Hlavní obsah

Na ramínku hanby už mé šaty nevisí, na Kloseho se vyloženě těším, přiznal Kozák v chatu

VIBORG

O pár minut se opozdil, neboť trénink reprezentační jedenadvacítky se v dánském Viborgu trochu protáhl, pak ovšem legionář ve službách římského Lazia Libor Kozák usedl k počítači a v chatu hodinu odpovídal na otázky čtenářů sporu.cz. A nevyhýbal se žádné – mluvil o přestupu z Opavy do věčného města, stejně jako o konkurenci nové klubové akvizice Kloseho i ambicích české jedenadvacítky na nadcházejícím evropském šampionátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník římského Lazia Libor Kozák odpovídal čtenářům sportu.cz

Článek

Jeho příběh je hodně zvláštní. V české nejvyšší fotbalové soutěži se neobjevil ani na minutu, velkými domácími kluby neprošel,kopal jen druhou ligu za Opavu, přesto si ho před třemi lety vyhlédlo Lazio Řím a Libor Kozák s ním podepsal pětiletou smlouvu.

Do Říma ho dovezl Hadamczik

„Lazio mě objevilo díky člověku, který mě doporučil manažerům římského klubu. Ti se následně přijeli podívat na dvě moje utkání, přičemž já neměl o jejich přítomnosti ani tušení. O možnosti jít do Lazia jsem se dozvěděl tři dny před podpisem smlouvy. Vůbec jsem takovou nabídku nečekal. Byl jsem na dovolené a najednou mi volal pan Hadamczik, s nímž jsem spolupracoval, že poletíme do Říma podepsat smlouvu. Musel jsem to chvíli rozdýchávat,“ svěřoval se Libor Kozák s tím, jak se jeho transfer do Itálie zrodil.

Unavený Libor Kozák po tréninku.foto: Právo/Jan Handrejch

V začátcích mu hodně pomohl David Rozehnal, který v té době v Laziu kopal. „ Jde o super kluka, s nímž se rád se slyším, neboť mi moc pomohl. Na Marka Jankulovského z AC Milán ani Zdeňka Grygeru z Juventusu, kteří italskou Serii A rovněž hráli, telefon nemám, ale při zápasech jsme si vždy promluvili,“ líčil Kozák své začátky a netajil, že nejen s fotbalem, ale i s módou měl v prvních měsících problémy.

Móeda už mu potíže nedělá

„S módními nároky Italů jsem měl ze začátku v Laziu skutečně problémy, ale postupně jsem se přizpůsobil, šatník obměnil a nyní už nic z mého oblečení na ramínku hanby, které v kabině máme, nenacházím,“ popisoval, jak důsledně dbají jeho spoluhráči na oblečení.

Přiznal se i k vášni k autu, v němž jezdí.  " Jezdím s Porsche Cayenne. Do tohoto vozu jsem se úplně zamiloval, neboť kombinuje všechno. Líbí se mi značka, je to jako Iphone mezi telefony. Prostě jde i o styl. Pohodlí, jízdní vlastnosti, prostě všechno. Dalších pět šest kluků má stejný vůz. Někteří jezdí ve Ferrari, jiní mají Maserati."

Od Kloseho hodně okoukám, přiznal

V nové sezóně se stane Kozákovým spoluhráčem Miro Klose, jenž do Lazia přestupil. „Jde o světového útočníka. Mnozí říkají, že je za zenitem, ale pořád je skvělý. Pro Lazio bude platný. Jde o velkého a silného konkurenta. Když mi ale trenér řekne, že dostanu šanci, budu makat. Snad se mi podaří mu ukázat, že góly dávat umím. Na druhou stranu pro mě bude velká škola s ním už jen trénovat,“ uvědomuje si Kozák, že v nové sezóně bude bitva o místo v sestavě veliká.

„Uvidíme, co se mnou zamýšlí trenér. Buď zůstanu, nebo půjdu na hostování. Když přišel Klose, určitě nějaký útočník odejde. Hrajeme s podhrotovým útočníkem, tudíž prakticky nastupují stejně dva a šanci na sestavu cítím. Dobrovolně ale šanci v Laziu nevzdám a neodejdu,“ ujišťoval v chatu Kozák, který by rád zanechal v Laziu stejně výraznou stopu, jako třeba Pavel Nedvěd, jenž modrobílé barvy rovněž oblékal.

Český útočník z Lazia Řím Libor Kozák se raduje z branky do sítě Sampdorie Janov.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Giampiero Sposito

„O Nedvědovi slyším v Laziu pořád. Kustodi i lidé ve vedení říkají, jaký byl Pavel velký profesionál. Přidával si na tréninku, šlo o velkého dříče. Během působení v Římě jsem Pavla v Laziu neviděl. Potkal jsem se s ním, když hrál poslední zápas za Juventus ve své kariéře. Tehdy jsem nastoupil k prvnímu zápasu v základní sestavě a oba jsme byli vylosovaní na dopingovou kontrolu. Pavel za Juventus, já za Lazio,“ vzpomínal mladý útočník české jedenadvacítky, která se teď v Dánsku chystá na vstup do evropského šampionátu.

V Dánsku cítí šanci na medaili

„Těžko předvídat, jak dopadneme. Rozhodující bude aktuální forma. Jde o čtrnáct dnů, kdy budou rozhodovat maličkosti, štěstí, zranění. Tým máme dobrý, šanci na medaili určitě cítíme a uděláme maximum, abychom ji přivezli. Favorité jsou v naší skupině čtyři. Podle jména jsou největším týmem Španělé, ale mužstva jsou vyrovnaná. Ukáže se až ve vzájemných zápasech. Španělé možná mají techniku, ale my skvělý kolektiv, dravost, bojovnost,“ rozebíral vyhlídky mladé české reprezentace Libor Kozák, jehož jediným přáním je dostat se do základní sestavy Dovalilovy jedenáctky.

„S žádným z kluků jsem trvale nehrál, tudíž těžko mohu tvrdit, s kým bych si na hřišti vyhověl. Pro mě je důležité, abych nastoupil. Na trávníku bych si podle mého rozuměl s kýmkoliv,“ byl si jistý legionář ve službách římského Lazia Libor Kozák v chatu se čtenáři sport.cz.

Reklama