Hlavní obsah

Magatha se Morávek bát nemusí, tudíž se návratu do Schalke neděsí

Aktualizováno

Rozdával úsměvy, přestože měl v nohách šestikilometrový výběh kolem jezera, na jehož břehu v hotelu Western Golf ve Viborgu našli útočiště čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let. „Mám rýmu. Můj start proti Ukrajině je ohrožen,“ sršel vtípky záložník Jan Morávek. Jak ale přišla řeč na jeho angažmá v bundeslize, jednadvacetiletý talent zvážněl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koncentrace Jana Morávka

Článek

Schalke oznámilo, že vaše hostování v Kaiserslauternu neprodlouží a na startu letní přípravy se tudíž budete muset hlásit ve vestfálském velkoklubu. Byl jste danou zprávou překvapený?

Přečetl jsem si ji. Ale klasicky se jednalo o mně beze mě. Nic konkrétního nevím. Pokud vím, ještě vše není definitivní. Ale abych pravdu řekl, jsem s návratem do Schalke smířený. Počítám, že novou sezónu budu hrát v jejich barvách.

Dokážete si představit, že by jednání o vaší budoucnosti nabrala opačný směr a přeci jen jste v Kaiserslauternu zůstal?

Schalke chtělo gólmana z Betzenbergu. Ale nedomluvili se s Kaiserslauternem, který navíc začal řešit nákup hráčů z Izraele. Všechno se vleklo. Mojí nadějí byl právě brankář Trapp. Prodloužení hostování mohlo být součástí jeho přesunu. Protože je mi jasné, že není ve finančních možnostech Kaiserslauternu, aby mě ze Schalke vykoupil. Teď se prostě ukáže, do jaké míry jsem pro ně důležitý a zda o mě skutečně stojí.

Při odchodu do bundesligy jste svoji první sezónu v barvách Schalke protrpěl. Po odchodu na hostování do Kaiserslauternu jste hrál pravidelně. Jste hodně rozčarovaný?

Chtěl jsem ještě rok odehrát za Kaiserslautern. Počítal jsem s tím. Vypracoval jsem si určitou pozici. V kabině i u fanoušků. Když jsem v jednom utkání nenastoupil od začátku, začali lidé pět minut po přestávce skandovat moje jméno a za dalších pět minut jsem šel na hřiště. Ke konci sezóny mě fanoušci zastavovali, chtěli se vyfotit. Už jsem se naučil nosit u sebe fotografii.

Bývalí hráči Kaiserslauternu tvrdí, že každého pohltí ďábelská atmosféra klubu, jehož hráčům se přezdívá Ďáblové z Betzenbergu.

Klidně takové tvrzení podepíšu. Jednoznačně jsem ďábelstvím načichnul. Skoro na každý zápas bylo vyprodáno. Pro mě je Kaiserslautern Bohemka, kde jsem vyrůstal, vynásobená deseti.

Trenérem v Schalke už není Felix Magath, který vám k bundeslize nedal čichnout. Uklidňuje vás změna na trenérském postu?

Částečně ano. Nový trenér Ragnick dává šanci mladým hráčům, chce s nimi pracovat, rozvíjet je a snažit se o ofenzivní fotbal, což bych měl splňovat a tudíž moje šance hrát jsou větší než za Magatha. Navíc díky minulé sezóně je moje pozice jiná. Mám za sebou relativně úspěšný ročník, odehrál jsem osmadvacet zápasů, vstřelil pět branek... Samozřejmě jsem mohl dát více gólů, ale z hlediska využití v zápasech si nemohu na nic stěžovat.

Sezóna v Kaiserslauternu se vám vydařila, zatímco na předminulou v Schalke máte jen černé vzpomínky. Magath vás pustil jen do sedmi zápasů jako střídajícího hráče. Existuje vlastně důvod, proč se do staronového působiště těšit?

Klub bude hrát Evropskou ligu a je jasné, že hráči se budou muset točit. Není možné nastupovat v jedné sestavě do utkání bundesligy, německého poháru a ještě na evropské scéně. Což pochopitelně zase moje šance na starty v zápasech zvyšuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články