Hlavní obsah

Fotbalisté měli radost, že dokázali držet krok s mistry Asie

Sáhli jsme si na dno svých sil, ale určitě jsme nezklamali. Tak viděli čeští fotbalisté remízu s Japonskem, po které se stali jedním ze tří vítězů Kirin Cupu a navázali na český triumf před třinácti lety, ke kterému stačila jejich předchůdcům jediná branka. Dnes byli fotbalisté rádi za remízu a podle svých slov pro výsledek udělali maximum, co bylo v jejich silách.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Michal Hubník (vlevo) a Japonec Tomoki Makino v utkání Kirin Cupu.

Článek

Český tým už nepřehrává své soupeře jako kdysi a remízy si fotbalisté cení. "Snad jsme dokázali všem pochybovačům doma, že můžeme i s Japonskem hrát vyrovnaný zápas, přestože jsme tady byli v kombinované sestavě. Soupeř měl celý týden volno, ale kluci odvedli skvělou práci. Hráli jsme týmově a Japoncům jsme hodně vzdorovali," mínil Tomáš Sivok, jenž musel hřiště opustit už v poločase kvůli bolavým zádům.

Nakonec byl rád, že mohl hrát alespoň 45 minut. "Fyzioterapeut Martin Janoušek odvedl skvělou práci, dal mě dohromady a ještě jsem to podpořil nějakými prášky. Ovšem při obranné rybičce ve 25. minutě jsem se znovu zlomil a byl rád, že jsem dohrál alespoň poločas. Nedá se nic dělat, během dovolené budu doléčovat záda. Už před odjezdem z Istanbulu mi lékaři říkali, že potřebuji hlavně klid," řekl hráč Besiktase.

Dalším na poslední chvíli uzdraveným obráncem byl Michal Kadlec, kterého trápil natažený sval, ale nakonec odehrál celý zápas a také děkoval za pomoc realizačnímu týmu. "Sval se podařilo dát dohromady a jsem rád, že jsem u toho nechyběl. Ten zápas mě fakt bavil, kromě gólů mu nechybělo vlastně nic - skvělé podmínky, skvělá atmosféra, ani průběh snad diváky nezklamal. Je to příjemné loučení se sezonou - jak pro mě, tak pro národní tým, který začal na podzim prohrou s Litvou," připomněl Kadlec, že reprezentace má za sebou rozporuplný rok plný tápání.

S defenzivou byl Kadlec spokojený

Byl přesvědčen, že český tým měl i na výhru. "Ne že bychom je přehráli, ale pokud bychom dokázali v klidu dotáhnout některé slibné šance, mohli jsme i vést a pak by měli Japonci velký problém vyrovnat. V defenzivě jsme jim toho mnoho nedovolili," uvedl obránce Leverkusenu.

Záložník Kamil Vacek svým podílem na "černé práci" ve středové řadě také čistému konto hodně pomohl a přiznal, že toho měl v závěru plné zuby. "Přece jen jsem začal se Spartou sezonu už loni v červenci a v těch posledních zápasech jsem cítil, že mi síly ubývají," svěřil se sparťan, který si pořádně zahrál především dozadu.

"Je třeba vidět, že kluci kolem mě nemají až tak bránění ve své náplni, byl to hlavně můj úkol, abych to dozadu odběhal. Musím přiznat, že když jsem pak získal míč, tak už jsem často neměl síly s ním ještě vyjet dopředu," vysvětloval, že na tvořivou hru neměl příliš energie.

Pochvaloval si výbornou zkušenost. "Jsem hrozně rád, že jsem tu mohl být a že mám za sebou reprezentační starty. Ten zápas byl pro nás odměnou a jen tak na něj nezapomenu," uvedl Vacek, který v obou zápasech na Kirin Cupu nastoupil v základní sestavě.

Skvělé publikum, těšilo Lafatu

Útočník David Lafata byl nejlepším ligovým střelcem, ale dnes se k zakončení nedostal, protože na to byla česká hra příliš zaměřena na defenzivu. Spokojen byl alespoň s výsledkem. "Musíme být soudní, přece jen je třeba vidět, že soupeř je mistr Asie. My jsme se vydali, co bylo v našich silách," odmítal první kritické ohlasy z vlasti.

Samotný zápas si užíval. "To je jednoduše nádhera před tolika lidmi hrát, zatím jsem to nezažil. To se kolikrát kousnete a jedete nadoraz, i když už nemáte žádné síly. A pak když jsem zbytek utkání sledoval z lavičky, jsem si všimnul, že lidi dokázali ocenit i naše akce. Opravdu to bylo skvělé publikum," řekl jablonecký útočník.

Theodor Gebre Selassie dvakrát naskočil do druhého poločasu a ani jednou nezklamal. I proto odjížděl z Japonska plný dojmů a také s cennými zkušenostmi do budoucna. "Jsem rád, že jsem šanci dostal i dnes, i když musím přiznat, že tam trochu trémy bylo. Naštěstí to ze mě rychle spadlo. Mám radost, že jsme dokázali udržet remízu se silným soupeřem," prohlásil liberecký bek.

Obránce Jan Rajnoch potvrdil, že trenér Bílek má kam sáhnout při neúčasti Sivoka či Romana Hubníka. V obou zápasech předvedl spolehlivý výkon a patřil k nejlepším hráčům. "Dnes to už bylo trochu lepší, větší sehranost se projevila, stejně jako podmínky k utkání. Hřiště mělo opravdu výbornou úroveň," prohlásil.

Byl rád, že se předvedl v dobrém světle. "Myslím, že jsem trenéra zatím nikdy nezklamal - ať už to bylo loni v Americe, proti Dánsku, nebo dnes. Budu na svoji šanci dál trpělivě čekat - respektuji, že Roman Hubník s Tomášem Sivokem jsou první variantou," řekl hráč Ankaragücü.

Japonský kapitán Makoto Hasebe byl k vystoupení domácího výběru hodně kritický. "Když nedokážeme porazit takovéto týmy, moc špičkových mužstev asi nevystrašíme. Hráli jsme bídně. Omlouvám se, jestli to byla nuda," uvedl záložník Wolfsburgu.

Reklama

Související témata: