Hlavní obsah

Jedenadvacítku před ME kosí zranění. Ale nás to nezaskočí, ujišťuje Dovalil

Nelamentoval, nechytal se za hlavu, nehledal si předem omluvu, byť mu zranění hned několika hráčů komplikuje život a plány. „Máme natolik široký kádr, že by nás absence některých zraněných fotbalistů neměly zaskočit. Přímo v Dánsku by bylo pochopitelně nepříjemné, kdyby pro zranění či karty musela vyrukovat provizorní sestava,“ pravil s až překvapivým klidem trenérem fotbalové jedenadvacítky Jakub Dovalil na úvod soustředění před evropským šampionátem této věkové kategorie, jež startuje příští týden.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi v přípravném utkání proti Bělorusku.

Článek

Soustředění před cestou na evropský šampionát ještě ani pořádně nezačalo a vy už se potýkáte se zraněními a omluvenkami hráčů, s nimiž jste počítal. Nakolik vám to komplikuje život?

Dvě omluvenky bych považoval za normální, ale vypadá to, že jich přibude. Vošahlík je zraněný, Šmejkal se ve čtvrtek podrobil operaci, Lensky z Utrechtu má zlomenou ruku, Fabián laboruje s obratlem, Mičola má rovněž zdravotní potíže, teď ke všemu ještě Václav Kadlec.

Narušilo by vám hodně plány, kdybyste se musel bez sparťanského mladíka obejít?

Kadlec je dobrý hráčem, s nímž jsem počítal jako s podhrotovým útočníkem, i když nejsem schopen zatím říci, zda v základní sestavě, nebo jako s žolíkem. Uvidíme, jak na tom bude po čtyřech dnech klidu, který mu dopřejeme, aby si vyléčil nateklou šlachu.

Máte nachystanou náhradní variantu?

Ale samozřejmě. Na jeho místo se nabízí Morávek, Hořava, Milan Černý či třeba Dočkal. Zastupitelnost v mém mančaftu existuje, spíše jde o to, abychom naplnili kvótu 23 zdravých hráčů, kteří do Dánska poletí.

Nebylo za této konstelace rozumnější ponechat Kadlece v Praze, aby se léčil u klubových doktorů?

Ve čtvrtek jsme ho v Praze nechali, aby mohl na injekci, od pátku se k nám připojí.  Dopřeju mu klid, postarají se o něho reprezentační lékaři a fyzioterapeuti a v pondělí se zkusí zapojit do přípravy. Chci, aby byl s ostatními hráči od začátku soustředění, protože pozdější příjezd by mohl představovat problém.

Kadlecovi poskytnete klid a úlevy. A co ostatní hráči? Budete je také šetřit? Nesnížíte tréninkové dávky?

Trénovat musíme, ale režim zdravotnímu stavu hráčů uzpůsobíme. Bylo by špatné zaměřovat se na kondici, jak jsme měli původně v plánu, a přitom hráče a jejich zdraví ohrozit.

Kdy vyřknete konečnou nominaci a oznámíte jména 23 vyvolených, s nimiž do Dánska poletíte?

Po úterním modelovém zápase v Mladé Boleslavi s tamní rezervou. Do odletu budou zbývat ještě dva dny, takže se dá případně zvládnout povolání náhradníků. Už během nastávajících dvou, tří dnů uvidíme totiž, jak na tom hráči po zdravotní stránce jsou, takže během víkendu bychom Wojnara, Navrátila či Hušbauera upozornili, aby se nachystali na případný záskok.

O nominaci máte víceméně jasno, soupisku jste ostatně už odeslali, ale přesto – objevilo se něco, co by vám komplikovalo život a plány?

Nedostatek ofenzivně laděných hráčů a naopak přebytek obránců, což zrovna nepotřebujeme.  Ale poradili bychom si i s tím, neboť třeba Máchu můžeme posunout do středové řady.

A co informace o soupeřích? Už jste nastudoval jejich soupisky?

Všichni přijedou v nejsilnějším složení, jedině Angličanům bude scházet Andy Caroll, což za výhodu zrovna nepovažuji. Pro nás by bylo nesporně lepší, kdyby všichni protivníci dorazili kompletní. Ukrajinci takové mužstvo mít budou, neboť podle mých zpráv uvolnil kouč jejich áčka Oleg Blochin z kádru prvního mužstva hned šest hráčů pro jedenadvacítku. A šest hráčů stabilních, takže to není jako u nás, kdy si Morávek zahrál za seniorský mančaft poločas a Hloušek dvacet minut. Hned první utkání pro nás proto bude těžké a bude se od něho odvíjet celý turnaj.

Reklama

Související témata: