Hlavní obsah

Peruánci nás přehráli technicky a kombinačně, uznali fotbalisté

MACUMOTO

Čeští fotbalisté po remíze 0:0 s Peru na Kirin Cupu uznali, že je soupeř přehrál typickou dokonalou jihoamerickou technikou a také rychlým pohybem v kombinaci. Podle svěřenců trenéra Michala Bílka byli Peruánci dlouho lepší a měli i více šancí. Částečně se na výkonu některých hráčů sice projevila nedostatečná aklimatizace, na to se však vymlouvat nechtěli, neboť každý z nich se s tím dokázal vyrovnat odlišně.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Petr Trapp (vlevo), Petr Čech a Martin Fenin před zápasem s Peru

Článek

Nejspokojenější muselo být všech pět dnešních reprezentačních debutantů, kteří se v průběhu utkání na trávník dostali. Nejvíce pak Theodor Gebre Selassie, jehož pochválil za poločas odehraný na postu pravého obránce i trenér Bílek.

"Dá se říct, že jsem vcelku spokojen, snad jsem nic nezkazil. O svém střídání jsem se dozvěděl už v průběhu prvního poločasu, a tak jsem měl dostatek času se rozcvičit a na hřišti jsem se rychle dostal do tempa," řekl liberecký defenzivní hráč, podle kterého bylo vidět, že Peruánci sází na odlišný styl hry, než na jaký jsou čeští fotbalisté zvyklí. "S míčem toho umí opravdu hodně, ale po pauze jsme dokázali jejich přednosti více eliminovat," uvedl čtyřiadvacetiletý fotbalista, který prý překvapivě neměl ani trému.

Stejně starý Kamil Vacek s ním souhlasil. "Strach jsem neměl, přece jen už jsem v pohárech se Spartou něco odehrál, ale spíše jsem byl zvědavý, s čím na nás vyrukuje soupeř. Bylo to moje první setkání s neevropským fotbalem na této úrovni a je třeba říct, že Peru hrálo opravdu výborně. Remíza je proto nakonec pro nás lichotivá a zachránil nám ji především Petr Čech," pochválil nejzkušenějšího hráče tohoto výběru.

Museli jsme běhat bez míče, říká Petržela

Milan Petržela také už nakouknul do evropských pohárů, ale i on potvrzoval slova kouče, že na hru na této úrovni je třeba si nejdříve zvyknout. "Bylo vidět, jak jsou herně na výši, nám pak nezbývalo než běhat bez míče a snažit se eliminovat jejich počínání. My jsme měli hodně ztrát míče. Trochu jsem na sobě cítil zdejší dusné počasí i doznívající aklimatizaci," přiznal plzeňský záložník, který se blýskl především v prvním poločase odvážným průnikem do šestnáctky.

Ondřej Kušnír v prvním poločase sváděl na pravé straně obrany tvrdé souboje s horkokrevnými Peruánci a ve dvou případech došlo i na ostrá slova. Nejprve když jeden z nich "dojel" souboj za postranní čáru a českého beka nekompromisně srazil k zemi. "To bylo naprosto zbytečné, nemohl jsem to čekat a znovu mi tak trochu zhmoždil vazy v kotníku," připomněl, že právě s tímto zdravotním neduhem měl v poslední době hodně potíží.

Kušnír ale soupeři také nedal nic zadarmo. Po jeho faulu oceněném žlutou kartou se dokonce celá peruánská lavička včetně trenéra Sergia Maskariana vydala na třicetimetrový sprint k místu souboje a dožadovala se vyloučení.

Jedinou českou střelu vyslal Necid

"Tak to jsem si ani nevšiml," tvrdil Kušnír, kterého ale pro jistotu trenér Bílek v poločase stáhnul. "Nevím, zda to bylo kvůli tomu, to mi trenér nevysvětloval," dodal obránce, který si připsal dva ošemetné zákroky, po nichž míč směřoval z jeho kopaček vedle českých tyčí. "Některé ty situace bylo složité řešit, v tom větru byl míč hodně nestabilní, a tak jsme se snažili o co nejjednodušší řešení," vysvětloval.

Jedinou českou střelu na branku soupeře vyslal až po hodině hry Tomáš Necid, který by si představoval, že tým lépe podrží míč. "I proto jsme se nedostávali do tolika šancí, jak by bylo potřeba. Ale o tolik více jich soupeř zase neměl," domníval se útočník CSKA Moskva, pro kterého není zvlášť důležitý páteční výsledek z Lichtenštejnska, kde domácí porazili 2:0 Litvu. "Já ten zápas nijak zvlášť nesledoval, nezajímal mě," odpověděl novinářům.

To Jan Rajnoch zprávu o selhání Litevců přivítal. "Je to fajn, ale já to tak trochu čekal. Ne zrovna výhru outsidera, ale po tom, jak se Lichtenštejnci prezentovali s námi, jsem skutečně věřil, že jim nějaký ten bod vezmou," liboval si stoper, který byl jednou z hlavních českých opor v utkání.

Stejně jako Petr Čech, jenž zabránil nejméně třem velkým šancím soupeře. "Věděl jsem, že se zápas hraje, ale výsledek mi oznámili až na snídani maséři. Domnívám se, že tento zápas Litevců hodně ovlivní vývoj ve skupině, protože teď ztratili tři body, které nad plán získali výhrou s námi," připomněl gólman, že hlavně českému týmu zpráva z Vadúzu může prospět.

Reklama

Související témata: