Hlavní obsah

Dovalila straší noční můra, ale hráčům opakuje: Mějme respekt ze soupeřů, oni ho mají z nás

Netají, že ho role favorita, do níž se český tým pasoval suverénně zvládnutou kvalifikací, přece jen trochu straší. Možná i noční můru z toho má, což už ovšem trenér reprezentační fotbalové jedenadvacítky Jakub Dovalil před odletem na evropský šampionát samo sebou nahlas nepřizná. „Českému týmu role favorita totiž nikdy nesedla, proto i před hráči tuto roli odmítám. Naopak na ně apeluji, aby přistupovali ke každému zápasu a soupeři s respektem a pokorou. Body leží na hřišti a záleží jen na nich,“ svěřoval se před cestou do Dánska Dovalil.

Článek

Fotbalová Evropa vás ovšem do role favorita nastávajícího šampionátu pasovala, což může být v konfrontaci s Ukrajinou, Španělskem a Anglií výhoda.  Soupeři ve skupině budou mít z vašeho týmu respekt...

Filosofii svých trenérských kolegů neznám, ale ani Angličané, ani Španělé nemají v povaze se někoho bát. Půjdou do našeho vzájemného zápasu naplno a s otevřenými kartami. A Ukrajina si věří natolik, že její trenér tvrdí, že jeho svěřenci jsou schopni vyhrát všechny zápasy.

Vy si ale přece můžete po suverénně zvládnuté kvalifikaci a následné baráži věřit také.

Jenže to už je historie, na kterou se nikdo ptát nebude. Obrazně řečeno, rozhodovat se bude tady a teď. My máme respekt před soupeři, oni před námi, ale nejsem schopen říci, nakolik se projeví.

Bude to chtít na psychice a sebevědomí hráčů zapracovat. Přesvědčit je, že na na všechny tři protivníky ve skupině mají.

Hned po čtvrtečním příjezdu do Dánska s tím začneme. Spousta hráčů třeba s Gecovem v čele ovšem vím, o co jde, a věřím, že se sami dobře připraví. My pak můžeme sázet na to, že jsou spolu už poměrně dlouho pohromadě, něco spolu odehráli a automatismy mají zažité.

Trenér české reprezentace do 21 let Jakub Dovalil udílí pokyny Tomáši Pekhartovi.foto: ČTK/Zdeněk Němec

Dokážete si představit, že by úvodní nedělní zápas s Ukrajinou do vašeho ideálního scénáře nezapadl a vy jste hned na úvod šampionátu prohráli?

Situace by to byla nepříjemná, byť by šlo o začátek turnaje. Ostatně, už jsem na podobném fóru prohru na úvod zažil a přesto jsme nakonec se šesti body postoupili. Tentokrát by ovšem byla konstelace nepříjemná v tom, že nás v dalším zápase čeká Španělsko. Museli bychom vyhrát, což by znamenalo otevřít hru, což dovedou Španělé trestat. Do jisté míry mě ale uklidňuje, že jsme první zápasy na mistrovství světa a Evropy vždy zvládli.

Takže v neděli bude příkaz dne znít – za každou cenu vyhrát.

Vyhrát a bude jedno, jak k vítězství dokráčíme. Hlavní budou tři body, s nimiž se dýchá daleko lépe, než když člověk musí honit manko.

A co když se to nepovede? Co když Ukrajince neudoláte?

Pak budeme mít ještě dvě příležitosti úvodní zaváhání napravit.Jsme toho schopni, protože hráči už poznali, že hrát se dá opravdu s každým. I se Španělskem a Anglií.

Zvláště, když Anglie bude hodně oslabená. Ke Carollovi a Wilsherovi se přidal i zraněný Gibbs z Arsenalu.

Byl bych raději, kdyby všichni tři do Dánska přijeli, naši hráči se s nimi potkali a konfrontovali.

Ale vždyť takto jsou evidentně slabší...

To je otázka. Mají už něco za sebou, hráli za reprezentační áčko Anglie,Wilsher si zahrál v Arsenalu i Ligu mistrů, takže šampionát jedenadvacítek pro ně nepředstavuje tu nejvyšší metu. Mohli by nás tudíž podcenit.... A nemluvím o tom, že Anglie bez tohoto tria mně rozhodně slabší nepřipadá, ba naopak, bude ještě hladovější po úspěchu.

Byl byste hodně zklamaný, kdybyste se svým týmem ze skupiny nepostoupil a vize olympijského Londýna by se tudíž nadobro rozplynula?

Zvládli jsme kvalifikaci, a proto nás do Dánska vyprovází velké očekávání  takže by samozřejmě šlo o neúspěch, kdybychom se ze skupiny nedostali dál. Když se nám to ale nepodaří a fanoušci, hráči i já jako trenér budu mít pocit, že jsme udělali pro postup maximum a svým svěřencům nemohu nic vytknout, neboť soupeři byli prostě lepší, uznám to. A zároveň budu kvitovat, že jsme se sice na šampionátu dál nedostali, ale další vývoj hráčů byl nastartován. Takhle ale teď myslet nechci, protože pro účast v semifinále a účast na olympiádě musíme udělat maximu.

Reklama

Související témata: