Hlavní obsah

Hloušek celé jaro věřil svojí Slavii, teď chce zůstat u německých profíků

PRAHA

Může to být parádní sezóna. Na jaře se Adam Hloušek (22) adaptoval v bundesligovém Kaiserslauternu, což pro něj bylo první zahraniční angažmá. Teď by měl záložník patřit k esům české jedenadvacítky na mistrovství Evropy v Dánsku, kde je v sázce také postup na olympijské hry v Londýně. Po šampionátu chce kmenový hráč Slavie pokračovat ve svém působení v Německu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Adam Hloušek (vpravo) gratuluje svému spoluhráči ze Slavie Karolu Kiselovi k brance.

Článek

Neodcházel v Edenu v jednoduché době. Bylo mu moc dobře jasné, že červenobílí vzhledem k hluboké krizi celého klubu budou hrát na jaře o záchranu. Přesto se prý Adam Hloušek o výsledky Slavie nestrachoval.

„Od začátku zimní přípravy jsem cítil, že jsou kluci zdravě naštvaní a ještě víc se semknou. Už tehdy jsem tvrdil, že mužstvo bude stoupat tabulkou vzhůru, což se potvrdilo,“ libuje si.

Do Německa odešel na půlroční hostování a každý den měl nové zprávy o svém kmenovém klubu. „Jednu chvíli to už se Slavií vypadalo katastrofálně. Já ale věděl, že nepadne. Naštěstí se blýská na lepší časy a věřím, že to teď bude hodně dobré.“

Čeští fotbalisté na tréninku ve španělské Granadě. Zleva Tomáš Sivok, Milan Baroš, Adam Hloušek a Roman Hubník.foto: ČTK/Radek Petrášek

V bundeslize si rychle zvykl

Domů se mu však nechce. Zatímco Jan Morávek už na Betzenbergu zřejmě dál působit nebude, protože Schalke si ho chce stáhnout zpět, Hloušek se může Kaiserslauternu upsat na tři a půl roku, ve hře je i další roční hostování.

„Brzy bych měl mít jasno. Podstatné je, že Kaiserslautern má o mě zájem a já bych tam také rád zůstal,“ konstatoval levonohý jezdec podél postranní čáry před odletem do Dánska.

Loni v březnu se podrobil operaci přetrženého zkříženého vazu v koleně. Do bundesligy tak skočil rovnýma nohama po roce bez fotbalu, rychle si však zvykl. „Atmosféra na domácím stadiónu je neskutečná, to vás okamžitě vtáhne. Bundesliga je hodně o soubojích, Pavel Kuka mi na druhou stranu sliboval, že tam je na hřišti víc prostoru a času na zpracování míče než v naší lize. Zjistil jsem, že to je pravda.“

Adam Hloušek bude soupeře na šampionátu prohánět v nových kopačkách se svými iniciálami a českou vlajkou.foto: Nike

Zápas s Ukrajinou může být klíčový

Rád si také zvykal na německou profesionalitu, jež nevynechá žádný detail. „Všechno je tam opravdu na ještě vyšší úrovni. Třeba před posledním ligovým zápasem nás oba s Honzou zlobila kolena. Nastoupit bychom mohli, ale sami za námi přišli, že jedeme na šampionát jedenadvacítek, tak ať spíš odpočíváme a dáme se dohromady. Přitom sami Němci s námi vypadli a na turnaji hrát nebudou... Bylo znát, jak si v klubu cení, že je budeme aspoň my v Dánsku reprezentovat,“ líčí Hloušek.

Teď už má v hlavě především zahajovací nedělní zápas s Ukrajinou. „Šampionát je sám o sobě velkou motivací - o to větší, že se hraje také o postup na olympiádu. Máme těžkou skupinu, ale věříme si. Klíčový může být hned první zápas s Ukrajinou. Španěle a Angličany lidé posuzují hlavně podle jejich áčka, ale my přece jen narazíme na hráče, kteří na vrchol teprve směřují. Věřím, že se dá hrát i s nimi,“ poukazuje Hloušek, jeden z těch, kteří už mají zkušenosti i z áčka.

Reklama