu, ale věříme si. Klíčový může být hned první zápas s Ukrajinou. Španěle a Angličany lidé posuzují hlavně podle jejich áčka, ale my přece jen narazíme na hráče, kteří na vrchol teprve směřují. Věřím, že se dá hrát i s nimi,“ poukázal Adam Hloušek, jeden z těch, kteří už mají zkušenosti i z áčka.

„Ve Wembley se teď hrálo i finále Ligy mistrů, takže cíl je to určitě lákavý. Olympiáda je však ještě hodně daleko, nejdřív musíme z těžké skupiny postoupit do semifinále. Těšíme se, důležitý bude hned první duel s Ukrajinou,“ přidával se ostravský obránce Radim Řezník.

Na ligovou korunu Pekhart nedosáhl. A v Dánsku...?

Zvláštní motivaci může mít střelec mužstva Tomáš Pekhart. Až v posledním kole ligy přišel o reálnou naději nasadit si před odchodem do Norimberku korunu pro krále kanonýrů. V Dánsku má ovšem ještě jeden pokus k dobru... „Proč ne? V každém zápase chci dát gól. A stejné to bude i na šampionátu... Chceme dojít co nejdál. Skupina je sice hodně těžká, ale my také máme dobré mužstvo a už jsme se přesvědčili, že dokážeme hrát s každým,“ ujišťuje mladý sparťan.

Británie má účast na olympiádě jako pořádající země jistou, pod pěti kruhy se představí i další tři nejlepší týmy z ME. Češi tudíž vědí, že pokud ze skupiny postoupí společně s Anglií, na OH se probojují také. Kdyby Anglie ze skupiny neprošla, poražení semifinalisté by se utkali o třetí postupové místo.

Reklama

Související témata: