Hlavní obsah

Potápění, teplo ani beduíni Morávkovi od bolesti nepomohli

VIBORG

Nemůže pořádně vystřelit, nemůže naplno do sprintu, přesto Jan Morávek do úvodního vystoupení českých fotbalistů do jednadvaceti let na evropském šampionátu v Dánsku naskočil. A byť má zraněný přitahovač pravého stehenního svalu, souboj s Ukrajinou po nástupu do druhého poločasu z pozice špílmachra zásadně ovlivnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protažení Jana Morávka

Článek

„Jsem rád, že jsem týmu pomohl,“ říkal skromně a tichým hlasem, jak má ve zvyku. Jestliže mimo hřiště na sebe nestrhává pozornost, při zápasech je nemožné ho přehlédnout. „Honza nám hodně pomohl,“ uznale pokýval hlavou brankář Tomáš Vaclík po vítězství 2:1.

„Přinesl na hřiště klid a rozehrávku. S jeho příchodem se náš výkon skutečně zlepšil. Rozhodně splnil svoji roli,“ chválil záložníka trenér Jakub Dovalil.

Morávek má přitom daleko k optimálnímu rozpoložení. Už od jarních bojů v bundeslize se potýká se zraněným stehnem. „Jde o delší záležitost. Vynechal jsem kvůli tomu tři tréninky během soustředění před šampionátem. Jenže už šlo jen o obnovení staré záležitosti,“ přiznal.

Jednadvacetiletého středopolaře zmohla porce devětadvaceti zápasů v nejvyšší německé soutěži a dalších čtyř v tamním poháru. V Kaiserslauternu byl pro zálohu klíčový. Až dosud na svých bedrech nenesl takovou tíhu odpovědnosti. V Schalke uplynulou sezónu proseděl na lavičce, v předešlých bitvách v české Gambrinus lize měl k zatížení z poslední sezóny rovněž daleko.

Bolest se vrátila po několika trénincích

Ještě před šampionátem rozdával úsměvy. „Po dvou týdnech dovolené jsem byl v pohodě. Bolest odezněla,“ přiznává, že po relaxaci v Egyptě mu bylo fajn. Teplé podnebí, potápění v moři a výlet do pouště mezi beduíny se zdály být skvělou náplastí.

„S brýlemi jsem se nořil do hloubky kolem mola. Přítelkyně zkusila i potápění s přístroji, ale to pro mě není. Užili jsme si čtyřkolky a také výlet do pouště. Byl neuvěřitelný zážitek vidět, jak žijí beduíni daleko od civilizace, bez moderních technologií,“ usmívá se Morávek, sám obrovský příznivec playstationu.

Stačilo však pár tréninků po návratu z idylky a otravná bolest byla zpátky. „Sval mě tahá při střelbě, a když dostanu dlouhý balón. Jakmile se rozběhám a sval zahřeju, tak je to dobré. Jenže proti Ukrajině jsem asi po dvaceti minutách cítil tréninkové manko,“ posteskl si Morávek.

Shoduje se s Dovalilem, že zranění ho pro zbytek turnaje nelimituje natolik, aby už nebyl týmu prospěšný. „Pokud mě trenér bude chtít využít, budu připravený. Do zápasu se Španělskem mám čas, abych se dal dohromady. Rozhodně nikomu neuhýbám, nic nevypouštím,“ dušuje se záložník.

Reklama

Související témata: