Hlavní obsah

Mladíci si před cestou na sever prohřáli kosti

Radek MalinaPrávo

Rozličná byla náplň mladých fotbalových reprezentantů před čtvrtečním srazem týmu do 21 let, jenž zahájí soustředění před mistrovstvím Evropy v Dánsku. Zatímco legionářům končily soutěže dříve, borci z tuzemských klubů měli jen pár dnů volna, neboť domácí liga finišovala o víkendu. A brankář Vaclík z druholigového Žižkova dokonce závěrečné boje o postup zmešká.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Čeští fotbalisté do 21 let se radují z branky.

Článek

„Byl jsem týden u moře v Emirátech a pak týden u rodičů, protože jsem se během jara domů moc nedostal a dlouho jsme se neviděli,“ vyprávěl Adam Hloušek, jenž jaro odehrál v německém Kaiserslauternu. „Byl jsem s kamarády a švagrem asi šedesát kilometrů od Dubaje. Ve stínu bylo čtyřiačtyřicet stupňů. Když jsem se chtěl jít zchladit, moře mělo třiatřicet. Celý týden mi bylo docela vedro,“ smál se Hloušek.

Pláž, poušť i tenis

Teplot exotického koutu planety si však užíval plnými doušky. „Vůbec jsem nechodil pod slunečník. Potřeboval jsem si prohřát kosti a vůbec celé tělo po sezóně, takže lepší destinaci jsem vybrat nemohl. Stín jsem potřeboval jen kvůli osobním věcem a mobilu,“ smál se dvaadvacetiletý odchovanec jabloneckého fotbalu.

Ve Spojených arabských emirátech odpočíval rovněž Jan Lecjaks, jehož cílovou stanicí byla Dubaj. „Dopoledne jsme s přítelkyní trávili většinou na lehátku a pod slunečníkem u moře. Člověk se ani moc neochladil, když šel do vody. Odpoledne jsme pak zamířili k bazénu, protože v něm byla voda ochlazována, tudíž i mnohem příjemnější,“ vykládal obránce působící v minulé sezóně v Anderlechtu Brusel.

„Já si odskočil na šest dnů do Egypta. Potápěli jsme se, i když já, na rozdíl od přítelkyně, bez přístrojů, jen se šnorchlem kolem mola,“ smál se Jan Morávek, opora záložní řady bundesligového Kaiserslauternu. „Vyrazili jsme i do pouště na čtyřkolkách, což bylo super. A po návratu jsme stihli tři dny v Paříži. Dva na tenisovém French Open, jeden procházkami po městě pod Eiffelovkou,“ vyprávěl Morávek.

Společně s libereckou dvojicí Bořek Dočkal, Lukáš Vácha, ostravským Radimem Řezníkem, mladoboleslavským Janem Chramostou a žižkovským Tomášem Vaclíkem převzali pro štěstí od osobního partnera kopačky s vlastními iniciálami a vlajkou Česka. „Doufám, že v nich vykopeme medaili i olympiádu v Londýně,“ říkal Morávek se souhlasem reprezentačních parťáků.

Z nominace fotbalové jednadvacítky včera vypadl zraněný ostravský univerzál Zdeněk Šmejkal. V širší nominaci jej nahradil útočník Michael Rabušic z Brna. Šmejkalova absence je už druhou vynucenou změnou, minulý týden vypadl kvůli zranění kotníku také jablonecký útočník Jan Vošahlík.

Reklama

Související témata: