Hlavní obsah

V Dánsku je vítali jako favority. Naše skupina smrti ale favorita nemá, brání se Dovalil

PRAHA/ VIBORG

Věděl své, takže po příjezdu do Viborgu se nijak překvapeně netvářil. „Byli jsme zde v listopadu na inspekční cestě. A hotel jsme si tudíž sami vybrali,“ pravil trenér české fotbalové jedenadvacítky Jakub Dovalil, když své svěřence uváděl do recepce hotelu Golf, kde najdou na dny příští druhý domov. Na zápasy ve skupině, jež je na evropském šampionátu jedenadvacítek čekají, tedy určitě. „Snad tady ale pobudeme déle,“ myslel kouč samozřejmě na to, jak si pobyt v Dánsku protáhnout a zahrát si tam i další zápasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil mezi hráči

Článek
Fotogalerie

Vítali je jako favority. Aby ne, když v šestnácti zápasech v řadě neprohráli, kvalifikací prošli suverénně, v postupové baráži vypakovali Řecko a až v březnovém přípravném duelu je Francie porazila. „Ale my se mezi favority počítat nemůžeme. Pravdou sice je, že v celém průběhu kvalifikace nás žádný výkyv nepostihl, jenže to je tři čtvrtě roku stará historie, na níž se tady nikdo ptát nebude,“ bránil se Dovalil už na dánské půdě.

My a favorité? V žádném případě!

Samo sebou že musel tudíž odpovídat, kdo je tedy favoritem skupiny smrti, když se tak brání, aby jeho celek byl do podobné role pasován. „Skupina podle mého favorita nemá, bojovat se bude od prvního do posledního utkání,“ naznačoval, že šance Ukrajinců, Španělů, Angličanů i jeho svěřenců jsou vyrovnané.

Trenér Jakub Dovalil (vlevo) během tréninkové přestávkyfoto: Právo/Jan Handrejch

„Ve druhé skupině bych do role favorita pasoval Švýcary, ale u nás? Při podobných úvahách vycházím vždy z velikosti země, počtu jejích obyvatel, fotbalových klubů a profesionálních hráčů. A z toho mi vychází jednoduchá rovnice, podle níž favority tedy rozhodně nejsme,“ vykládal a už myslel na to, aby své svěřence seznámil s areálem, který pro ně vybral.

Podmínky perfektní, líčil trenér hráčům

„Kousek od hotelu je jezero, po jehož březích si zaběháme, kousek to máme do velkého bazénu, jenže je součástí multifunkčního sportoviště, na tréninkové hřiště to je maximálně dvacet minut. Prostě podmínky, na jaké jste zvyklí i z domova,“ líčil hráčům, přičemž byl sám zvědav, v jakém stavu hřiště najde.

„Při naší inspekci tam byla parádní tráva. A to bylo v listopadu,“ byl si jistý, že ani tréninková plocha ho nepřekvapí.

Informace páčil i z Hübschmana

Ukrajinci, s nimiž se jeho tým utká na úvod šampionátu v neděli ve Viborgu, by ho zaskočit rovněž neměli, protože informací o nich má dost a dost. „Hned po losu jsme si vyměnili informace i dívídíčka, nějaké poznatky jsem vydoloval i z Tomáše Hübschmana, jenž kope v Doněcku, odkud se rekrutuje hned několik mladých ukrajinských reprezentantů. Společně s mladíky z kyjevského Dinama tvoří kostru mužstva. Dobře složeného, pokoušejícího se o presink, lepšího ve hře dopředu, se silnou přechodovou fází a šikovnými brejkovými hráči, kteří si vědí rady v soubojích jednoho proti jednomu,“ shrnoval, co všechno o prvním protivníkovi ví.

„Samo sebou, že mají i nedostatky a rezervy. Třeba náběhy z druhé vlny jim dělají problémy, protože je nezachytávají. V tom je naše šance,“ upozorňoval své hráče, co nastudoval z dívídíček. Apropos – zatímco tašku plnou papírů a nákresů s herními schématy, jež soupeři praktikují, poslal do Viborgu s předstihem autem vezoucím potřebné propriety, videozáznamy nikomu nesvěřil a vláčel je sebou v letadle.

Sestavu svého celku pro úvodní šampionátový duel také. „Tu mám v hlavě, ale zatím ji neprozradím. O sedmi hráčích mám jasno, zbytek doladíme podle aktuální formy. Podle toho, jak se budou hráči cítit a jak je budeme vidět my,“ naznačil, že do nedělní konfrontace s Ukrajinou je ještě času dost a dost.

Reklama

Související témata: