Hlavní obsah

Lecjaks: Snad už mě v Plzni nebudou brát jen jako zajíce

Přišel o mistrovský titul. Před rokem odešel z Plzně, která se stala českým šampiónem, do Anderlechtu, jenž v dramatické bitvě play-off belgické ligy skončil třetí. V dresu týmu z Bruselu nastoupil do 33 zápasů v ligové soutěži, Evropské lize i předkole Champions League. Klub však neprodloužil hostování, a tak se Jan Lecjaks po ME 21 v Dánsku vrátí do Plzně.

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Jan Lecjaks v dresu Anderlechtu

Článek

Byl jste hodně zklamaný, že Anderlecht neuplatnil opci po ročním hostování?

Nedomluvili se s Plzní, které stále patřím, na dalším plnění. Já se musím podřídit vůli klubů. Pokud nepřijde žádná nabídka, budu se prát o místo v základní sestavě na západě Čech.

Nebral byste návrat do Plzně a do české ligy jako krok zpátky po roční zkušenosti v Belgii?

V žádném případě! V Anderlechtu jsem se mnohému naučil, mám za sebou zápasy z belgické ligy, tamního poháru i utkání na mezinárodní scéně. Vyspěl jsem takticky, ale také z hlediska lidského. Nyní mě v Plzni snad nebudou brát už jen jako zajíce. Moje pozice bude po návratu odlišná.

Jan Lecjaks ještě v dresu Plzně.foto: Právo/Petr Hloušek

Cítíte, že bude hodně složité prosadit se do kádru, který dokázal vybojovat český titul?

Celou sezónu v Plzni prakticky odehráli v jedné sestavě, takže mě nečeká nic snadného. Pozorně jsem jejich tažení za titulem sledoval. Kluci dosáhli obrovského úspěchu. Ještě se jim podařilo triumfovat v roce stého výročí existence klubu, což je fantazie.

Nelitoval jste zpětně, že jste Plzeň opustil a o titul přišel?

Sice mi unikl triumf s Plzní, ale díky Anderlechtu na sobě cítím velký posun. Jsem lepším hráčem. Rychlostně i technicky. Zpočátku to byl velký rozdíl, ale po pár týdnech jsem se dokázal dostat na úroveň spoluhráčů v Bruselu.

Berete mistrovství Evropy jednadvacítek v Dánsku jako příležitost zviditelnit se a přestoupit do zahraničí natrvalo?

Turnaj bude nepochybně strašně sledovaný. Už jsme se o tom se spoluhráči bavili. Na tribunách budou agenti, skauti velkých klubů i trenéři. Pro všechny představuje evropský šampionát obrovskou šanci vybojovat si nové angažmá. Když se turnaj podaří, může přestup přijít velmi rychle. Ale nikdo z nás rozhodně nejede na šampionát hrát za sebe. Máme větší sen, než je případné nové angažmá. Všem nám leží v hlavě motivace v podobě olympijských her v Londýně.

Reklama

Související témata: