Hlavní obsah

Perný den mladíků. Sedm hodin na cestě, pět kilometrů kolem jezera a ještě focení

VIBORG

Vyfintění, v oblecích, ale přeci jen trošku zmožení sedmihodinovým přesunem z Prahy do dánského Viborgu byli čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let. Na severu Evropy se od čtvrtečního podvečera chystají na mistrovství Evropy, do něhož vstoupí v neděli zápasem s Ukrajinou.

Foto: Radek Malina, Právo

Strečink českých fotbalistů do 21 let po lehkém tréninku v dánském Viborgu. Vpředu záložník Bořek Dočkal, za ním gólman Tomáš Vaclík.

Článek

Tým trenéra Jakuba Dovalila vyrazil z hotelu Praha patnáct minut po osmé hodině ranní, s mezipřistáním ve Frankfurtu pak dosedl na letišti v Billundu krátce před druhou hodinou. Hráče vítali v městě stavebnice Lega zastupitelé Viborgu s českými vlaječkami, které jsou i v květináčích čtyřhvězdičkového Golf hotelu v centru devadesátitisícového města, do něhož musel Dovalilův výběr z letiště ještě hodinu autobusem.

„Cesta mi utekla rychle, dost jsem spal,“ vykládal obránce Marek Suchý, když národní tým přivítali zaměstnanci a vedení hotelu českou verzí písně Zelená je tráva. „Bylo to fajn, hotel je příjemný. Na pokojích jsou skvělé televize na hraní playstationu,“ usmíval se záložník Jan Morávek, který je svým uměním ovládat konzoli pověstný. „A také skvělý internet,“ doplňoval Suchý na adresu hotelu obklopeného vzrostlými lípami a vrbami.

Česká fotbalová jednadvaxcítka opouští své útočiště v dánském Viborgu, kde sehraje základní skupinu ME.foto: Právo/Radek Malina

„Kluci si podmínky po prvních okamžicích pochvalovali. Honza Lecjaks přirovnával zdejší hotel k ubytování v Břízkách v Jablonci nad Nisou, kde se tým připravoval před odletem do Dánska,“ říkal tiskový mluvčí výpravy Jaroslav Kolář.

Strečink na pláži budil zájem

Hráči si po ubytování dopřáli lehké občerstvení v podobě koláčků a sendvičů, v půl šesté pak vyrazili na výklus kolem jezera. Pět kilometrů absolvovali za necelých třicet minut.

Tomáš Pekhart se protahuje po prvním lehkém tréninku české jednadvacítky v dánském Viborgu.foto: Právo/Radek Malina

„Každý si po dlouhé cestě zvolil tempo podle vlastní chuti, šlo hlavně o pohyb,“ vykládal Morávek ještě před protažením na břehu jezera. Fotbalisté absolvovali několik kotrmelců, kliků, posilovali břišní svaly a také důkladně protahovali všechny šlachy při strečinku na travnaté pláži, což budilo zájem obyvatel Viborgu  procházejících se kolem jezera či sportujících v blízkosti hotelu českého týmu.

Fotbalová jednadvacítka při tréninku v dánském Viborgu.foto: Právo/Radek Malina

Tréninkem však pro hráče čtvrteční povinnosti nekončily. Kvůli regeneraci se posouvala večeře a ještě před servírováním jídla nastoupili všichni borci v rudých národních dresech před fotografa UEFA, aby zapózovali na připravované kartičky, následně přišlo na řadu pořízení snímku celého mužstva u jezera na plakát rovněž pro potřeby organizátorů. „Snímek na oficiální plakát týmu bude pořízen v průběhu prvního týdne turnaje,“ ujistil Jaroslav Kolář, že fanoušci českého týmu nebudou o nic ochuzeni.

Po večeři mohli hráči ještě individuálně využít možnost masáží či regenerace v hotelovém bazénku či vířivce. V pátek na mladé české reprezentanty čekají dva tréninky, v sobotu jen předzápasová příprava na nedělní úvodní souboj s Ukrajinou.

Reklama

Související témata: