Hlavní obsah

Koupání na nuda pláži, stejně jako chlupy dané všanc. Pohoda je pro Dovalila tím hlavním

JABLONEC

Nejprve změnil program a namísto tréninku v jabloneckých Břízkách naordinoval svým svěřencům výklus kolem přehrady, pak vyslyšel i jejich přání a povolil, aby se v chladivé vodě vykoupali. A dokonce na nudistické pláži. „Pohoda a dobré psychické rozpoložení mančaftu je ze všeho nejdůležitější,“ svěřoval se trenér reprezentační fotbalové jedenadvacítky Jakub Dovalil v chatu se čtenáři Sport.cz ze severu Čech, kde vrcholí příprava jeho celku před cestou na evropský šampionát této věkové kategorie v Dánsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil ve vzácné chvíli klidu u vody.

Článek
Fotogalerie

Samozřejmě že chce v Dánsku se svým výběrem uspět. Jasně že by v bídě, v níž se celý český fotbal zmítá, rád dovezl z evropského šampionátu jedenadvacítek medaili. Anebo alespoň postup na olympiádu v Londýně. Kovů s cenným fotbalovým puncem už má sice sedmatřicetiletý trenér mladé české reprezentace Jakub Dovalil řadu, za sběratele medailí se však nepovažuje.

„Nesbírám nic,“ odpovídal v chatu se čtenáři Sport.cz na otázku, zda má nějaké hobby či sběratelskou vášeň, i když odpověď na sbírání medailí se přímo vnucovala. „Před čtvrtečním odletem do Dánska dál platí cíle, které jsme deklarovali. Tedy postup na olympijské hry v Londýně, což znamená dostat se ze skupiny do semifinále v doprovodu Anglie,“ pravil věcně mladý kouč, kterého by spousta čtenářů a fotbalových fanoušků vůbec ráda viděla u první reprezentační garnitury namísto dosavadního trenéra Michala Bílka. Však se jich na to také spousta dotazovala, neboť Dovalilův trenérský rukopis je na jedenadvacítce evidentní. Na rozdíl od toho Bílkova.

Áčko? To nezáleží jen na mém přání

„Reprezentační áčko je nejvyšší nabídkou, která pro trenéra vůbec existuje. Ale je mi teprve sedmatřicet, a navíc - nezáleží jen na mně,“ pravil Dovalil a zamýšlel se i nad tím, aby trenéři u reprezentačních výběrů kontinuální pokračovali třeba od sedmnnáctky až po áčko. „Takový model není podle mého úplně vhodný,“ míní kouč jedenadvacítky, který nijak netajil, že by ho v budoucnu lákala i práce i klubového celku, o angažmá v zahraničí pak nemluvě.

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi v přípravném utkání proti Bělorusku.foto: ČTK/Zdeněk Němec

„Třeba nabídky od Sparty či Slavie by mě zajisté potěšily, ale dopředu se o nich nedá moc uvažovat. Nabídka buď přijde a člověk ji akceptuje, nebo se klub neozve. Těžko říkat, jestli bych měnil za jednadvacítku. Záleželo by pochopitelně i na momentální konstelaci. Jsem ale zastáncem tvrzení, že se nemá odcházet od rozdělané práce. A já ji rozdělanou mám,“ prohlásil Dovalil.

A zahraničí, kde se z českých trenérů ve velkých klubech prosadil jen Zdeněk Ščasný, Petr Packert či Zdeněk Zeman? „I já pochopitelně své sny a představy mám, ale realita může být jiná. Samozřejmě vše souvisí s výsledky a jazykovou vybaveností. Nejblíže jako klub je mi londýnský Arsenal,“ vypadlo z Dovalila, aby hned přidával: „Myslím, že český trenér může vést zahraniční klub světových kvalit. Jen musí dostat šanci.“

Nejvíce otázek se ale pochopitelně točilo kolem evropského šampionátu jedenadvacítek v Dánsku. Trenér mladého výběru prozradil, že představu o základní sestavě více méně má a sedm, osm hráčů má své místo jisté.

Zeman? Ten má problém s hlavou

„Mám jasno o sedmi hráčích základní sestavy, zbylá čtyři místa jsou zatím nejasná.

Začneme v rozestavení s jedním klasickým útočníkem. Ale záleží na podpoře dalších ofenzivních hráčů a celkovém projevu našeho týmu,“  prozrazoval Dovalil, který se v chatu nevyhýbal ani konkrétním jménům a hráčům. Třeba na sparťanského Zemana, hradeckého Pilaře, žižkovského Vaclíka...

„Souhlasím, že Martin Zeman byl a je mimořádným talentem, problém je pouze v jeho hlavě a přístupu. Pilař byl dlouho zraněn, nyní se mu rok a půl zranění vyhýbala a podával slušné výkony za Hradec Králové. Budoucnost má jen ve svých rukách. Vaclík je velice poctivým klukem s dobrým přístupem. Svoje kvality prokázal i na mezinárodní scéně,“ pravil Dovalil a prozradil, že i kdyby zranění Kadlec či Hloušek z jeho kádru vypadli, Necida by do Dánska nepovolal. „O jeho nominaci jsem skutečně neuvažoval,“ řekl na rovinu.

Klidně vsadí zase chlupy

Přiznal, že ho potěšila slova zlaté jedenadvacítky z roku 2002 Miroslava Beránka, který považuje současný výběr za silnější a kvalitnější, než byl ten, s nímž dosáhl on na evropský primát.

„Oba týmy se ale dají těžko porovnávat. Slovo silnější použil Beránek spíše ve spojení s ohledem na šířku a kvalitu kádru. Tehdy navíc v mužstvu nebylo tolik legionářů, jako je nyní v našem výběru. Tudíž z jistého úhlu pohledu může mít pravdu, ale rozhodující budou stejně výkony na hřišti. Kluci současného výběru se samozřejmě prosadit mohou stejně jako Čech nebo Baroš, záleží znovu jen na jejich píli,“ myslí si Dovalil, naladěný před cestou do Dánska stejně dobře, jako hráči.

I proto netajil, že se nebude před šampionátem bránit sázce s hráči pro případ, že by dosáhli na zlato. „Zatím žádná sázka neproběhla. Vlasy vsadit nemohu, ale na světovém šampionátu dvacítek v Kanadě jsem dal všanc chlupy. Takže uvidíme,“ pravil v chatu se čtenáři Sport.cz trenér Jakub Dovalil a slíbil, že z Dánska se ozvu znovu.

Reklama

Související témata: