Hlavní obsah

Češi proti Peru nastoupí bez Sivoka. Bílek nasadí dva nováčky

Čeští fotbalisté nastoupí v sobotu v Japonsku poprvé v historii proti Peru. Konfrontace s jihoamerickým fotbalem v rámci turnaje Kirin Cup bude pro trenéra Michala Bílka další příležitostí k hledání vhodných adeptů pro národní tým, v jeho výběru budou tentokrát debutovat Kamil Vacek a Petr Trapp.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Proti Peru se do brány postaví Petr Čech.

Článek

První ze dvou zápasů v Japonsku slouží jako příprava na podzimní závěr kvalifikace mistrovství Evropy. Pro Peruánce start na turnaji představuje test před červencovým jihoamerickým šampionátem Copa América.

Bílek postrádá v Japonsku především ofenzivní opory, ale na zápas proti Peru se mezi absentéry zařadil i pilíř zadních řad Tomáš Sivok. "Trochu nám překazil plány na úvodní sestavu, v které měl figurovat. Jenže zraněná záda přinejmenším na sobotní zápas jeho start nedovolí, možná bude fit alespoň pro úterní duel s Japonskem," řekl dnes Bílek v hotelu Buena Vista v Macumotu českým novinářům nedlouho před tím, než vyrazil s týmem na stadion k předzápasovému tréninku.

Necid bude na hrotu sám

Bílek sice pošle do hry dva čistokrevné útočníky Fenina s Necidem, ale především Fenin bude mít úkoly spíše u kraje hřiště, podobně jako na druhé straně Petržela. Záda jim budou krýt defenzivní záložníci Vacek s Trappem. "Vacek ale nebude mít jen defenzivní úkoly, měl by se více zapojovat do útočení, než je zvyklý třeba ze Sparty," vysvětlil záměry Bílek.

S absencí Sivoka ještě víc utrpěl záměr českého týmu mít alespoň obrannou řadu v Japonsku v takřka kompletním složení. Pospěcha sice vyřadily ještě před odjezdem rodinné problémy, ale jinak měli jet klíčoví zadáci. Jenže těsně před odletem sešlo ze startu Hübschmana a nyní se přidalo Sivokovo zranění.

"Na druhou stranu Honza Rajnoch je v týmu už nějaký čas a stejně měl v jednom utkání nastoupit," naznačil Bílek, že stejně plánoval alternaci na stoperském postu.

V záloze bude Bílek hodně sázet na plzeňskou spolupráci Koláře s Petrželou, v plné síle se může ukázat Fenin, jenž dostane šanci poprvé od loňského září, kdy nastoupil v prohrané kvalifikaci s Litvou. Předchozí dva starty v základní sestavě proti Lotyšsku a USA dokázal umocnit gólem.

Pro Čechy je utkání prvním startem na turnaji, který dokázali před třinácti lety vyhrát. V úterý je pak čeká v Jokohamě duel proti domácímu výběru. Tentokrát se za první místo vyplácí 100.000 dolarů. Pokud fotbalisté zvítězí, rozdělí si sumu mezi sebe; především pro hráče z české ligy by šlo o výjimečné přilepšení před dovolenou.

Peruánci zahájili Kirin Cup bezbrankovou remízou s Japonskem, proti Čechům zakončí etapu hledání ideálního složení týmu. Po návratu z Japonska už trenér Sergio Markarian plánuje jen poslední soustředění před cestou na turnaj do Argentiny.

Do Japonska také nepřivezl elitní výběr. Vedle hvězdy Schalke Jeffersona Farfána jsou v týmu už pouze čtyři legionáři, z nichž Santiago Acasiete jediný působí v Evropě, ve španělské Almeríi. V nominaci měl původně být i Claudio Pizarro z Werderu Brémy, jenže má zraněnou podkolenní šlachu a je nejistý i jeho start na jihoamerickém šampionátu.

"V týmu je hodně mladých, ale talentovaných hráčů, což dokázali už v prvním utkání proti Japonsku. V závěru byli určitě lepší a měli několik možností vstřelit gól," řekl Bílek po shlédnutí videozáznamu ze středečního utkání. Peruánci v posledních třech utkáních ani jednou neinkasovali.

Zápas se bude hrát na stadionu Alwin v Macumotu, kam by mělo dorazit alespoň deset tisíc diváků. Výkop je připraven na 8:00 SELČ, přímý přenos bude vysílat Česká televize. Rozhodovat bude trio Japonců: jako hlavní Rjudži Sato, na čarách Haruhira Ocuka a Kozuširo Mijadžima.

Sestava Česka: Čech - Kušnír, R. Hubník, Rajnoch, Kadlec - Vacek, Trapp - Petržela, Kolář, Fenin - Necid.

Reklama

Související témata: